X

Ολάντ: Το ελληνικό χρέος να τεθεί στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων

"Εγκαταλείψαμε την Ελλάδα και απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης" είπε ο Γάλλος Πρόεδρος κατα την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ant1news

Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα πρέπει τώρα να επικεντρωθούν στην ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε  ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μαζί με την Άγγελα Μέρκελ, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ενοποίηση της Γερμανίας ο Φρανσουά Ολάντ, είπε ότι οι Ευρωπαίοι εγκατέλειψαν την Ελλάδα.

«Εγκαταλείψαμε την Ελλάδα, μια χώρα της οποίας ο πολιτισμός μάς φωτίζει ακόμη. Απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Ελπίζω τώρα ν αρχίσουμε να μιλάμε για το χρέος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ένας θαρραλέος πολιτικός και θέλησε να συμβουλευτεί τον λαό του πριν συμφωνήσει για το πρόγραμμα. Τώρα ελπίζω να αρχίσουμε να μιλάμε και για το χρέος», προσέθεσε τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις που αποτελούν η χρηματοπιστωτική κρίση, η μετεξέλιξή της σε ανθρωπιστική, οι μεταναστευτικές ροές και η τρομοκρατία, με «ευθύνη, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα», τρεις αρχές που επανέλαβε με έμφαση.

«Η Ευρώπη καθυστέρησε να απαντήσει στην προσφυγική κρίση»

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Φρανσουά Ολάντ στην προσφυγική κρίση, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε την Ελλάδα και την Ιταλία με ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπισή της, γιατί είναι στην πρώτη γραμμή και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα από μόνες τους. Δέχθηκε, ωστόσο, ότι η Ευρώπη καθυστέρησε στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Η Ευρώπη χρειάστηκε να σώσει ζωές, να καταπολεμήσει τους διακινητές, αλλά καθυστέρησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα», είπε και πρόσθεσε πως «πρέπει να προωθήσουμε τη συνεργασία με την Τουρκία, η οποία πρέπει να υποδεχθεί πρόσφυγες, αλλά πρέπει κι εμείς να τη βοηθήσουμε και να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες να βρουν εργασία να θρέψουν τα παιδιά τους, αν δεν το κάνουμε δεν θα σταματήσουν αυτές οι ροές».

Υπογράμμισε ότι «πρέπει να προσδιορίσουμε τα κέντρα υποδοχής και να το κάνουμε απαρέγκλιτα, καθώς και να κατανείμουμε στα κράτη τούς 160.000 πρόσφυγες»

 «Κάθε κρίση ενδυναμώνει τον φόβο, ο οποίος δεν πρέπει να μας νικήσει. Δεν μπορούμε να κλειστούμε στα σύνορά μας», τόνισε.

Ταυτόχρονα μίλησε για το θέμα της ασφάλειας, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει προστασία στους πολίτες, αλλά να σταθεί και στο ύψος των αξιών της. «Η Γαλλία και η Γερμανία, τα τελευταία χρόνια, θελήσαμε να δράσουμε με αλληλεγγύη, ευθύνη και αποτελεσματικότητα», είπε, σημειώνοντας ότι «κάθε φορά που υπάρχει τρομοκρατική ενέργεια μπαίνουν στο στόχο οι αξίες της Ευρώπης», και αναφέρθηκε στην επίθεση της 11ης Ιανουαρίου στο Παρίσι και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που ανέδειξε το πνεύμα αλληλεγγύης. 

 

Μέρκελ: Το Δουβλίνο ΙΙ πρέπει να αλλάξει

Οι υφιστάμενοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που αφορούν τον τρόπο αντιμετώπισης των αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «παρωχημένοι» και πρέπει να αντικατασταθούν από μια «νέα διαδικασία» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

«Ας είμαστε ειλικρινείς, ο κανονισμός του Δουβλίνου (με βάση τον οποίο οι πρόσφυγες πρέπει να ζητούν άσυλο στην πρώτη χώρα άφιξής τους στην ΕΕ) με την παρούσα μορφή του είναι παρωχημένος», είπε η καγκελάριος. «Τάσσομαι υπέρ μιας νέας διαδικασίας» προκειμένου οι ευρωπαϊκές χώρες να μοιράζονται πιο ισόνομα το βάρος, πρόσθεσε.

 Ιστορική ομιλία

 Ο Γάλλος Πρόεδρος ανοίγοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε με θέρμη στη γαλλογερμανική συνεργασία, υπενθυμίζοντας ότι η παρουσία του από κοινού με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ είναι χωρίς προηγούμενο εδώ και 26 χρόνια, όταν οι κκ Μιτεράν και Κολ βρέθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Οι δύο τους, τόνισε, με τη συνδρομή του Ζακ Ντελόρ, μίλησαν σ’ εκείνη τη συνάντηση για αλληλεγγύη. Ήταν πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη μπορούσε να δεχθεί τους πρόσφυγες. Πίστευαν σε μια πολιτική ένωση δημιουργώντας κοινωνικούς κανόνες και κοινό νόμισμα. Σήμερα, μετά 26 χρόνια η Ευρώπη ζει νέα δράματα.

Ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος διευθύνει τη συζήτηση, υπογράμμισε στην εισαγωγική του ομιλία, την αξία της γαλλογερμανικής συνεργασίας, λέγοντας ότι μόνον έτσι μπορούμε να φτάσουμε σε έναν δίκαιο συμβιβασμό και να επωφεληθούμε όλοι.

Είστε οι πρώτοι αρχηγοί των χωρών σας, επισήμανε και αυτός, εδώ και 26 χρόνια, όταν οι κκ Μιτεράν και Κολ ήρθαν εδώ μετά την πρώση του Τείχους του Βερολίνου. Αυτές τις τελευταίες δεκαετίες διδαχθήκαμε ότι αν δεν λειτουργεί η γαλλογερμανική συνεργασία όλη η Ευρώπη υποφέρει. Μόνον με συνεννόηση, ενότητα και διαπραγματεύσεις μεταξύ μας φτάνουμε σε δίκαιο συμβιβασμό από τον οποίο επωφελούνται όλοι.