X

Βαρουφάκης: Αν εγκαταλείπαμε το ευρώ, θα ήταν σαν να πέφταμε στον γκρεμό!

Παραμονή στην Ε.Ε. συνέστησε στους Βρετανούς ο πρώην υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sky News.

Ant1news

Για κρίση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό δίκτυο Sky News.

Σημείωσε ότι μεγάλη μερίδα των Ευρωπαίων πολιτών έχει αγανακτήσει με το παλιό πολιτικό σύστημα και με την άποψη ότι τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα πρέπει να υποφέρουν εξαιτίας του αντίκτυπου της οικονομικής κρίσης, στη δημιουργία της οποία δε φέρουν την παραμικρή ευθύνη.

Όσον αφορά στις δραματικές διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, που έθεσαν σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε πως πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός: «Δεν έπρεπε εξ αρχής να είχαμε μπει στο ευρώ, αλλά από τη στιγμή που μπήκαμε, το μονοπάτι (πίσω μας) έπαψε να υπάρχει. Αν προσπαθούσαμε να κάνουμε πίσω, θα πέφταμε στον γκρεμό», σημείωσε.

Χαρακτήρισε την έξοδο από μία νομισματική ένωση ένα εξαιρετικά επικίνδυνο εγχείρημα. «Είναι σαν να ανακοινώνεις μία υποτίμηση, πολλούς μήνες πριν αυτή συμβεί», εξήγησε.

Κατά συνέπεια, η ενδεδειγμένη λύση, συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης είναι να μείνεις και να παλέψεις όσο μπορείς, ακόμη κι αν χρεοκοπήσεις εντός της νομισματικής ένωσης.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το τι θα συνιστούσε στους Βρετανούς σχετικά με την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν κατηγορηματικός: Να μείνετε στην Ε.Ε. και να αγωνιστείτε για να την αλλάξετε. Η απομόνωση δεν είναι επιλογή και κρύβει πολλούς κινδύνους, ήταν το μήνυμά του.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών σχολίασε και τις πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία, όπου ο πρόεδρος Καβάκο Σίλβα αρνήθηκε το σχηματισμό κυβέρνησης στους ευρωσκεπτικιστές. Είναι ενδεικτικό της κρίσης που περνά η Δημοκρατία στην Ευρώπη, σημείωσε.