X

Ικανοποίηση σε Αθήνα και Βρυξέλλες με τις αποφάσεις για το προσφυγικό

Επιπλέον 50.000 "μονιμοι" πρόσφυγες στην Ελλάδα. Η "αποφυγή παραλογισμών" του Τσίπρα κι οι έκτακτοι πόροι της ΕΕ. Νέες τραγωδίες στο Αιγαίο.

Ant1news

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι απορρίφθηκαν τρεις παράλογες, όπως τις χαρακτήρισε, προτάσεις σε σχέση με την προσφυγική κρίση εξέφρασε λίγο μετά το τέλος της σημερινής άτυπης «μίνι-Συνόδου Κορυφής» στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η πρώτη παράλογη πρόταση ήταν αυτή που επί της ουσίας αφορούσε τη δημιουργία «μιας πόλης» 50.000 προσφύγων στο εσωτερικό της Ελλάδας. Η πρόταση αυτή θα ερχόταν συμπληρωματικά, όπως είπε ο πρωθυπουργός, στις ήδη ανειλημμένες δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς, να δημιουργήσει κέντρα υποδοχής 7.000 ατόμων στα νησιά και άλλες 20.000 θέσεις στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα.

Στο σύνολό τους, εξήγησε ο πρωθυπουργός, αποτελούν θέσεις προσωρινής φιλοξενίας μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης. Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως τελικά, αντί για τη δημιουργία μιας «κωμόπολης» 50.000 προσφύγων, έγινε αποδεκτή η ελληνική πρόταση για την προώθηση μιας διαδικασίας επιδότησης του ενοικίου 20.000 προσφύγων για το διάστημα που θα παραμένουν στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η πρόταση αυτή αποτελεί μια ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, θα έχει ως αποτέλεσμα την ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό της χώρας.

Ικανοποίηση και από τις Βρυξέλλες

Ικανοποίηση για την πρόθεση της Ελλάδας να αυξήσει την ικανότητα υποδοχής προσφύγων με 30.000 θέσεις έως το τέλος του έτους, εκφράζουν με κοινή δήλωσή τους οι ηγέτες των χωρών που παραβρέθηκαν στη χθεσινή μίνι-Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σχετικά με τη δημιουργία επιπλέον 20.000 θέσεων υποδοχής στην Ελλάδα, στη δήλωση της Συνόδου επισημαίνεται ότι η ΕΕ δεσμεύεται να υποστηρίξει την Ελλάδα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με την παροχή επιδοτήσεων ενοικίου καθώς και με προγράμματα υποδοχής σε οικογένειες.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι αναμένεται χρηματοδοτική στήριξη για την Ελλάδα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. “Αυτό αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης”, αναφέρει η δήλωση.

Επίθεση απο την Αντιπολίτευση

Τα πυρά τους στην Κυβέρνηση για τις αποφάσεις που ελήφθησαν έστρεψαν κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ διά του επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργου Κουμουτσάκου, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, στην οποία επισημαίνει οτι ο ΑΛέξης Τσίπρας «αποκρύπτει σοβαρές πτυχές των όσων συμφωνήθηκαν» και τονίζει ότι «δημιουργείται μια κατάσταση που προκαλεί αβεβαιότητα, ανασφάλεια και ανησυχία σε όλους τους Έλληνες και κυρίως στους κατοίκους παραμεθόριων περιοχών στη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».    

Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «θολές διακηρύξεις της Κυβέρνησης που δεν έχουν καμία θέση στην βιώσιμη αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων», τονίζοντας ότι «η Ελλάδα, για ακόμη μια φορά, παρουσιάστηκε απροετοίμαστη στην άτυπη μίνι -Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό».

To Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος τονίζει «ο κ. Τσίπρας πρέπει να πάρει “επιδότηση υποκρισίας”», σημειώνοντας ότι παρά τα όσα δηλώνει ο Πρωθυπουργός, «η Ελλάδα γίνεται, με επιδότηση ΕΕ και ΟΗΕ, χώρα λειτουργίας τεράστιων καταυλισμών και σταθμός καταναγκαστικής συγκέντρωσης 50.000 προσφύγων».

 

Γεροβασίλη: Δεν θα επιτρέψουμε τη λειτουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης

«Δεν θα επιτρέψουμε τη λειτουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης, ξανά» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας για το προσφυγικό, μετά τη σύνοδο κορυφής.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε, μέσω του ΣΚΑΙ, πως η Αθήνα έχει φέρει αντιρρήσεις στα περί φιλοξενίας 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα και σημείωσε ότι υπάρχει ο όρος «ισοτίμως» και «αναλόγως» για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Τόνισε, δε, πως είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει το βάρος που της αναλογεί, προσθέτοντας ότι αναμένει οικονομική στήριξη. Επίσης, ανέφερε πως πρέπει να δοθεί στήριξη και στην Τουρκία, καθώς είναι χώρα εισόδου, με στόχο να διασφαλίζονται ανθρωπιστικές συνθήκες και να ελαττωθούν οι ροές.

 

Μουζάλας: Στόχος να μην είναι μόνιμες οι θέσεις των προσφύγων

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της μίνι συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλες τονίζοντας πως η Αθήνα κατάφερε να συνδέσει τη δημιουργία θέσεων φιλοξενίας με αντίστοιχη χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι αυτές οι 50.000 θέσεις που προβλέπονται για τους πρόσφυγες, να μην γίνουν μόνιμες και είναι θέμα δικής μας δυναμικής να το πετύχουμε. Προειδοποίησε όμως ότι δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα δεν θα χάσει κάποιες «μάχες» στη συνέχεια.

Ενδεικτική του κλίματος η δήλωση του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκανε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη, μετά τη συνάντηση τους, ο οποίος σημείωσε ότι υπάρχει θέληση για επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα.

 

Σουλτς: « Hotspots» για 50.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα

Την ανάγκη να αναπτυχθούν τα κέντρα καταγραφής των προσφύγων (Hotspots) στην Ελλάδα, με δυνατότητα εξυπηρέτησης 50.000 ατόμων, τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και προειδοποίησε για τους κινδύνους από το γεγονός ότι μεταξύ χωρών των Βαλκανίων σημειώνονται πλέον πραγματικές εντάσεις με αφορμή την μετακίνηση των προσφύγων.

«Πρέπει να αναπτύξουμε τα κέντρα καταγραφής στην Ελλάδα σε σημαντικό αριθμό - 50.000 είναι ο αριθμός που πρέπει να επιδιώξουμε», δήλωσε ο κ. Σουλτς χθες στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και εξέφρασε την ελπίδα να υιοθετηθεί το σχέδιο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

 

Νέο ναυάγιο σήμερα ανοιχτά της Λέσβου

Ναυάγιο με θύμα μια γυναίκα σήμερα στις 7 το πρωί στην ακτή Φυκιότρυπα, έξω από το λιμάνι της Μυτιλήνης. Ειδικότερα, πλαστική λέμβος με άγνωστο αριθμό επιβαινόντων μεταναστών και προσφύγων παρασύρθηκε από τη θαλασσοταραχή και έπεσε στα βράχια.

Στην περιοχή έσπευσαν από τη ακτή και από τη θάλασσα μέσα του Λιμενικού Σώματος και εθελοντές οι οποίοι ανέσυραν τη σορό μιας γυναίκας και περίπου 35 διασωθέντες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Μετανάστες διασώθηκαν από τους ψαράδες του «Ταξιάρχη»

Συνολικά 41 ανθρώπους, 28 άνδρες, επτά γυναίκες από τις οποίες οι δυο σε εγκυμοσύνη και έξη μικρά παιδιά, όλοι ναυαγοί μετανάστες από το Αφγανιστάν, έσωσαν αργά χθες το απόγευμα οι ψαράδες του αλιευτικού σκάφους «Ταξιάρχης».

Οι ναυαγοί είχαν εντοπιστεί από το Λιμενικό Σώμα στο ακατοίκητο νησί Παναγιά, ένα από τα μικρονήσια Τουκμάκια ανατολικά της Λέσβου ανοικτά του Μανταμάδου. Επειδή στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης επτά Μποφώρ και ήταν αδύνατον να πλησιάσουν στο μικρονήσι άλλα σκάφη, αλλά και επειδή οι ναυαγοί σε αυτό κινδύνευαν λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών όταν θα νύχτωνε, ο καπετάνιος του ξύλινου αλιευτικού σκάφους «Ταξιάρχης» Στρατής Κάσσος που έπλεε εκείνη την ώρα στην περιοχή ακούγοντας την έκκληση του Λιμεναρχείου για βοήθεια αποφάσισε να πλησιάσει και να αρχίσει τη διαδικασία διάσωσης.