X

Τελεσίγραφο Μοσχοβισί για τα προαπαιτούμενα ώστε να δοθεί η δόση των 2 δις

Dead line ως την Δεύτερα, από τον Ευρωπαίο Επίτροπο, για να βρεθεί λύση στα θέματα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών α’ κατοικίας.

Ant1news

 

Του Νίκου Ρογκάκου

Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσχοβισί, ότι η Ελλάδα πρέπει μέσα σε πέντε ημέρες, έως το Eurogroup της Δευτέρας, να έχει ολοκληρώσει το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων, ενώ τόνισε ότι έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα, ώστε η Ελλάδα να λάβει τις δόσεις των δανείων.

Ο κ. Μοσχοβισί σε συνέντευξη που παρέθεσε με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, υποστήριξε ότι υπάρχουν 3-4 αγκάθια -με κορυφαία από αυτά να είναι οι πλειστηριασμοί για την α΄ κατοικία, τα κόκκινα δάνεια- τα οποία θα πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι την Δευτέρα, που ξεκινά η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Σε διαφορετική περίπτωση η Αθήνα δεν θα μπορέσει να λάβει τα 2 δις της υποδόσης του καλοκαιριού, ενώ δεν θα μπορέσει να πληρώσει καμία ληξιπρόθεσμη υποχρέωση που έχει έναντι των προμηθευτών του Κράτους.

Παράλληλα ο Επίτροπος Μοσχοβισί, αφού επεσήμανε ότι «έρχεται σαν φίλος»  παρουσίασε μαζί με τον κ. Τσακαλώτο, τον Οδικό Χάρτη της Αθήνας που έχει ως εξής: Πρώτα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα για τους πιστωτές, μετά η πρώτη αξιολόγηση από τους Θεσμούς, που όπως όλα δείχνουν αυτή θα ξεκινήσει την επομένη του Eurogroup 10 Νοεμβρίου, και η συνέχεια θα δοθεί με τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Παρά ταύτα δεν απάντησε στα επίμονα ερωτήματα για το αν θα αποσυνδεθεί η αξιολόγηση από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τόνισε απλά την ανάγκη για βιώσιμες τράπεζες.

Για το χρέος ο Επίτροπος είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί όταν έρθει η ώρα με φιλοδοξία και πραγματισμό και με τρόπο πολιτικά αποδεκτό. Προτάσεις θα υποβληθούν, όπως είπε, από ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν

Στόχος είναι, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, αυτές να ξεκινήσουν πριν από τα Χριστούγεννα και όπως ο ίδιος είπε το επόμενο διάστημα η αρμόδια επιτροπή που έχεις συσταθεί για αυτό το ζήτημα, να παρουσιάσει ένα κείμενο προτάσεων, προς το ΚΥΣΟΙΠ. Εφόσον το Συμβούλιο, υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, ανάψει το «πράσινο φως» το κείμενο αυτό θα αποτελέσει την βάση της συζήτησης με τους δανειστές.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Μοσχοβισί είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει μικρά βήματα (step by step) είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας μικρές μάχες μέχρις ότου φθάσει στην αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο Επίτροπος για τα Δημοσιονομικά, αφού αναγνώρισε ότι ο κ. Τσακαλώτος είναι πολύ καλός διαπραγματευτής, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να ευημερεί μέσα σε αυτήν, με αναπτυξιακή προοπτική.