X

Γιούνκερ: Πρέπει να τσακωνόμαστε για 10χλμ θαλάσσιου πλάτους;

Προκλητική δήλωση του προέδρου της Κομισιόν για τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, τα οποία ουσιαστικά χαρακτηρίζει «γκρίζα ζώνη».

Ant1news

Επιμένει σε κοινές περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος με χθεσινή του δήλωση επανέφερε το θέμα.

Το Βερολίνο άρχισε να «μαλακώνει» για το συγκεκριμένο θέμα, όμως ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν κάνει πίσω. Σε χθεσινή δήλωσή του σε εκδήλωση, για τα πρώτα γενέθλιά του στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Φρανκφούρτη, αναφέρθηκε στο θέμα με ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

«Είχα π.χ. προτείνει και αντιμετώπισα μεγάλες αντιδράσεις, Έλληνες και Τούρκοι να διαθέσουν μια κοινή ακτοφυλακή μεταξύ της Τουρκίας και των ελληνικών νησιών. Οι Τούρκοι συμφωνούν, οι Έλληνες όχι. Πού ζούμε; Το θέμα είναι ότι πρέπει να τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους, ποιος είναι, πού και για ποιο πράγμα αρμόδιος; 'Η να σώσουμε ανθρώπινες ζωές;»  διερωτήθηκε.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν θέτει το ζήτημα την ώρα που η Ελλάδα επιμένει για καταγραφή και προώθηση των προσφύγων από την Τουρκία και τις υπόλοιπες χώρες πρώτης υποδοχής, που συνορεύουν με τη Συρία και το Αφγανιστάν. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα δεν έχει λάβει επισήμως θέση για το θέμα, ενώ καταθέτει τις απαιτήσεις της, που έχουν να κάνουν με τη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και την ένταξή της σε αυτήν. Παράλληλα, οι διακινητές «αλωνίζουν» στα εδάφη της Τουρκίας ανενόχλητοι.