X

Μέρκελ: Παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες με νόμιμους τρόπους

Η προσφυγική κρίση επί τάπητος στην Σύνοδο Κορυφής στη Βαλέτα της Μάλτας. Δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων.

Ant1news

Θα αναζητηθούν νόμιμοι τρόποι για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες, επεσήμανε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής στη Βαλέτα της Μάλτας, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας στάθηκε στην ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου δράσης, ώστε «να έχουν αυτοί οι άνθρωποι μία ευκαιρία στη ζωή τους» και να καταπολεμηθεί η φτώχεια, όπως είπε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να εξεταστούν τρόποι ώστε κάποιοι από τους πρόσφυγες να μπορέσουν κάποιοι να εργαστούν νόμιμα στην Ευρώπη, ενώ επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία και με τα κράτη της Αφρικής.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να σταματήσει η δράση των διακινητών, σημειώνοντας πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών.

Φάιμαν: Να καταπολεμήσουμε τα αίτια της προσφυγικής κρίσης

Στην ανάγκη να καταπολεμηθούν τα αίτια της προσφυγικής κρίσης στάθηκε από την πλευρά του ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, κατά την προσέλευσή του στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής.

Όπως ανέφερε, πρέπει να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες ζωής σε αφρικανικά κράτη, αλλά και να αξιοποιηθούν σωστά τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

«Χρειαζόμαστε συνθήκες και συμφωνίες επαναφοράς των προσφύγων στον τόπο τους, αλλά και να δώσουμε άσυλο σε όσους το χρειάζονται, για να τους προφυλάξουμε» ανέφερε ο κ. Φάιμαν και εξήγησε ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί και η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Όπως είπε είναι μια σημαντική Σύνοδος κατά τη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα πώς θα εξασφαλίσουμε ασφάλεια στα σύνορα της Ελλάδας και της Τουρκίας.

«Πρέπει να υπάρχει και ανθρωπιά και να μην πληγώνεται το δικαίωμα του ασύλου», κατέληξε ο κ. Φάιμαν.

Σουλτς: Να βρεθεί άμεσα ένα «κλειδί» κατανομής προσφύγων

Από την πλευρά του,  ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, υπογράμμισε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να βοηθήσουν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, υπογραμμίζοντας πως είναι ανάγκη να βρεθεί άμεσα ένα «κλειδί» κατανομής προσφύγων.

«Αν γεμίσουν τα hotspots λόγω μη κατανομής προσφύγων, η συνθήκη του Δουβλίνου δεν έχει κανένα νόημα», είπε ακόμη, ενώ αναφερόμενος στις αφρικανικές χώρες σημείωσε πως «όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές τα χρήματα δεν έχουν σημασία».

Δηλώσεις Γιούνκερ, Ολάντ και Μογκερίνι

Οι αφρικανικές και ευρωπαϊκές χώρες «έχουν κοινό συμφέρον» να μειώσουν τις ροές των προσφύγων, επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την άφιξή του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να βοηθήσει την Αφρική και «οι Αφρικανοί οφείλουν να μας βοηθήσουν προκειμένου να περιορίσουμε τις μεταναστευτικές ροές ή ενδεχομένως να τις σταματήσουμε» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έθεσε από τη Βαλέτα το ζήτημα της ευρωπαϊκής βοήθειας με στόχο την ανάπτυξη της Αφρικής ως πρωτεύον στις προσπάθειες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, ενώ απηύθυνε έκκληση στις χώρες της Αφρικής να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών.

«Πρέπει να τείνουμε το χέρι προς την Αφρική», όμως «πρέπει επίσης να τους ζητήσουμε να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις στον τομέα της ασφάλειας διότι δε μπορούμε να αποδεχθούμε ότι στη Λιβύη, στο Νίγηρα υπάρχουν διακινητές που χρησιμοποιούν την απόγνωση για να προωθήσουν τη μετανάστευση, η οποία καταλήγει σε αδιέξοδα ή ακόμα και τραγωδίες» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Ο μόνος τρόπος για να διαχειριστούμε αυτό το φαινόμενο είναι να το κάνουμε μαζί» δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Το Ταμείο για την Αφρική, με διαθέσιμα ύψους 1,8 δισεκ, ευρώ, που αναμένεται να επικυρωθεί στη Μάλτα, είναι «ένα από (τα απαραίτητα) εργαλεία», όμως «δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων» τόνισε.

Πρωθυπουργός Μάλτας: Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας

«Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τόσο οι χώρες προέλευσης όσο και οι χώρες προορισμού», δήλωσε κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου των ηγετών των κρατών των δύο ηπείρων, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ, ο οποίος χαρακτήρισε τη Σύνοδο αυτή «μια ευκαιρία χωρίς προηγούμενο (οι χώρες) να εργαστούν από κοινού».

«Η Ευρώπη και η Αφρική δε μπορούν να αδιαφορούν» είπε ενώπιον των ομολόγων του ο πρόεδρος της Σενεγάλης Μακί Σαλ, η χώρα του οποίου έχει αναλάβει την προεδρία της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Cédéao).

«Μαζί, ας απορρίψουμε τον στιγματισμό, την πολιτική της ανέγερσης φρακτών και την αναδίπλωση στον εαυτό μας» σημείωσε. Αυτήν την θέση υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό όλοι οι ηγέτες.

Σημαντική βοήθεια για το προσφυγικό υπόσχεται το Βερολίνο στην Ελλάδα

Η Ελλάδα θα λάβει σημαντική βοήθεια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, επισημαίνοντας ότι «οι διαστάσεις της πρόκλησης, για ένα ελληνικό κράτος το οποίο είναι αποδυναμωμένο λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι σαφείς σε όλους τους συμμετέχοντες, όχι μόνο στο Βερολίνο, αλλά και στις Βρυξέλλες».

Σύμφωνα με τον κ. Σέφερ, η προσφυγική κρίση αποτέλεσε βασικό -αν όχι το βασικότερο- ζήτημα στις συνομιλίες που είχε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ πριν από λίγες εβδομάδες στην Αθήνα.

Οι επιδιώξεις Τσίπρα στη Σύνοδο για το Προσφυγικό

Με κεντρική θέση ότι το προσφυγικό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι ως πρόβλημα που αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής, προσέρχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής στη Βαλέτα της Μάλτας, αλλά και στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών της ΕΕ, που θα ακολουθήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση προσέρχεται στη Σύνοδο με δύο βασικές επιδιώξεις: Το να γίνει κατανοητό το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων, ως ζήτημα που αφορά την ΕΕ στο σύνολό της και όχι μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η χώρα μας. Επίσης, το να υπάρξει μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης (Ελλάδα, Ιταλία, κ.α).

Επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία

Εν τω μεταξύ, διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας στις 17 και 18 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επίσκεψη θα επικεντρωθεί στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις και στις διμερείς σχέσεις.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί όπως είναι φυσικό στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, η οποία αποτελεί το βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται απο σήμερα στην Μάλτα, όπου πρόθεση της Ελλάδας είναι να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό.