X

Επιφυλάξεις στην Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό

Δεν αναμένεται απόφαση. Ποιες χώρες είναι επιφυλακτικές σχετικά με την πρόταση που τέθηκε στην Σύνοδο. Τι υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ant1news

 

Για την προσφυγική κρίση και το αίτημα για διεύρυνση των εξουσιών της Frontex, μέσω της δυνατότητας επέμβασης για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων ακόμη και χωρίς την έγκριση του κράτους-μέλους, συζήτησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου ακολούθησε και δείπνο εργασίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν υπήρχε απόφαση στην σημερινή συνάντηση, αλλά μια πρόταση, για την οποία αρκετά μέλη εξέφρασαν επιφύλαξη και περίσκεψη.

Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί και θα εξετάσουν όλες τις παραμέτρους, ωστόσο δεν θα υπάρξει απόφαση στην Σύνοδο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι επιφυλακτικές ως προς την πρόταση είναι η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Μάλτα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Κύπρος

Παράλληλα, σημείωναν ότι η ενέργεια της Ελλάδας σχετικά με τα hot spots επιδοκιμάστηκε και αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει πρόοδος, κάτι που επισήμανε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να τόνισε ότι η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και τις αποφάσεις τις ΕΕ για τις επιστροφές, ωστόσο επεσήμανε ότι θα πρέπει να βοηθήσει περισσότερο η ΕΕ. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε να γίνουμε αποθήκη ψυχών και να μένουν εδώ όλοι οι πρόσφυγες. Τονίστηκε απ’ όλους ο ρόλος της Τουρκίας για τις προσφυγικές ροές και ότι ουσιαστικά δεν έχει υπάρξει μείωση.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται ακόμα να ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα με την ακτοφυλακή, ωστόσο σημείωσε ότι κρατάμε τις επιφυλάξεις μας και διασφαλίζουμε την εθνική μας κυριαρχία. Το βασικό ερώτημα είναι τι θα κάνει παραπάνω η ακτοφυλακή από αυτή μιας χώρας; Δεν θα σώζει ανθρώπους;, αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

 

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας με την Τουρκία για να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην προετοιμασία των κέντρων υποδοχής (hotspots).

 

Σε θετικό κλίμα οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόσο με τον κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, όσο και στη «μίνι – σύνοδο» των 10+1 χωρών [Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Σουηδία, Φιλανδία, Ολλανδία, Σλοβενία, Ελλάδα + Τουρκία].  

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας και στις δύο συναντήσεις τόνισε ότι οι ροές δεν έχουν μειωθεί πέραν μιας περιορισμένης μείωσης λόγω καιρού. Έχουν αυξηθεί αρκετά οι μετανάστες που προέρχονται από χώρες που οι πολίτες τους δεν θεωρούνται πρόσφυγες και δεν γίνονται δεκτοί στην ΕΕ. Καλωσόρισε την προώθηση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας στον τομέα αυτό επί τη βάσει συγκεκριμένου Σχεδίου Δράσης. Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι πρόβλημα δημιουργεί και το καθεστώτος θεωρήσεων [visa] της Τουρκίας με κάποιες χώρες.

 

Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι ο κ. Τσίπρας ανέδειξε ειδικά την ανάγκη εφαρμογής της Διμερούς Συμφωνίας Επανεισδοχής για την επιστροφή μη προσφύγων (πχ από Πακιστάν, Ιράν, Μαρόκο) στην Τουρκία, καθώς και την σημασία καθιέρωσης μόνιμου μηχανισμού επανεγκατάστασης στην ΕΕ κατευθείαν από την Τουρκία για τους πρόσφυγες. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι τα ανωτέρω ζητήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά προσθέτοντας ότι πρέπει να εξεταστούν άμεσα στο πλαίσιο Ομάδας Εργασίας που θα συσταθεί. Παράλληλα απέδωσαν ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας για το προσφυγικό στο πλαίσιο και της σχετικής διϋπουργικής ομάδας εργασίας.   

Στο πλαίσιο της διμερούς με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι συζητήθηκε πρόγραμμα διμερών συναντήσεων [που θα πραγματοποιηθούν σε υπουργικό και υπηρεσιακό επίπεδο] κατά επόμενη περίοδο.

 

Επίσης, συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση Συνόδου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, εντός του Φεβρουαρίου,. Τέλος συμφωνήθηκε η ανάπτυξη τριμερούς συνεργασίας με Βουλγαρία στους τομείς της ενέργειας, διαχείριση υδάτων και μεταφορών / συγκοινωνιών [ενδεχόμενη Σύνοδος το Μάρτιο].