X

Αντιδράσεις για τη δήλωση του Βέμπερ για την Σένγκεν

Δυσφορία στις δηλώσεις περί εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν. Πλήρης διαφωνία από ΝΔ. Έντονη αντίδραση από ΑΝΕΛ.

Ant1news

Ο αρχηγός της Κ.Ο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο και αναπληρωτής πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, Μάνφρεντ Βέμπερ, επαναφέρει σε συνέντευξη του τα σενάρια περί προσωρινής εξόδου της χώρας μας από τη ζώνη Σένγκεν και δεν διστάζει να αμφισβητήσει ακόμα και το επιχείρημα της εθνικής κυριαρχίας, σε περίπτωση που μια χώρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, υποστηρίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση η Ευρώπη θα πρέπει να αναλαμβάνει τα ηνία.

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Μ. Βέμπερ είπε ότι «η Ελλάδα δεν προστατεύει τα σύνορά της σύμφωνα με όσα ορίζει η ισχύουσα Συνθήκη του Σένγκεν και κατά συνέπεια παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο», επισημαίνοντας ότι αυτό δε συμβαδίζει με τις υποχρεώσεις της χώρας, απέναντι στην Ευρώπη.

«Όταν οι χώρες μέλη δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων τότε η Frontex πρέπει να αναλαμβάνει τη φύλαξη των συνοριακών σημείων. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί εδώ και δύο εβδομάδες και ελπίζω ότι θα έχει ευρεία στήριξη από τις χώρες μέλη. Σε περίπτωση όμως που ούτε η Frontex δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα σύνορα τότε θα πρέπει να εξεταστεί η προσωρινή έξοδος μιας χώρας από τον χώρο του Σένγκεν», είπε ο πρόεδρος του ΕΛΚ.

Ο Βέμπερ στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα που «διασφαλίζουν και τα γερμανικά σύνορα. Στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει πλέον το επιχείρημα περί εθνικής κυριαρχίας. Όταν μια χώρα μέλος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί πια σε υποχρεώσεις, που με τη θέλησή του ανέλαβε, τότε η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβει τα ηνία».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, μίλησε και για τη φιλοδοξία του να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση με ανθρωπιστικά κριτήρια, αλλά ταυτόχρονα ε καλύτερο κι αυστηρότερο έλεγχο, «Θέλω μια Ευρώπη με ανοιχτά σύνορα. Το βασικό ερώτημα είναι ωστόσο αν μειώνονται και αν βρίσκονται υπό έλεγχο οι προσφυγικές ροές. Και εδώ η Τουρκία έχει ρόλο-κλειδί.

Δεύτερον, χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Τρίτον τρόπους διαχείρισης της μεγάλης πρόκλησης σε ανθρωπιστικό επίπεδο, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ήπειρός μας. Πρέπει να μας γίνει συνείδηση ότι η προσφυγική κρίση δεν θα επιλυθεί μέσα σε εβδομάδες ή μήνες. Θα μας απασχολήσει για χρόνια ίσως και δεκαετίες».

Έντονες αντιδράσεις από ελληνικής πλευράς

Την πλήρη αντίθεση της στις δηλώσεις Βέμπερ, έσπευσε να δηλώσει η Ν.Δ, μέσω του υπεύθυνου του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτή  Β’ Αθηνών, Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος τόνισε ότι, «η θέση μας στη Συνθήκη του Σένγκεν είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη. Κανένας δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Η Ελλάδα από τη γεωπολιτική της θέση είναι σύνορο και από επιλογή της είναι προπύργιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εξαιρετικά ασταθή και γεμάτη προκλήσεις περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Άμεση ήταν και η αντίδραση του υποψήφιου για την προεδρία της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε με έμφαση ότι η θέση της Ελλάδας εντός Σένγκεν είναι αδιαπραγμάτευτη, «οι δηλώσεις του κ. Βέμπερ για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη είναι απαράδεκτες, δεν βοηθούν στην εποικοδομητική επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

Ανάλογου ύφους και η δήλωση από την ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, η οποία συμμετέχει στο ΕΛΚ, η οποία μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι, «Οποιαδήποτε συζήτηση για έξοδο χώρας από το Σένγκεν υπονομεύει την κατάκτηση των πολιτών της ΕΕ για ελεύθερη διακίνηση». Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζενμπεργκ μέσω Twiiter, σημείωσε ότι είναι «μεγάλο λάθος η δήλωση για την Σένγκεν».

Σε έντονο ύφος η ανακοίνωση των ΑΝΕΛ για τις δηλώσεις Βέμπερ, οι οποίοι χαρακτηρίζουν ως ιταμές και προσβλητικές τις εν λόγω δηλώσεις και κατηγορούν τον πρόεδρο του ΕΛΚ ότι επιχειρεί bullying εναντίον της χώρας μας και συμπληρώνουν, «. Ο στόχος του βεβαίως δεν είναι άλλος από το να επιβάλουν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες τις θέσεις τους σχετικά με τον τρόπο που θα λειτουργεί η Frontex από εδώ και στο εξής για τη φύλαξη των συνόρων».