X

CDU: Προσωρινό Grexit η καλύτερη λύση

Επανέρχεται το σενάριο εξόδου της Ελλάδας. Τι λέει ο Γερμανός πολιτικός για τις αποκρατικοποιήσεις. Τι σχολιάζει για το Προσφυγικό και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Ant1news

Η καλύτερη λύση θα ήταν η προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, συμπεραίνει το Οικονομικό Συμβούλιο του CDU, δεδομένης της καθυστέρησης των υλοποιήσεων των συμφωνηθέντων.

Η έλλειψη του μεταρρυθμιστικού ζήλου, καθώς και η ελλιπής εφαρμογή όρων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, οδηγούν της οικονομική πτέρυγα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας να επικρίνει και πάλι στην Ελλάδα. Σε δηλώσεις που έκανε στο γερμανικό πρακτορείο DPA ο Βόλφανγκ Στάιγκερ, ο ΓΓ του Οικονομικού Συμβουλίου του CDU, κατηγορεί την Αθήνα ότι συνεχίζει να μην τηρεί το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι το ζήτημα των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων δεν συναρτάται με το Προσφυγικό. «Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να κάνει κατάχρηση του επιχειρήματος που αφορά στη δραματική κατάσταση με τους πρόσφυγες για να απομακρύνεται από τη μεταρρυθμιστική ρότα», λέει σχετικά.

«Πρόκειται για ένα θέμα που άπτεται της ευρωπαϊκής αξιοπιστίας, να μην γίνονται συζητήσεις συνεχώς σχετικά με νέες αναβολές ή ακόμη για ένα νέο κούρεμα του χρέους» συμπληρώνει ο ίδιος.

Ο Στάιγκερ επαναφέρει το ζήτημα της προσωρινής εξόδου ενός κράτους- μέλους από την Ευρωζώνη. «Η ευρωζώνη χρειάζεται επιτέλους καθαρούς κανόνες για έξοδο κρατών από το κοινό νόμισμα καθώς και για μια διαδικασία κήρυξης κρατικής χρεοκοπίας», τονίζει.

Ειδική αναφορά κάνει και στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, επικρίνοντας την πορεία των αποκρατικοποιήσεων, ενώ χαρακτήρισε τους όρους που τέθηκαν «αντιπαραγωγικούς».

«Αποδείχθηκε αντιπαραγωγική η μη εκχώρηση των σχετικών αρμοδιοτήτων σε κάποιο θεσμό των Βρυξελλών. Και σε αυτό το σημείο ο Σόιμπλε είχε δίκιο, όταν ζητούσε να αφαιρεθεί η άμεση πρόσβαση από την ελληνική πολιτική» είπε και προέβλεψε ότι «η Αθήνα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το "κρυφτούλι" και θα συνεχίσει να εμπαίζει του δανειστές».