X

Το ΔΝΤ “στοιχειώνει” το Eurogroup

"Βόμβα" Ντάισελμπλουμ για τις θέσεις της Αθήνας. Τι είπαν Τσακαλώτος και Μοσκοβισί. Γιατί δεν βιάζεται ο Σόιμπλε. Σε ποιούς "όρους" επιμένει το ΔΝΤ. Καταλυτικό ραντεβού Τσίπρα με Λαγκάρντ στο Νταβός.

Ant1news

Η Ελλάδα αμέσως και κυρίως εμμέσως βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπου κυρίαρχο θέμα είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η απόφαση των μελών του για το αν θα μετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Η συζήτηση, θα γίνει με αφορμή την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη, την οποία θα παρουσιάσει στους Υπουργούς Οικονομικών ο Πολ Τόμσεν, στον απόηχο της «παρακολούθησης» Τσακαλώτου και των «κρυφών ραντεβού» του με Σαπέν και Σόιμπλε, αφού είχαν δει τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών.

"Βάρος" στην διαβούλευση ρίχνει και η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ, στο Νταβός, την οποία πολλοί θεωρούν ως καταλυτική για την τελική απόφαση του Ταμείου σχετικά με την συμμετοχή του ή όχι στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, αναμένεται να πάρουν επισήμως θέση αναφορικά με την σχέση του ΔΝΤ με το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, για την οποία πάντως και σήμερα το Ταμείο έθεσε τους "όρους" του ώστε να μετάσχει και με χρηματοδότηση της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν αυστηροί όροι για την υλοποίηση του προγράμματος και κυρίως να υπάρξει σαφής πρόβλεψη για την μείωση του ελληνικού χρέους.

 

Πάντως, παράγοντας της Ευρωζώνης σημειώνει ότι «το ΔΝΤ θα είναι σε θέση να αποφασίσει περαιτέρω εκταμιεύσεις, μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ όλων των θεσμών. Τότε, θα είναι δυνατή και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για τα μέτρα ρύθμισης του». 

Τα νερά "τάραξε" εισερχόμενος στο κτήριο όπου διεξάγεται το Eurogrpoup o Πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αποκάλυψε ότι στην συνάντηση που είχαν την Τρίτη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δέχεται την συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης (σημ: παρά τις συνεχείς αναφορές του Πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών περί του αντιθέτου).

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μία ημέρα μετά την προτροπή του στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για υλοποίηση του προγράμματος, δήλωσε κατά την άφιξη του ότι καθώς δεν υπάρχουν άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, δεν υπάρχει βιασύνη για καμία απόφαση ούτε για το Ασφαλιστικό ούτε για την πρώτη αξιολόγηση ούτε για ότι άλλο. Πριν προαναγγείλει την αξιολόγηση ..μακράς διαρκείας, ο κ. Σόιμπλε σχολίασε πάντως δηκτικά ότι ελπίζει να βγαίνουν τα νούμερα για το Ασφαλιστικό. 

Ο Πιέρ Μοσκοβισί νωρίτερα είχε στείλει σαφή μηνύματα στην Αθήνα, «να μην παίζει με την συμμετοχή του ΔΝΤ» κι υπογραμμίζοντας την ανάγκη παραμονής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που όπως είπε δεν είναι απλώς πολύτιμη για την Ελλάδα αλλά και θέμα αξιοπιστίας, συμπληρώνοντας ότι «όχι μόνον για την Γερμανία, αλλά για πολλές χώρες-μέλη, η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα».

 

Απο την πλευρά του πάντως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν αναφέρθηκε καθόλου στο θέμα, σημειώνοντας ότι στην πρόσφατη ευρωπαϊκή περιοδεία του συνάντησε «ευήκοα ώτα και ανθρώπους που αναζητούν λύσεις κι όχι προβλήματα», όπως είπε χαρακτηριστικά 

Καταλυτικό το ραντεβού Τσίπρα-Λαγκάρντ στο Νταβός

Μόλις σήμερα το πρωί πάντως, μιλώντας στην ΕΡΤ, η Όλγα Γεροβασίλη, επέμεινε - συντηρώντας την γραμμή των δημόσιων τοποθετήσεων του Αλέξη Τσίπρα και υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων - ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να μπορεί μόνη της να επιλύει τέτοια θέματα», δείχνοντας ότι η Αθήνα επιμένει να επιδιώκει την απεμπλοκή του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. 

Καταλυτικό για την τελική στάση του Ταμείου αναμένεται να είναι το ραντεβού την άλλη εβδομάδα του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ, της πρώτης συνάντησης τους μετά απο την κρίση στα μέσα του 2015.

Η συνάντηση της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ με τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να γίνει στις 21 Ιανουαρίου, στο περιθώριο του στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

 

Οι δύο πλευρές πλευρές αναμένεται να συζητήσουν το σχέδιο διάσωσης της χώρας, σε μια προσπάθεια να βρουν τρόπους ώστε να μειωθεί το ελληνικό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα. Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός όρος για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

 

Χωρίς απόφαση για το Ασφαλιστικό

Η καθεαυτή συζήτηση για την ελληνικό ζήτημα, αφορά την πρόοδο της Αθήνας στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων και την προώθηση μεταρρυθμίσεων, μαζί φυσικά με το σχέδιο αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης, στο οποίο αναφέρθηκε εκτενώς ο Αλέξης Τσίπρας.

Ενόψει της πρώτης αξιολόγησης και της έλευσης από Δευτέρα των τεχνικών κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα,  οι εταίροι στην Ευρωζώνη θα ασχοληθούν ακόμη με το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, την μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, μεταρρυθμίσεις που αφορούν τις τράπεζες, αλλά και την οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016.

Όσον αφορά στο Ασφαλιστικό, οι Βρυξέλλες έχουν ήδη χαρακτηρίσει το σχέδιο Κατρούγκαλου ως "φιλόδοξο"¨ενώ αποστάσεις τηρεί και το ΔΝΤ, με τους πιστωτές να έχουν διαμηνύσει στην Αθήνα ότι δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η συζήτηση επί του θέματος ούτε σε αυτό ούτε στο επόμενο Eurogroup, καθώς είναι νωρίς για να αξιολογηθεί κι έτσι δεν αναμένονται αποφάσεις επ΄ αυτού.

 

Ζήτημα που σίγουρα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με τις πρώτες εκτιμήσεις από τους ευρωπαίους να είναι θετικές, καθώς η ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων χαρακτηρίζεται ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Μάλιστα ο Πιέρ Μοσκοβισί σε δήλωση του πριν απο το Eyrogroup, αξίωσε από την Αθήνα μια αξιόπιστη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, τονίζοντας ότι «η δουλειά συνεχίζεται. Είμαστε συγκεντρωμένοι στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος».

Άλλωστε, στην επίσημη ατζέντα του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για την υπουργική σύνοδο αναφέρεται ότι οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι να εφαρμοστούν κατ ελάχιστον οι πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στα πεδία του συνταξιοδοτικού και του ασφαλιστικού.

 

Εν τω μεταξύ ηχηρή παρέμβαση έγινε από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών υπέρ της παραμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ο Τζακ Λιου τηλεφώνησε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, λίγο πριν ο δεύτερος συναντηθεί με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας «τον σημαντικό ρόλο του ΔΝΤ στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων» και τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει και να «συνεργαστεί στενά με τους διεθνείς της εταίρους».