X

Προς παράταση οι συνοριακοί έλεγχοι εντός της ζώνης Σένγκεν

Να ετοιμάσει τη νομική και πρακτική βάση για την παράταση, καλούν την Κομισιόν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασαν στο Άμστερνταμ.

Ant1news


Υπέρ της παράτασης των συνοριακών ελέγχων εντός της ζώνης Σένγκεν για διάστημα έως και δύο χρόνια, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές ροές, τάχθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ, οι οποίοι συνεδρίασαν στο Άμστερνταμ .

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργό Μετανάστευσης της Ολλανδίας, η οποία ασκεί την προεδρία το τρέχον εξάμηνο: «Αυτή τη στιγμή, τα προσωρινά μέτρα που έχουν ληφθεί στα σύνορα μπορούν να ισχύσουν μόνο για περιορισμένη περίοδο έξι μηνών. Αλλά η άνευ προηγουμένου ροή αιτούντων άσυλο, η οποία ανάγκασε τα κράτη-μέλη να λάβουν αυτά τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο, δεν έχει μειωθεί ακόμα».

Ο Κλάας Ντέικχοφ πρόσθεσε πως  τα κράτη-μέλη κάλεσαν την Κομισιόν να ετοιμάσει τη νομική και πρακτική βάση για τη συνέχιση των προσωρινών συνοριακών ελέγχων «μέσα από το Άρθρο 26 του κώδικα της ζώνης Σένγκεν». Το άρθρο  προβλέπει ότι οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν θα μπορούν να βρίσκονται σε ισχύ για διάστημα έως και δύο χρόνια.

Την οξύτατη αντίδραση της Αθήνας προκάλεσε, εν τω μεταξύ,  η δήλωση της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας ότι εάν δεν καταστεί εφικτό να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν (Ελλάδας-Τουρκίας) τότε θα πρέπει να μετακινηθούν προς την κεντρική Ευρώπη. 

«Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει» απάντησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Κ. Κούτρας και κάλεσε την Αυστριακή Υπουργό «να ζυγίζει περισσότερο τα λόγια της».