X

Le Μonde: Η Ελλάδα απειλείται ευθέως με “έξωση” από τη Σένγκεν

Ως πολύ πιθανό θεωρεί η Le Monde τον αποκλεισμό της Ελλάδας. Τι απάντησε η Κομισιόν.

Ant1news


Το δρόμο της εξόδου από την ευρωπαϊκή ζώνη ελεύθερης κίνησης των πολιτών ενδέχεται να δείξει στην Ελλάδα, αύριο Τετάρτη, το Κολλέγιο των Επιτρόπων εάν αποδεχθεί το αίτημα των υπουργών Εσωτερικών για διετή αναστολή της συνθήκης Σένγκεν, γράφει η εφημερίδα Le Monde. 

Όπως εξηγεί η εφημερίδα, η Κομισιόν θα κάνει πρώτα μια αποτίμηση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που αποτελούν και το εξωτερικό όριο της ζώνης Σένγκεν. 

Στη συνέχεια θα υποβάλει την έκθεσή της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, όπου η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία. Έκτοτε η Ελλάδα θα έχει περιθώριο τριών μηνών για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, κάτι που δεν φαίνεται ρεαλιστικό δεδομένων των μεταναστευτικών ροών. 

Μετά το τρίμηνο αν κριθεί ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ παραμένει ανεπαρκής, τότε η Κομισιόν θα εισηγηθεί διετή αναστολή της Σένγκεν και επαναφορά των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων από τις άλλες χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Αυστρία κ.λ.π.)

 

Η Le Monde αναφέρει ακόμα πως προωθείται και το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας και Σκοπίων, με παράλληλη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την ΠΓΔΜ.

Στόχος είναι να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η εισροή προσφύγων μέσω του «δρόμου των Βαλκανίων». Ωστόσο αυτή η στρατηγική «τιμωρεί την Ελλάδα, διογκώνοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο έδαφός της».

Τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα επιβεβαίωσε επί της ουσίας ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Γνωστοποίησε ότι, στη Σύνοδο για το μεταναστευτικό τη Δευτέρα στην Ολλανδία, ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών Jean Jambon έθεσε θέμα δημιουργίας στρατοπέδου 300 - 400.000 μεταναστών στην Αθήνα.


Κομισιόν: Λανθασμένο και απλουστευτικό το δημοσίευμα

Με αναρτηση στο Twitter απάντησε στην Le Monde η εκπρόσωπος της Κομισιόν Natasha Bertraud. Χαρακτήρισε το δημοσίευμα "λανθασμένο και απλουστευτικό" ξεκαθαρίζοντας πως "η Ελλάδα δεν θα αποκλειστεί από την Σένγκεν".