X

Θετικοί ΕΕ και ΝΑΤΟ για συμμαχικές “επεμβάσεις” στο Αιγαίο

«Τα 10 χιλιόμετρα που χωρίζουν Ελλάδα και Τουρκία δεν μπορούν να είναι παράδεισος για διακινητές», τονίζει η Κομισιόν.  Θα εξετάσουμε «πολύ σοβαρά» την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, διαμηνύει η Συμμαχία.

Ant1news


Θετικά αντιμετωπίζει η Κομισιόν την πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Η σχετική πρόταση προέκυψε μετά τη συνάντηση Μέρκελ- Νταβούτογλου, στην Άγκυρα,  και τη συμφωνία τους να προωθήσουν το θέμα στους κόλπους της Συμμαχίας.

«Η Επιτροπή χαιρετίζει όλες τις συζητήσεις που αφορούν πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, διάσωσης ανθρώπινων ζωών και διαχείρισης των προσφυγικών ροών και των εξωτερικών συνόρων» δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Τα 10 χιλιόμετρα που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία δεν μπορούν να είναι παράδεισος για διακινητές», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.  

Το NATO θα εξετάσει «πολύ σοβαρά» τις προτάσεις για εμπλοκή του στο προσφυγικό, δήλωσε, από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ,

«Η κρίση των προσφύγων και των μεταναστών είναι ένα σοβαρό θέμα ανησυχίας για όλους εμάς και πιστεύω συνεπώς ότι θα μελετήσουμε πολύ σοβαρά το αίτημα αρωγής της Τουρκίας και άλλων συμμάχων για να δούμε πώς μπορεί το ΝΑΤΟ να τους βοηθήσει στη διαχείριση της κρίσης» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ από τις Βρυξέλλες όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Άμυνας της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Τσίπρας σε Μέρκελ: Εμπλοκή ΝΑΤΟ θα αφορά μόνο τα τουρκικά χωρικά ύδατα

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη γνωστοποίησε πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχε στην Τουρκία για το προσφυγικό.

Ο Αλέξης  Τσίπρας, σύμφωνα  με την κα Γεροβασίλη, κατέστησε σαφές ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Η κυβερνητική εκπρόσωπος , πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν τέθηκε πρόταση για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο.

Εν τω μεταξύ,  ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας προειδοποίησε ότι, υπάρχει κίνδυνος αρνητικών κινήσεων από την πλευρά των εταίρων, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «ακόμα και να κλείσουν τα σύνορα, παρότι η Ελλάδα θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της».

ΝΔ: Εξόχως σοβαρή εξέλιξη    

«Η ενδεχόμενη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στα ελληνο - τουρκικά σύνορα, είναι για πολλούς λόγους, μια εξόχως σοβαρή εξέλιξη. Και όμως, η σχετική συζήτηση γίνεται μεταξύ Γερμανίας - Τουρκίας και με την Ελλάδα παντελώς απούσα» τόνισε ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών της Ν Δ, Γιάννης Κεφαλογιάννης.  

«Το εκ των υστέρων αίτημα του κ. Τσίπρα να πληροφορηθεί τι συζητήθηκε στη συνάντηση Ερντογάν - Μέρκελ υπογραμμίζει», κατά τον κ. Κεφαλογιάννη, «την ανυποληψία στην οποία έχει περιέλθει η Κυβέρνηση και την αδυναμία της να συνδιαμορφώσει εξελίξεις που αφορούν άμεσα τη χώρα». 

«Και να σκεφτεί κανείς ότι ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο μόνο λίγες μέρες πριν στο Λονδίνο…», κατέληξε ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών της ΝΔ.

ΚΚΕ: Πολύ επικίνδυνη η εμπλοκή του ΝΑΤΟ

«Η συμφωνία Μέρκελ - Νταβούτογλου να ζητήσουν την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη φρούρηση των ελληνοτουρκικών συνόρων στο Αιγαίο και των τουρκοσυριακών συνόρων, με αφορμή τον έλεγχο των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών, είναι μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη», σχολίασε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.