X

Η Κομισιόν απειλεί με διετή έξωση από την Σένγκεν

Προθεσμία 3 μηνών για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων . Άμεσα ξεκινούν οι περιπολίες του ΝΑΤΟ που άναψαν "φωτιές". Bruegel: ούτε σε 100 χρόνια δεν "αδειάζει" η Ελλάδα.

Ant1news

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά επισήμως από την Ελλάδα «να κλείσει τις τρύπες» στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, απειλώντας με διετή έξωση της χώρας από τα ζώνη Σένγκεν, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Επικαλούμενο αξιωματούχο της ΕΕ, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησε τις συστάσεις της Κομισιόν για αδυναμίες στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, με αφορμή την προσφυγική κρίση. Δίνει στην Ελλάδα προθεσμία τριών μηνών για να υλοποιήσει 50 προτεινόμενα μέτρα, τα οποία αφορούν στην αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν αποσκοπεί στον στιγματισμό και την απομόνωση της Ελλάδας, αλλά στην προστασία της Συνθήκης Σένγκεν.

Αυστρία σε Σκόπια: ετοιμαστείτε να κλείσετε τα σύνορα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Sebastian Kurz κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του στα Σκόπια δήλωσε πως η ΠΓΔΜ θα πρέπει να είναι έτοιμη να σταματήσει την ροή μεταναστών στα νότια σύνορα της με την Ελλάδα προειδοποιώντας ότι και η Αυστρία μπορεί να πράξει το ίδιο τους επόμενους μήνες.

«Το πιθανότερο είναι ότι τους επόμενους μήνες θα φτάσουμε τον ανώτατο αριθμό, και η Αυστρία θα πρέπει να σταματήσει τους μετανάστες στα σύνορά της», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας Sebastian Kurz κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, τα Σκόπια.

 

Πρόσθεσε δε ότι η ΠΓΔΜ πρέπει να είναι έτοιμη «να σταματήσει εντελώς την είσοδο μεταναστών στα σύνορά της».

Bruegel: Ούτε σε 100 χρόνια δεν θα φύγουν οι πρόσφυγες από την Ελλάδα

Περισσότερα από 100 χρόνια θα χρειαστούν για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και 47 χρόνια από την Ιταλία , εάν συνεχιστεί με το ρυθμό που πραγματοποιείται μέχρι τώρα, εκτιμά, μεταξύ άλλων, το think-tank Bruegel σε ανάλυσή του για το προσφυγικό και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το ζήτημα η ΕΕ.

Όπως επισημαίνει , αντί η Ε.Ε. να προωθεί την εφαρμογή του συμφωνημένου σχεδίου μετεγκατάστασης, επικεντρώνεται, τώρα, στο να παγιδεύσει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες σε μια χώρα που βρίσκεται στη χειρότερη οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη.

 

Ο αριθμός των προσφύγων που πέρασαν τη θάλασσα από την Τουρκία στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 20 φορές από το 2014 στο 2015. Μέχρι τώρα, η Ελλάδα έχει δεχθεί στο έδαφός της 74.052 πρόσφυγες, ενώ εκτιμάται ότι χιλιάδες πρόσφυγες θα εξακολουθήσουν να φθάνουν στις ελληνικές ακτές.

Ξεκινούν άμεσα οι περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ανάσχεση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων στο Αιγαίο, που επικύρωσαν οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ,  αναμένεται να ξεκκινήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς στη Μεσόγειο ήδη βρίσκεται η υπό γερμανική διοίκηση ναυτική δύναμη SNMG 2 (τέσσερα πλοία από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Τουρκία και τον Καναδά), η οποία και θα αναλάβει καθήκοντα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

 

Η δύναμη θα κάνει αναγνώριση, παρακολούθηση και εποπτεία του παράνομου περάσματος στο Αιγαίο και θα είναι σε συνεργασία με τον Frontex. Οι νατοϊκές δυνάμεις δεν θα παρεμβαίνουν σε επιχειρήσεις διάσωσης ούτε θα κάνουν επαναπροωθήσεις ούτε θα σταματούν την πορεία των πλεούμενων, αλλά θα παρακολουθούν τις κινήσεις των λαθροδιακινητών, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές και τον Frontex.

Καμμένος στη Βουλή: Δεκτές οι θέσεις μας από το ΝΑΤΟ

Τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και τα δικαιώματα έρευνας και διάσωσης έχουν απολύτως διασφαλιστεί κατά τις νατοϊκές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, είπε στην Βουλή ο Πάνος Καμμένος, τονίζοντας ότι η συμφωνία η οποία διαμορφώθηκε ομόφωνα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αποδέχτηκε όλες τις ελληνικές θέσεις. 

Ο κ. Καμμένος πρόσθεσε ότι τη διοίκηση της νατοϊκής δύναμης θα την έχει η Γερμανία, ενώ μετά από ενέργειες της ελληνικής πλευράς, από τη διοίκηση, η οποία θα είναι εναλλασσόμενη, θα εξαιρείται η Τουρκία, όπως και η Ελλάδα.

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ από αντινατοϊκός έγινε φιλονατοϊκός

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Πάνος Καμμένος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η σύνοδος των υπουργών Εθνικής Αμύνης του ΝΑΤΟ, αναφορικά με την πραγματοποίηση κοινών περιπολιών στο Αιγαίο.

 

Το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, σχολιάζοντας το αίτημα της κυβέρνησης για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι, «Οι τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, αποδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που παλαιότερα μεταλλάχθηκε  από αντιμνημονιάκο σε μνημονιακό κόμμα, τώρα μεταλλάσσεται από αντινατοϊκό σε φιλονατοϊκό. 

Βενιζέλος: Εμμέσως θα έχουμε κοινές περιπολίες στο Αιγαίο

«Με τις περιπολίες του ΝΑΤΟ εφαρμόζονται πλαγίως οι κοινές περιπολίες Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο», σημειώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σημειώνει ότι «είναι πολλοί αυτοί που λένε ότι αφού δεν μπορείτε να στεγανοποιήσετε τα ευρωπαϊκά σύνορα στο Αιγαίο, ας τα στεγανοποιήσουμε στην ΠΓΔΜ. Ήταν και εξακολουθεί να είναι τραγικό λάθος η προσπάθεια που έκανε ο κ. Τσίπρας να συνδέσει το ζήτημα των προσφύγων με το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας και του δημοσίου χρέους».

 

«Ασφαλώς και έχει κινδύνους η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο», σχολίασε ο Στρατηγός ε.α. Φραγκούλης Φράγκος, δηλώνοντας ότι έγιναν πολλά λάθη απο την ελληνική πλευρά σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του Προσφυγικού.

Ο Τουσκ στην Αθήνα - Συναντήσεις Γιούνκερ με Τσίπρα και Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, θα έρθει την Τρίτη στην  Αθήνα και θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο τέλος της άλλης εβδομάδας.

Εν τω μεταξύ, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθούν - χωριστά - στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης , την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο Κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί ακόμη με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, τον Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, την Επίτροπο Μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς και την Επίτροπο Ανταγωνιστικότητας, Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ

“Όχι” στις εναλλακτικές των δήμων για τα hot spots

Ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Παπαδόπουλος είπε "όχι" και στις 6 προτάσεις των Δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας για την δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων, δηλώνοντας ότι «οι δυο χώροι που προτείνονται είναι βαλτώδεις, για τον έναν εγείρει αντιρρήσεις ο Στρατός, στον έναν για να μπούμε πρέπει να γίνουν «Ζωνιανά» και μόνο ο ένας είναι καλός, αλλά μικρός».

 

Τσίπρας για προσφυγικό: Ώρα ευθύνης και για τους εταίρους

Ο Αλέξης Τσίπρας καλεί τους εταίρους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το προσφυγικό, τονίζοντας ότι «η λύση βρίσκεται στην εφαρμογή των συμφωνιών και των σχεδίων δράσης, και όχι στην υιοθέτηση μιας αντιευρωπαϊκής, ξενοφοβικής ατζέντας. Η Ευρώπη έχει εκπονήσει σχέδιο και η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Είναι η ώρα της ευθύνης και για τους υπόλοιπους εταίρους», αναφέρει ο Πρωθυπουργός σε άρθρο του στο περιοδικό «Το Πρακτορείο».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «η ευθύνη που έχουμε αναλάβει οι Έλληνες, είναι να διαχειριζόμαστε με ανθρώπινο και αποτελεσματικό τρόπο τους κατατρεγμένους και διωγμένους πρόσφυγες πολέμου, τηρώντας το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».  

Μητσοτάκης: H ΝΔ κάνει το εθνικό της καθήκον στο Προσφυγικό

Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την κατάσταση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, σε άρθρο του στο περιοδικό «Το Πρακτορείο» ενώ ταυτόχρονα επιρρίπτει ευθύνες τόσο στην ελληνική κυβέρνηση, όσο και σε Ευρώπη και Τουρκία.

 

Ο Πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει ότι «μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες, η Ελλάδα καλείται να σεβαστεί ανθρώπινες ζωές και ταυτόχρονα να προστατεύσει τα σύνορα και την ασφάλειά της. Το πρώτο είναι καθήκον σύμφωνο με τον πολιτισμό μας και τον ανθρωπισμό που διαχρονικά χαρακτηρίζει την Ελλάδα και τους Έλληνες. Το δεύτερο είναι εθνική υποχρέωση και κορυφαία αποστολή, ώστε να μη μείνει η χώρα μας αφύλακτη. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε και στα δύο».

Ένωση Κεντρώων: Γνωρίζει ο Τσίπρας τις επιπτώσεις αν βγούμε από την Σένγκεν;

«Κύριε Τσίπρα, αργοπορείτε να δώσετε τη λύση στο προσφυγικό πρόβλημα λόγω ανικανότητας ή το κάνετε επίτηδες;» ερωτά η Ένωση Κεντρώων, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Καλούμε την κυβέρνηση να σοβαρευτεί και να απαλλαχτεί από τις καταστροφικές τις ιδεοληψίες οι οποίες είναι η αφορμή για να γίνει η χώρα μας αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού από όλες τις εφημερίδες της Ευρώπης. Η έξοδος από την ζώνη Σένγκεν συνεπάγεται την αρχή της "καταστροφής" της Ελλάδας. Το κατανοείτε αυτό;»