X

“Βόμβα” από την Αυστρία για το κλείσιμο των συνόρων

Ο ΥΠΕΞ της χώρας απειλεί ευθέως την Ελλάδα με κλείσιμο των συνόρων με τα Σκόπια.Τι λένε τα κόμματα.Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές.

Ant1news

«Εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχτεί ευρωπαϊκή βοήθεια» δηλώνει  ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεπμπάστιαν Κουρτς,

Όπως υποστηρίζει, ο Υπουργός, το κλείσιμο των συνόρων στην ΠΓΔΜ θα αποτελέσει ξεκάθαρο μήνυμα προς τους πρόσφυγες να μην ξεκινήσουν για την Ευρώπη.  

«Οι πρόσφυγες ξεκινούν όταν ξέρουν ότι γρήγορα θα φτάσουν στην Ευρώπη. Εάν δεν υπάρχει αυτή η προοπτική, τότε όλο και λιγότεροι θα πάρουν το δρόμο. Πρέπει να μειώσουμε τις ροές προσφύγων. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν τους σταματήσουμε σε κάποια σύνορα» δηλώνει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Τα Νέα.

«Εάν δεν είναι τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, θα πρέπει να είναι τα σύνορα Ελλάδας-Μακεδονίας» προσθέτει.

H πρώτη επίσημη απάντηση ήρθε από τον εκπρόσωπο της Άγκελα Μερκελ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι, «καμία χώρα δεν θα βγει εκτός Σένγκεν», τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για τη χάραξη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό. 

Η έξοδος ή ο αποκλεισμός ενός κράτους μέλους από τη ζώνη του Σένγκεν είναι "ψευδολύση", η οποία «θα δηλητηριάσει τον ευρωπαϊκό διάλογο» και «δεν μπορεί κανείς απλώς να ορίσει εκ νέου τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και μάλιστα να το κάνει παρακάμπτοντας τις ενδιαφερόμενες χώρες», έγραψε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε σημερινό του άρθρο στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, παρά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. «Δεν ξέρω αν θα το κάνει η Τουρκία, αλλά η Μακεδονία είναι πρόθυμη να το κάνει» αναφέρει.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πώς «είναι από τις απομονωμένες φωνές της Ευρώπης που εκφράζουν ακραίες θέσεις. Γι’ αυτό και έχουν απομονωθεί».

Άλλωστε, όπως καταλήγουν οι ίδιες πηγές «όλοι πια παραδέχονται πως το προσφυγικό απαιτεί συνεννόηση, κοινή στάση και ευρωπαϊκή λύση».

 

Συνάντηση Τσίπρα - Ολλανδού ΥΠΕΞ

Η Ολλανδία από την πλευρά της αντιτίθεται στο κλείσιμο των συνόρων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι διατύπησε τη θέση ότι προτιμότερο είναι να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος παρά κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.

Στην ανάγκη να χτυπηθούν αποτελεσματικά τα κυκλώματα των διακινητών και να υπάρξει μια διαφορετική διαδικασία μετεγκατάστασης συμφώνησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς κατα την χθεσινή τους συνάντηση. 

«Είναι απαραίτητο να υπάρχει μια κοινή απάντηση στην προσφυγική κρίση και να αντιμετωπιστούν και οι αιτίες που δημιουργούν αυτήν την κρίση δηλαδή ο πόλεμος στην Συρία», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και  πρόσθεσε ότι, «στόχος είναι να μειωθούν οι προσφυγικές ροές και να χτυπηθούν τα κυκλώματα των διακινητών».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη εφαρμογής ενός αξιόπιστου μηχανισμού μετεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία στις ευρωπαϊκές χώρες ώστε να σταματήσουν να χάνονται ζωές στο Αιγαίο.

Ο Μ.Κέντερς αναφέρθηκε και στο ταξίδι που είχε στην ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια του οποίου, όπως είπε, επισήμανε τους κινδύνους μονομερών ενεργειών. Η Ολλανδία υποστηρίζει την ελληνική θέση για μια κοινή ευρωπαϊκή στάση στην βάση όσων έχουν συμφωνηθεί είπε ο Ολλανδός ΥΠΕΞ.

Τι απαντά Το Ποτάμι για τις δηλώσεις του Αυστριακού ΥΠΕΞ

«Ιδιαίτερα προσεκτικός πρέπει να είναι ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας όταν εκφράζεται για το προσφυγικό.

Η Ελλάδα που, πάνω από 6 χρόνια, μαστίζεται από μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, έχει σαφή ανάγκη υποστήριξης των εταίρων της και όχι των επιτιμίων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διατυπώσεις της συγκεκριμένης μορφής σε τίποτε δε συμβάλλουν αλλά αντίθετα προκαλούν άσκοπα εκνευρισμούς και πικρίες. Πριν λίγες μέρες η Ελλάδα συνυπέγραψε συμφωνία με το ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος. Η καλή της πρόθεση είναι διάφανη. Οι εναντίον της απειλές για συνοριακό αποκλεισμό της είναι η εύκολη λύση που δε λαμβάνει υπ' όψιν την πραγματικότητα. Η Ελλάδα με τη βαριά της ιστορική εμπειρία στο προσφυγικό εννοεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό σεβόμενη τόσο τις υποχρεώσεις της ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και εκείνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών που δε μπορούν να επιστρέψουν πια στην πατρίδα τους» αναφέρει.

ΑΝΕΛ: Δηλώσεις σαν αυτές συνιστούν ευθεία απειλή σε βάρος της Ελλάδας

«Προκλητικές και απαράδεκτες» χαρακτηρίζει η Εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μ. Χρυσοβελώνη τις δηλώσεις του Αυστριακού ΥΠΕΞ περί κλείσιμο των συνόρων.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της «δηλώσεις σαν αυτές συνιστούν ευθεία απειλή σε βάρος της Ελλάδας» ενώ ταυτόχρονα καλεί του ευρωπαίους να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία προκειμένου να τηρήσει της δεσμεύσεις της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Είναι προκλητικές και απαράδεκτες οι δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, ότι αν κλείσουν τα βόρεια σύνορά μας και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια!

Δηλώσεις σαν αυτές που έκανε στα «ΝΕΑ» ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών ουσιαστικά συνιστούν ευθεία απειλή σε βάρος της Ελλάδας. Προφανώς απηχούν τα σχέδια που κάνουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ή κύκλοι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παραβλέπουν όμως το γεγονός ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και την υπογραφή της σχετικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ενώ την ίδια στιγμή οι ίδιες χώρες και οι ίδιοι κύκλοι υιοθετούν τακτική στρουθοκαμήλου για τη στάση της Τουρκίας.

Οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα πρέπει, επιτέλους, να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία και να την υποχρεώσουν να τηρήσει και εκείνη στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, οι οποίες εξάλλου απορρέουν από τη συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου».