X

Τουσκ: Δεν είναι λύση η έξοδος της Ελλάδας από την Σένγκεν

Συμφώνησαν σε κοινή ευρωπαϊκή λύση Τσίπρας - Τουσκ. Μίνι Σύνοδο για το προσφυγικό συγκαλεί ο Φάιμαν. Κοινή λύση ΕΕ – Τουρκίας ζητούν οι χώρες του V4.

Ant1news

«Η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν δεν θα λύσει το μεταναστευτικό πρόβλημα της Ευρώπης, ο Ντόναλτν Τουσκ, μετά το τέλος της συνάντησης του με τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι «η κρίση δοκιμάζει τη συνοχή της Ευρώπης».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, από την πλευρά του, τόνισε ότι «η Ελλάδα σηκώνει δυσανάλογο βάρος από αυτό που της αναλογεί», τονίζοντας την ανάγκη λύσης στο προσφυγικό, η οποία θα βασίζεται στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε ότι μετά τη συζήτηση που είχαν σήμερα με τον πρωθυπουργό, είναι πιο αισιόδοξος ακόμα και για τη διαδικασία έναρξης της αξιολόγησης.

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τουσκ, διήρκησε 1,5 ώρα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έγινε δεκτός από τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρώτο να δημοσιοποιεί την επίσκεψή του στην Αθήνα στο twitter, με δύο αναρτήσεις, μία εκ των οποίων στα ελληνικά.

 

Ο Τουσκ βρέθηκε στην Αθήνα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής του περιοδείας με αντικείμενο αφενός την προσφυγική κρίση, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες, αλλά και για το θέμα της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Τσίπρας: Δυσανάλογο το βάρος που σηκώνει ο ελληνικός λαός

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο προσφυγικό έκανε λόγο για «διεθνή και ευρωπαϊκή πρόκληση», η οποία πρέπει να έχει «αποτελεσματική αντιμετώπιση, με κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση, με σεβασμό στους κανόνες της ΕΕ και του Διεθνούς Δικαίου».

«Ο ελληνικός λαός έχει κληθεί να σηκώσει δυσανάλογο βάρος με αυτό που του αναλογεί» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίστηκε πάνω σε κάποιες ιδρυτικές αξίες και σήμερα καλείται αντιμετωπίζοντας να λύσει την κρίση, να βασιστεί σε αυτές τις αξίες», είπε και συμπληρώνοντας τις λύσεις που πρέπει να δοθούν, σημείωσε καταρχήν την «ειρήνη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία, τη στήριξη του Λιβάνου, της Ιορδανίας και της Τουρκίας», στα πλαίσια της συμφωνίας που έχει συναφθεί μεταξύ των χωρών αυτών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Τουρκία απευθείας στις χώρες της ΕΕ», ενώ υπογράμμισε ότι, όλα τα παραπάνω πρέπει να επιτευχθούν και «να μην συνηθίσουμε να ακούμε καθημερινά για ανθρώπους που χάνουν τις ζωές τους στο Αιγαίου».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενίσχυση της Frontex, την αναβάθμιση των υπηρεσιών της ταυτοποίησης και της επιστροφής μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους και στην Τουρκία, καθώς και της μετεγκατάστασης των προσφύγων σε άλλες χώρες της ΕΕ, μέσω ενός μηχανισμού ασφαλούς μετεγκατάστασης, ως μέτρα που θα συμβάλουν στη καλύτερη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο σχέδιο του ΝΑΤΟ, το οποίο με την «υποβοήθηση της Τουρκίας θα συμβάλει στον εντοπισμό των διακινητών». Ξεκαθάρισε επίσης ότι, θα διασφαλίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται εντός σημαντικών προκλήσεων, επικρατούν δύο αντιλήψεις» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και περιέγραψε ότι «η μία είναι οι φιλοευρωπαϊκή και η άλλη η αντιευρωπαϊκή, που θεωρεί ότι ο καθένας μπορεί να λύνει τα προβλήματα μόνος του», αναφερόμενος σε χώρες που αντιμετωπίζουν την προσφυγική κρίση κατά το δοκούν, ενώ παράλληλα επιτίθενται στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα ανήκει στην πρώτη οικογένεια και η κυβέρνηση έχει δώσει μεγάλο αγώνα, στην κατεύθυνση της περισσότερης συνυπευθυνότητας, της περισσότερης Ευρώπης» τόνισε, προειδοποιώντας ότι, η αντιευρωπαϊκή πολιτική θα οδηγήσει σε αδιέξοδο.

«Πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Η Ελλάδα έχει αναλάβει μεγάλο μέρος της ευθύνης» είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας στην ολοκλήρωση των hot spots. «Έχουμε αρκετά, αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο, ώστε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που αφήνουν τον πόλεμο κι έρχονται στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά.

 

Αναφορικά με τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε ότι η Ελλάδα θα συμβάλει «με καλή πίστη στη λύση ενός συμβιβασμού. Κατανοούμε το δημοψήφισμα» είπε, προσθέτοντας ότι, «ο συμβιβασμός πρέπει να εξασφαλίζει το ευρωπαϊκό επιχείρημα, αλλά και το σεβασμό στις αρχές της Ένωσης. Στόχος η βελτίωση των αρχών της Ένωσης. Ενίσχυση σε κοινή διάσταση των πολιτικών μας. Να απαντήσουμε στις προκλήσεις με ενότητα».

«Δεν είναι περίοδος για εξόδους, αλλά για να ενώσουμε δυνάμεις και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, για να ξεπεράσουμε την οικονομική, την προσφυγική και την κρίση ασφαλείας» είπε τέλος ο Πρωθυπουργός.

 

Τουσκ: Η έξοδος της Ελλάδα από τη Σένγκεν δεν είναι λύση

«Η κρίση του μεταναστευτικού τεστάρει τα όρια της Ευρώπης», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τόνισε ότι, «η Ελλάδα πλήττεται περισσότερο από αυτό το θέμα. Οι έλληνες έχουν λάβει υποψηφιότητα για Νόμπελ».

«Η Ελλάδα δεν προκάλεσε η ίδια την κρίση αυτή. Ο υποτιθέμενος αποκλεισμός της από τη Σένγκεν δεν είναι λύση. Αυτή είναι η άποψή μου, που την εκφράζω δημοσίως. Αυτή δεν είναι λύση. Λύση είναι να προστατεύσουμε τα σύνορά μας» είπε χαρακτηριστικά και περιέγραψε ότι, θα χρειαστούν «περισσότερες προσπάθειες από τους εταίρους μας. Αυτό που θα κάνουμε είναι να ψάξουμε πώς θα μπορέσουμε να λύσουμε την κρίση και να συμφωνήσουμε πώς θα προχωρήσουμε μαζί με την Τουρκία».

 

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν λύνει κανένα από τα προβλήματά μας. Δεν βάζει τέλος στον πόλεμο στη Συρία», πρόσθεσε.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι σημερινές δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι οποίοι τάχθηκαν ξεκάθαρα κατά του κλεισίματος συνόρων.

Αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, τονίζοντας ότι, όλες οι πλευρές επιζητούν την ειρήνη, όμως το κλίμα χάλασε μετά τους «ρωσικούς βομβαρδισμούς».

«Η ΕΕ αναγνωρίζει όλες τις προσπάθειες που έχει αναλάβει η Ελλάδα. Μετά τη συζήτηση που είχαμε με τον Τσίπρα είμαι πιο αισιόδοξος, ακόμα και για την αξιολόγηση» είπε τέλος ο Ντόναλντ Τουσκ.

 

Το Ποτάμι: Από την εποχή του πεντοζάλη στα κηρύγματα ευρωπαϊσμού

«Περισσότερη Ευρώπη και όχι μικρότερη Ευρώπη βλέπει τώρα ως επιτακτική ανάγκη στο προσφυγικό και στο διεθνές περιβάλλον ο κ. Τσίπρας. Από την εποχή του πεντοζάλη στα κηρύγματα ευρωπαϊσμού.

Τουλάχιστον αντιλήφθηκε το μέγεθος της καταστροφής από την έξωσή μας από τη ζώνη Σένγκεν.

Δυστυχώς, όμως, κρίνεται και πάλι αργοπορημένος από τα αδιέξοδα που δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί.

Το Ποτάμι θα συνεχίσει να μάχεται μαζί με εκείνους που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν απέναντι στους λαϊκιστές που νομίζουν ότι οι ροές αφορούν μόνο τους άλλους και πως οι πρόσφυγες δήθεν θα εμποδιστούν από κάθε είδους σύνορα εφόσον διασχίσουν την Τουρκία». 

Ένωση Κεντρώων: Η παραμονή της Ελλάδας στην ζώνη Σένγκεν θα πρέπει να αποτελέσει κόκκινη γραμμή

«Λόγω των ιδεοληψιών της κυβέρνησης χάθηκε πολύτιμος χρόνος γιατί δεν υπήρξε σοβαρή και ολοκληρωμένη πρόταση για αρτιότερη συνεργασία με την Frontex, για αναβάθμιση των διαδικασιών ταυτοποίησης μόνο στην Τουρκία αλλά και για επίσπευση των κινήσεων μετεγκατάστασης.

Ο χρόνος λιγοστεύει και η παραμονή της Ελλάδας στην ζώνη Σένγκεν θα πρέπει να αποτελέσει κόκκινη γραμμή.

Η Ένωση Κεντρώων πιστεύει ότι πέρα από τα τραγικά λάθη του Πρωθυπουργού, θα έπρεπε να είχε δρομολογηθεί και περαιτέρω στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα λεπτό ζήτημα το οποίο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα».

 

Καμμένος: Έτοιμα τέσσερα από τα πέντε hot spots

Έτοιμα να υποδεχθούν πρόσφυγες είναι τέσσερα από τα πέντε hot spots για την καταγραφή προσφύγων και μεταναστών τόνισε ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και τον αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι «ήταν μια δύσκολη επιχείρηση» καθώς, όπως ανέφερε, «αντιμετωπίσαμε αντιδράσεις σε Κω και Διαβατά». Ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ότι το hot spot στην Κω «θα είναι έτοιμο σε πέντε ήμερες, έως τέλος του μήνα, λόγω των αντιδράσεων».

Νέα έκτακτη "μίνι" Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό συγκαλεί ο Φάιμαν

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν συγκαλεί μία "μίνι" Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο επίκεντρο του οποίου θα βρεθεί η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Στη συνάντηση, στην οποία προσκαλεί ο Αυστριακός καγκελάριος ως συντονιστής των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, θα συμμετάσχουν οι ηγέτες από Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σουηδία και Φινλανδία, καθώς επίσης ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

V4: Ενιαία ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό

Η ΠΓΔΜ ζητά και αναμένει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μία λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, μέρος της οποίας θα είναι και η Ελλάδα, καθώς τα Σκόπια δεν έχουν κανένα συμφέρον να επωμισθεί η Ελλάδα όλο το βάρος , δήλωσε από την Πράγα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της συνάντησης των πρωθυπουργών των χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία,Τσεχία, Σλοβακία και Πολωνία).

Ο Ιβάνοφ συμπλήρωσε ότι για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης είναι απαραίτητη μία ενιαία και ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση και λύση.