X

Διπλωματικός “πυρετός” για το Προσφυγικό

Το μήνυμα του Γιούνκερ λίγο πριν τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Τα "οπλα" του Αλέξη Τσίπρα. Το προσφυγικό και στην ατζέντα των συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ant1news

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο Πρωθυπουργός  για έναν «μαραθώνιο» επαφών με ηγέτες και αξιωματούχους της Ευρώπης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ευελπιστεί να βάλει τέλος στις συζητήσεις περί εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν και να απομονώσει, κατά το δυνατόν τους ακραίους της Ευρώπης που ετοιμάζονται να υψώσουν φράκτες και να κλείσουν τα σύνορα τους εγκλωβίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Τα «όπλα» του Πρωθυπουργού  δεν είναι άλλα από την  η ολοκλήρωση των hot spots και τη συμφωνία για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο προκειμένου να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία. 

Στις 6.30 το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην Bιld τάσσεται κατά του κλεισίματος των ελληνικών συνόρων λέγοντας οτι ότι «δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε πολιτικά αποδεκτό, η Ε.Ε. να συνεργαστεί με μία τρίτη χώρα προκειμένου να κλείσει να σύνορα ενός κράτους – μέλους».

Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής οι εργασίες της οποίας αρχίζουν την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση,  με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. 

Θα ακολουθήσει μίνι σύνοδος, το μεσημέρι της Πέμπτης, με θέμα την συνεργασία με την Τουρκία. Θα λάβουν μέρος 10 κράτη-μέλη, που εμπλέκονται στο προσφυγικό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Τουρκία. 

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν τα καυτά ζητήματα της μετεγκατάστασης, του περιορισμού των ροών αλλά και του ελέγχου των συνόρων. Θα ακολουθήσει η Σύνοδος των «28»  όπου και πάλι η μεταναστευτική κρίση θα είναι στην κορυφή της ατζέντας. 

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας, που θα συναντηθεί και με τον Τσέχο ομόλογό του Μπόχουσλαβ Σόμποτκα θα συμμετάσχει και σε δύο συνεδριάσεις εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 «Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια και μάλιστα, γρήγορα. Αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη οικονομική κρίση και μια δραματική κατάσταση με τους πρόσφυγες. Και αυτά καμιά χώρα δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει μόνη της» ανέφερε ο Μάρτιν Σουλτς μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τουσκ: Δεν είναι λύση η έξοδος της Ελλάδας από την Σένγκεν

«Η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν δεν θα λύσει το μεταναστευτικό πρόβλημα της Ευρώπης» δήλωσε ο Ντόναλτν Τουσκ, μετά το τέλος της συνάντησης του με τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι «η κρίση δοκιμάζει τη συνοχή της Ευρώπης».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, από την πλευρά του, τόνισε ότι «η Ελλάδα σηκώνει δυσανάλογο βάρος από αυτό που της αναλογεί», τονίζοντας την ανάγκη λύσης στο προσφυγικό, η οποία θα βασίζεται στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε ότι μετά τη συζήτηση που είχαν σήμερα με τον πρωθυπουργό, είναι πιο αισιόδοξος ακόμα και για τη διαδικασία έναρξης της αξιολόγησης.

Με “βαριά ραντεβού” η ...πρώτη του Μητσοτάκη στην Ευρώπη

Στην Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις 18 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες, θα μετάσχει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος στο πλαίσιο της "πρωτης εξόδου" του εκτός συνόρων, μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος, θα έχει επαφές με κορυφαίους αξιωματούχους της Κομισιόν.

Στην ατζέντα των συναντήσεων είναι το προσφυγικό, αλλά και η πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, όπως και οι εσωτερικές εξελίξεις στην χώρα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει διμερείς συναντήσεις με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και τον τέως Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο.