X

Σύνορα και αξιολόγηση στη συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

Κρίσιμη η σημερινή τριμερής. Ποιά είναι η «κόκκινη γραμμή» του Αλέξη Τσίπρα. Ο απολογισμός της χθεσινής ημέρας. Οι επόμενες κινήσεις της ΕΕ για το προσφυγικό.

Ant1news

Τριμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έχει ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Κατά την τριμερή αναμένεται να συζητηθούν τα δύο βασικά θέματα που απασχολούν τη Σύνοδο,  Brexit και προσφυγικό, αλλά και το ελληνικό πρόγραμμα, δηλαδή η πορεία της διαπραγμάτευσης και ο "οδικός χάρτης" για την αξιολόγηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας ότι κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση για το Brexit ζήτησε να  βρεθούν συνολικές λύσεις, επωφελείς για όλη την Ευρώπη. Σε αντίθετη περίπτωση είτε να καθυστερήσει το κείμενο συμπερασμάτων έως ότου συμφωνήσουν όλοι ή να μην υπάρξει καθόλου κοινό ανακοινωθέν.

«Θετικό το κλίμα για την Ελλάδα»

Θετικό ήταν το κλίμα για την Ελλάδα κατά τη χθεσινή συζήτηση για το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Οι 28 αναγνώρισαν τη γενικότερη πρόοδο της Ελλάδας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών και ειδικότερα στην κατασκευή και τη λειτουργία των hotspots. Αντίθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπήρξε προβληματισμός για τη στάση της Τουρκίας αφενός ως προς την υλοποίηση της δέσμευσής της για μείωση των ροών και αφετέρου ως προς τη μη πρόθυμη συνεργασία της στην υλοποίηση της συμφωνίας για το έργο επιτήρησης του ΝΑΤΟ.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως η Γερμανία άσκησε πίεση στις χώρες του Βίσεγκραντ για τις γενικότερες επιλογές τους και την πολιτική που ακολούθησαν μέχρι σήμερα.

Τέλος, οι τρεις βασικές προτεραιότητες της Ελλάδας, όπως τις έθεσε η ελληνική πλευρά αφορούν τη λειτουργία του σχήματος μετεγκατάστασης, την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία και να αποδώσει η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη μείωση των ροών.

Ρητή δέσμευση ότι δε θα κλείσουν τα σύνορα αξίωσε ο Τσίπρας

Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας έλεγαν, επίσης, οτι παρά το γεγονός ότι οι διατυπώσεις του κειμένου συμπερασμάτων της ΕΕ για το μεταναστευτικό κρίθηκαν άκρως ικανοποιητικές, η Ελλάδα επιφυλάχθηκε λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης να δώσει την έγκρισή της στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων (που αφορούσε τόσο το μεταναστευτικό όσο και τις σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας), αν δεν υπήρχε ρητή δέσμευση ότι σε καμία χώρα μέλος της ΕΕ δεν θα κλείσουν τα σύνορα.

Κατόπιν αυτού, η Γερμανία πρότεινε να γίνει στις 6 Μαρτίου μια έκτακτη συνάντηση κορυφής, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας. Δεσμεύθηκε επίσης οτι ως τότε δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή σε σχέση με το σημερινό status σε σχέση με τον έλεγχο των συνόρων.

Η Ελλάδα αναμένεται ότι θα ζητήσει από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες δέσμευση αντίστοιχη με αυτήν της Γερμανίας ότι έως τις 6 Μαρτίου δεν θα υπάρξει μεταβολή στο σημερινό στάτους, σε ότι αφορά τα σύνορα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δώσει, όπως βεβαίωναν σήμερα ελληνικές διπλωματικές πηγές, την έγκρισή της για το τελικό κείμενο συμπερασμάτων (Μεταναστευτικό + Σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας), η έκδοση του οποίου απαιτεί ομοφωνία από όλα τα κράτη μέλη.