X

“Στοιχειώνει” τη Σύνοδο Κορυφής το Brexit

Πολλές οι πιθανότητες οι Ευρωπαίοι ηγέτες να καταλήξουν απόψε σε μια συμφωνία. Τι ξεκαθαρίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ant1news

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «εξακολουθεί να μην υπάρχει συμφωνία» προσερχόμενος και πάλι στις διαπραγματεύσεις της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών για να αποφευχθεί η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ήμουν εδώ μέχρι τις 5 τα ξημερώματα, σημειώσαμε κάποια πρόοδο, αλλά εξακολουθεί να μην υπάρχει συμφωνία», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, έπειτα από μία μακρά νύκτα διαπραγματεύσεων επί των μεταρρυθμίσεων που ζητά στη σχέση του Λονδίνου με την Ένωση. «Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις σήμερα και θα κάνω ό,τι μπορώ», συμπλήρωσε.

Υπήρξαν κάποιες προτάσεις αργά τη νύχτα, που διαφοροποίησαν τις αρχικές, αποκάλυψε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πρόσθεσε ότι αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την τοποθέτηση της βρετανικής πλευράς.

«Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι αυτήν τη στιγμή δεν ικανοποιούν όλες τις πλευρές. Δεν έχουμε τελειώσει. Ελπίζω ότι μέχρι το βράδυ θα καταλήξουμε σε ένα κείμενο, το οποίο θα είναι αποδεκτό από όλους», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Ωστόσο, η νύχτα φαίνεται πως θα είναι μακρά. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο "η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη και η συνεδρίαση αναβλήθηκε, το νωρίτερο για το δείπνο". Είπε επίσης πως ζητήθηκε από τους ηγέτες "να κλείσουν δωμάτια σε ξενοδοχεία", σύμφωνα με το Reuters.

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου εμφανίστηκε τέλος ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, Τάαβι Ρόιβας: «Πιστεύω πραγματικά ότι είναι εφικτή η επίτευξη μίας δίκαιης συμφωνίας σήμερα. Καταλαβαίνω ότι όλοι θέλουμε να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι εάν αποχωρήσει η Βρετανία δεν κερδίζουμε τίποτα».

 

Υπάρχουν, πάντως, πολλές πιθανότητες οι Ευρωπαίοι ηγέτες να καταλήξουν απόψε σε μια συμφωνία για το θέμα της Βρετανίας, κάτι που θα επέτρεπε στη χώρα να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε άλλος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες.

"Έχει γίνει κάποια πρόοδος στα περισσότερα ζητήματα, όμως υπάρχουν και θέματα που είναι ακόμη άλυτα", είπε η πηγή αυτή. "Πιστεύουμε ότι υπάρχει πιθανότητα, μια καλή πιθανότητα, να καταλήξουμε (σε συμφωνία), ενδεχομένως κατά τη διάρκεια του δείπνου απόψε", πρόσθεσε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάσουν ξανά στις 21.00 (ώρα Ελλάδας).

Λόγω της εξέλιξης αυτής, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιν Κάμερον δήλωσε ότι δεν θα γίνει απόψε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Λονδίνο. Η συνεδρίαση θα γίνει "εάν και όποτε επιτευχθεί συμφωνία", πρόσθεσε.