X

Μέρκελ: Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα

Επέρριψε ευθύνες στην Αυστρία για την κατάσταση στα σύνορα. Συνεχής η επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό. Νέα "πυρά" του Αυστριακού ΥΠΕΞ εναντίον της Αθήνας.Το μήνυμα του Γερμανού ΥΠΕΞ.

Ant1news

«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα», τόνισε κατ' επανάληψη η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην προσφυγική κρίση και τόνισε ότι δεν αποτελεί ευρωπαϊκή συμπεριφορά να κλείνει κάποιος τα σύνορά του και κάποιος άλλος να υποφέρει.

Καταλόγισε δε ευθύνες στην Αυστρία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ και επισήμανε ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Επειδή η Αυστρία αποφάσισε να δέχεται 80 (πρόσφυγες) την ημέρα και κανέναν παραπάνω, δημιουργήθηκε αυτό που βλέπουμε τώρα, η Ελλάδα δέχεται βοήθεια, είμαι σε στενή επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα, του πρότεινα και την βοήθειά μας, αλλά έχουν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και πιστεύουν ότι κάπως θα τα καταφέρουν, αλλά υπό δύσκολες συνθήκες», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

«Πρέπει να συναντηθούμε στις 7 Μαρτίου για να δούμε αυτό το θέμα, διότι δεν κρατήσαμε την Ελλάδα στο ευρώ για να εγκαταλείψουμε μετά μια χώρα που ανήκει στην Ευρωζώνη και στην Σένγκεν και έχει πολλά προβλήματα - και θεωρώ ότι κανονικά η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει ήδη τώρα 50.000 θέσεις στέγασης, αυτό δεν το κατάφεραν και δεν είναι καλό - αλλά αυτή τη χώρα δεν μπορούμε τώρα να την εγκαταλείψουμε (...) Ακριβώς για να μην είναι η Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες και κανένας να μην την βοηθά, θα συζητήσουμε την επόμενη Δευτέρα για αυτό το θέμα και όπως είπα είμαι με την Ελλάδα σε στενότατη επαφή», πρόσθεσε και τόνισε: «Ακριβώς αυτό είναι που φοβάμαι, όταν ο ένας ορίζει τα σύνορά του, πρέπει να ο άλλος να υποφέρει. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη μου».

Αν δει κανείς τις εικόνες από την Ελλάδα, συνέχισε η Καγκελάριος, «συνέβη ακριβώς αυτό που έπρεπε να φοβόμαστε, ότι μια χώρα παραμένει με τα προβλήματα και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».

Σταϊνμάιερ: Μόνος τρόπος αντιμετώπισης η συνεργασία των χωρών της ΕΕ

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εργαστούν μαζί για να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση και να μην κατηγορούν η μία την άλλη, είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

«Ιδίως τώρα οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να μείνουμε σε στενή επαφή και συντονισμένοι μεταξύ μας. Καμία πλευρά δεν εξυπηρετείται όταν εντός της ΕΕ ο ένας κατηγορεί και ενοχοποιεί τον άλλο. Με αυτόν τον τρόπο δεν προχωράμε ούτε βήμα στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης», είπε ο Υπουργός σε συνέντευξή του στα Νέα.

Κατά τον ίδιο, είναι κρίσιμο η Τουρκία να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και να κινηθεί αποφασιστικά κατά των διακινητών ώστε να μειωθούν οι ροές προς την ΕΕ.

«Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε πραγματικά στο επόμενο στάδιο. Στις διαπραγματεύσεις στις 7 Μαρτίου θα εξετάσουμε που βρισκόμαστε και ποιες άλλες δυνατότητες μας παρέχονται» συμπλήρωσε.

Νέα “πυρά” Κουρτς κατά της Αθήνας

Υπήρξαν ήδη αμέτρητες συνεδριάσεις και διασκέψεις με την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν πρόθυμη να συζητήσει μια μείωση της προσφυγικής ροής, αλλά ήθελε μόνον να συζητήσει το πώς οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν το ταχύτερο δυνατό προς την Κεντρική Ευρώπη, ισχυρίζεται ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Έστεραϊχ.

Ο ίδιος σημειώνει πως, κατά την άποψή του, η Ελλάδα χρειάζεται υποστήριξη επί τόπου, αλλά επίσης και πίεση για να τερματίσει αυτή την πολιτική της παραπέρα μεταφοράς, ενώ σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτηρίζει "ντροπή" τη στάση της Αυστρίας (εξαιτίας της εξωθεσμικής σύγκλησης της Διάσκεψης της Βιέννης για τα Βαλκάνια, ερήμην της Ελλάδας), τονίζει πως το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα δεν είναι μία σύσκεψη στη Βιέννη,αλλά η απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης να επιβάλει όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο που υποδέχεται.

Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας σημειώνει ότι αυτό είναι φυσικά πρόκληση για την Ελλάδα, εάν η Αυστρία μειώσει την προσφυγική ροή, αλλά πρέπει να το κάνει.