X

Το εξώφυλλο του Spiegel για την Ευρώπη-Φρούριο

Αίσθηση προκαλεί το εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού με τους πρόσφυγες να συνωστίζονται έξω από τα ορθωμένα τείχη της Ευρώπης.

Ant1news

Εν όψει του Συμβουλίου Κορυφής της Δευτέρας το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel κυκλοφόρησε με εξώφυλλο στο οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται ως ένα φρούριο με ψηλά ορθωμένα τείχη, έξω από τα οποία συνωστίζονται οι πρόσφυγες.

Στη μέση βρίσκεται η Ακρόπολη, πάνω από την οποία κυματίζει η σημαία της ΕΕ. Από την Ακρόπολη ξεπροβάλει και η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία χαιρετά τα πλήθη προσφύγων που συνωστίζονται έξω από την περίκλειστη ΕΕ.

«Θα καταφέρουμε να διαλύσουμε την ανοιχτή Ευρώπη και να διακινδυνεύσουμε το μέλλον μας» είναι ο σκωπτικός τίτλος του περιοδικού, που παραπέμπει σε ένα από τα αγαπημένα σλόγκαν της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ «Θα τα καταφέρουμε», σημειώνει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle.

Στο ίδιο τεύχος ξεχωρίζουν επίσης εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Φρούριο Ευρώπη» για την κατακερματισμένη ευρωπαϊκή πολιτική στο πεδίο του προσφυγικού αλλά και τα νέα τείχη, κυριολεκτικά και μεταφορικά, που υψώνονται ανά την Ευρώπη.

 

Επίσης το Spiegel κάνει ένα μεγάλο οδοιπορικό από τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ στο Αιγαίο μέχρι το βορειότερο άκρο της στον αρκτικό κύκλο, με άλλα λόγια από τη Σάμο μέχρι το νορβηγικό Κίρκενες, 5.001 χλμ μακριά από το ελληνικό νησί.

Το περιοδικό διερωτάται «τι μέλλει γενέσθαι στην ευρωπαϊκό ήπειρο εάν κλείσουν τα εσωτερικά σύνορα; Ποιο θα είναι το νέο της πρόσωπο;». Το σίγουρο είναι ότι σε μία Ευρώπη χωρίς Σένγκεν το μέλλον είναι αβέβαιο.