X

Τσίπρας: Στόχοι η επίσπευση της μετεγκατάστασης και ο σεβασμός των αποφάσεων

Διμερείς συναντήσεις με Νταβούτογλου και Μέρκελ πριν την Σύνοδο. Πως θα αντιμετωπίσει η Αθήνα το οριστικό κλείσιμο των συνόρων.

Ant1news

«Στην Ευρώπη έχουμε αρχές και αξίες και μια από τις θεμελιώδεις αρχές μας είναι η κατανομή της ευθύνης και του βάρους αλλά και η αλληλεγγύη» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε στις δηλώσεις του πως το προσφυγικό είναι ένα «κοινό, ευρωπαϊκό πρόβλημα, δεν είναι το πρόβλημα μιας χώρας» και πως «πρέπει να βρούμε συλλογικές, ευρωπαϊκές λύσεις».

«Δυστυχώς» ανέφερε «μεταξύ των δύο Συνόδων Κορυφής υπήρξαν κάποιες συμφωνίες που δεν εφαρμόστηκαν απ' όλους, κάτι που αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη. Οι συμφωνίες που δεν εφαρμόζονται, δεν είναι συμφωνίες», επισημαίνοντας τη «δύσκολη κατάσταση» που καλείται τώρα να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.

«Σήμερα προσβλέπω σε ουσιαστικά αποτελέσματα στη συνάντηση με την Τουρκία, έτσι ώστε να εφαρμοστεί το Σχέδιο Δράσης, να μειωθούν ουσιαστικά οι ροές προς την Ελλάδα και να καταπολεμήσουμε τα δίκτυα των διακινητών» συνέχισε ο Α. Τσίπρας, προσθέτοντας πως είναι ανάγκη «να επιταχύνουμε σημαντικά τη διαδικασία της μετεγκατάστασης και να έχουμε μια αξιόπιστη διαδικασία μετεγκατάστασης».

«Στην Ευρώπη έχουμε αρχές και αξίες και μια από τις θεμελιώδεις αρχές μας είναι η κατανομή της ευθύνης και του βάρους αλλά και η αλληλεγγύη. Προσμένω πως αυτές οι αρχές είναι για όλους, οι κανόνες είναι για όλους και όλοι πρέπει να εφαρμόζουν τις κοινές μας αποφάσεις» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Μπαράζ επαφών

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, εν τω μεταξύ, έχει μπαράζ επαφών με ευρωπαίους ηγέτες από το πρωί. Έχει ήδη συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και καθώς και με τον με τον Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργό της Ολλανδίας που βρίσκεται το τρέχον εξάμηνο στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στην συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στον οποίο παρουσίασε τις θέσεις της κυβέρνησης και την απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

Ακολούθησε συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία φαίνεται πως είναι πρόθυμη να στηρίξει την Ελλάδα στο προσφυγικό.

 

Η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς έγραψε στο twitter σχετικά με την συνάντηση: Στήριξη στην Ελλάδα, μια ευρωπαϊκή λύση με την Ελλάδα.  

 

Θρίλερ με το κλείσιμο των συνόρων

Σε πραγματικό θρίλερ έχει μετατραπεί το θέμα με το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αποτυπωνόταν στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής. Νέες πληροφορίες ανέφεραν ότι μετά τις έντονες αντιδράσεις του Βερολίνου πως δεν πρόκειται να δεχθεί μια τέτοια αναφορά, βρίσκεται υπό διαμόρφωση νέο σχέδιο δήλωσης που δεν περιλαμβάνει κλείσιμο συνόρων.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, στην συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ, υπήρξε κοινός τόπος ότι το κλείσιμο των συνόρων είναι ενέργεια απαράδεκτη και ότι δεν πρέπει να υπάρξει στη δήλωση της Συνόδου. «Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να γίνει τώρα στην Ευρώπη είναι να επιβραβευθούν εκείνοι που δρουν μονομερώς». Έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί κύκλοι, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα και η Γερμανία διαφωνούν με τη συγκεκριμένη αναφορά στη δήλωση της Συνόδου.

 

Κυβερνητική πηγή: Μη αναστρέψιμο το κλείσιμο των συνόρων

Νωρίτερα, πάντως,άλλη ανώτατη κυβερνητική πηγή επιβεβαίωνε δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ, που έκαναν λόγο για οριστικό κλείσιμο των βόρειων συνόρων.

Μάλιστα, ο ίδιος αξιωματούχος τόνιζε ότι οι μονομερείς ενέργειες είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο στην Ειδομένη, γεγονός που χαρακτήρισε απαράδεκτό. Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό είναι μη αναστρέψιμο και υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και περά.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως στο τελικό κείμενο της Συνόδου Κορυφής θα ζητήσουμε να υπάρξει αναφορά ότι δεν είναι αποδεκτό να έχεις στην Ευρώπη μονομέρειες ενέργειες που καθορίζουν την πολιτική της.

 

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο οι διεκδικήσεις της Αθήνας θα είναι οι έξης:

- Ανθρωπιστικός διάδρομος. Αποκατάσταση άμεσης βαλκανικής διαδρομής για μετεγκατάσταση (δηλαδή να φεύγουν με αεροπλάνα, αξιόπιστο relocation)

- Σαφές μήνυμα στους ανθρώπους που βρίσκονται στην Τουρκία και θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη να μην διακινδυνεύουν τις ζωές τους γιατί ο δρόμος δεν είναι  ανοιχτός.

- Η επιστροφή των μεταναστών που δεν τους χορηγείται άσυλο.

- Fast Track επανεισδοχή.

Ο Πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής θα επιμείνει ότι το κλείσιμο του διαδρόμου των Βαλκανίων θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα πλήρως αξιόπιστο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα προς τα άλλα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Πρστασίας του Πολίτη βρίσκονται στην Τουρκία και κάνουν συνεννοήσεις.  Τόνισε, ακόμα ότι θα πρέπει να είναι άμεση η οικονομική στήριξη στην Ελλάδα που σηκώνει δυσανάλογο βάρος στο προσφυγικό, ενώ ανέφερε ότι στο κείμενο του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών αποτυπώνεται σε ικανοποιητικό βαθμό η εθνική γραμμή.

 

Γερμανικές κυβερνητικές πηγές: "Όχι" στο κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα και η Γερμανία τόνισε ότι θα προσέλθει στην Σύνοδο με την στάση ότι δεν πρόκειται να δεχθεί το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής και να εγκρίνει την απόφαση για κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου, όπως ανέφεραν γερμανικές κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο ZDF.

Αξιωματούχοι από το Βερολίνο αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η Γερμανία δεν συμφωνεί με το προσχέδιο της Συνόδου «όπως ισχύει αυτή τη στιγμή» και τονίζουν πως ο βαλκανικός δρόμος δεν θα κλείσει.

Μέρκελ: Στόχος μια βιώσιμη λύση για το προσφυγικό

Είναι σημαντικό να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των προσφύγων κοντά στη χώρα καταγωγής τους και να μειωθεί ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στην Σύνοδο Κορυφής
.
«Στόχος μας είναι μια βιώσιμη λύση για τους πρόσφυγες, με ταυτόχρονη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., σε συνεργασία με την Τουρκία. Καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης μπορεί να υπάρξει μόνο σε συνεργασία με την Άγκυρα. Θέλουμε λύση η οποία να μην είναι απλά διμερής, αλλά πολυμερής», τόνισε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Νταβούτογλου: Η αλληλεγγύη είναι ο μόνος τρόπος να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις

Έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας και μόνος τρόπος να ανταποκριθούμε είναι η αλληλεγγύη, τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας στις Βρυξέλλες. Όπως είπε ο κ. Νταβούτογλου, η σημερινή Σύνοδος δείχνει πόσο σημαντική είναι η Τουρκία για την Ευρώπη και πόσο σημαντική είναι η Ευρώπη για την Τουρκία.

 

«Θα δείξουμε τη συνεργασία μας. Η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί στενά και θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε.», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η σημερινή Σύνοδος δεν θα ασχοληθεί μόνο με το μεταναστευτικό, αλλά και με το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε..

Σουλτς: Οι πρόσφυγες χρειάζονται την προστασία μας

 "Δεν νομίζω ότι αυτή η σύνοδος είναι μια σύνοδος στην οποία θα κλείσουν πόρτες, αλλά το αντίθετο:  ελπίζω ότι θα βρούμε λογικές και ανθρωπιστικές λύσεις να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως την προστασία μας", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό.

"Εδώ πρέπει να γίνει και η διαπίστωση ότι και άλλοι οι οποίοι ψάχνουν μια καλύτερη ζωή, χρειάζονται την προστασία μας", επισήμανε επίσης ο Σουλτς.

"Έχω κατανόηση γι αυτό, αλλά σε αυτήν την προσφυγική κρίση πρέπει, επιφυλασσόμενοι να εξετάσουμε ειδικές περιπτώσεις, να  απορρίψουμε το αίτημά τους και να τους αποστείλουμε πίσω, ώστε να καταστεί δυνατή η βοήθεια γι αυτούς που πράγματι την χρειάζονται, ιδίως για οικογένειες από τη Συρία και το Ιράκ. Σε αυτό χρειαζόμαστε και τη συνεργασία της Τουρκίας και ελπίζω ότι σήμερα θα κάνουμε μερικά βήματα", σημείωσε τέλος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ολάντ: Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα

 

«Αλληλεγγύη για την Ελλάδα, συνεργασία με την Τουρκία και προστασία των συνόρων της Ευρώπης». Σε αυτή τη φράση συνόψισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ το διακύβευμα της Συνόδου Κορυφής

«Πρέπει να υπάρξει βοήθεια και προς την Ελλάδα που αποτελεί σήμερα το εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης» υπογράμμισε  ο Γάλλος πρόεδρος, προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής. «Ο διάδρομος σήμερα είναι κλειστός, η Ελλάδα υποδέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και πρέπει να τη βοηθήσουμε, τόνισε ο κ. Ολάντ.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Γαλλίας υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα παράσχει βοήθεια προς την Τουρκία, τονίζοντας, ωστόσο ότι «η Άγκυρα θα πρέπει να αποδεχθεί τις διαδικασίες επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών επί του εδάφους της». Και πρόσθεσε ότι «αυτή η βοήθεια προς την Τουρκία θα πρέπει να δοθεί με προσοχή και υπό προϋποθέσεις, καθώς η χώρα εξακολουθεί να έχει ανοικτά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου, το οποίο είναι μείζον».

«Απέναντι σε αυτό που αποκαλούμε ευρωπαϊκή κρίση, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό που συμβαίνει με αλληλεγγύη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Φρανσουά Ολάντ.

Κάμερον: Πρέπει να βρούμε λύση

«Δεν θα μπούμε σε μία κοινή διαδικασία ασύλου στην Ευρώπη, έχουμε δική μας νομοθεσία» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής.

 

«Είμαστε σε αυτές τις συζητήσεις προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει μια αντιμετώπιση του θέματος για την Ευρώπη, γιατί και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης επηρεάζεται κανείς από αυτά τα ζητήματα, αλλά θα πρέπει να βρούμε μια λύση στην Ευρώπη», είπε ο κ. Κάμερον.

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Ολλανδός Πρωθυπουργός

Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε όσον αφορά την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και της Τουρκίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη κατά την σημερινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

"Εσείς μιλάτε για δεσμεύσεις, εγώ πιστεύω ότι πρόκειται περισσότερο για την κατάληξη σε μια κοινή προσέγγιση και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοια βήματα σήμερα", σημείωσε ο Ρούτε, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, προσερχόμενος στη σημερινή σύνοδο κορυφής μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

 

Οι... σκληροί της Συνόδου

Τα μηνύματα που φτάνουν, πάντως στην Αθήνα είναι μάλλον δυσοίωνα. Τόσο η Τουρκία όσο και η Αυστρία δείχνουν πως θα τηρήσουν σκληρή στάση στη Σύνοδο Κορυφής.

Η Άγκυρα φαίνεται να χρησιμοποιεί την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, για να θέσει ζητήματα κυριαρχίας στις αποκαλούμενες «γκρίζες ζώνες».

Παράλληλα, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, μέσω της εφημερίδας "Κουρίρ", ζητά εκ νέου από τη Γερμανία να θέσει ανώτατο όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο.

Να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης στα ελληνικά νησιά με αντιστάθμισμα τη μείωση του δυσβάσταχτου χρέους πρότεινε ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν.

 

Μηνύματα Παυλόπουλου σε Ευρώπη και Τουρκία  

«Tα σύνορα των Δωδεκανήσων είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία και κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο φυλάσσει, επίσης κυριάρχως, η Ελλάδα» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από την Κω και πρόσθεσε ότι «την αυτονόητη αυτή διαπίστωση πρέπει να την συνειδητοποιήσουν οι πάντες, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως κατά την ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία του οξύτατου Προσφυγικού ζητήματος, από την άμεση αντιμετώπιση του οποίου, υπό όρους Ανθρωπισμού, εξαρτάται η συνοχή και το μέλλον του όλου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την Κω προκειμένου να συμμετάσχει στον εορτασμό της 68ης επέτειου της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στον Εθνικό μας Κορμό, την 7η Μαρτίου 1948.

Ο κ. Παυλόπουλος έστειλε μηνύματα τόσο προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας όσο και προς την Τουρκία. Προς τους Ευρωπαίους σημείωσε ότι «οφείλουν ν' αναλογισθούν και τις δικές τους ευθύνες και ολιγωρίες και ν' απομονώσουν, επιβάλλοντας αμέσως και τις προβλεπόμενες κάθε είδους κυρώσεις σε βάρος τους, εκείνους τους, ευτυχώς λίγους, Εταίρους, που με την τακτική τους δείχνουν ότι κινούνται έξω από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού».

Όσον αφορά την γείτονα Τουρκία, επισήμανε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι: Οι σχέσεις της με την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της εξαρτώνται από την άμεση εναρμόνισή της προς τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές και πολιτισμικές αρχές οι οποίες προϋποθέτουν, άνευ άλλου τινός, τουλάχιστον την απομόνωση και καταδίκη των αποκρουστικών διακινητών- εμπόρων ανθρώπινων, ιδίως δε παιδικών, ψυχών».

 Ένωση Κεντρώων: Έρχεται Αρμαγεδώνας για την Ελλάδα

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει η Ένωση Κεντρώων, με αφορμή την Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει: «δυστυχώς αλλά έρχεται Αρμαγεδώνας για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση κρίνεται ακατάλληλη για να διαχειριστεί το προσφυγικό». Και προσθέτει ότι «ο κ. Τσίπρας σπατάλησε άπειρο χρόνο με το να μην κάνει τίποτα όλους αυτούς τους μήνες, με αποτέλεσμα πιθανότατα σήμερα να μετατραπεί η χώρα σε "χώρο στάθμευσης" προσφύγων και μεταναστών επ' αόριστον. Η «Βαρουφάκειος τακτική» της δήθεν διαπραγμάτευσης για άλλη μια φορά μας καταστρέφει. Συγχαρητήρια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.»