X

Εμπλοκή στη Σύνοδο Κορυφής από την “Ομάδα του Βίζεγκραντ”

Οι χώρες του “σκληρού μπλοκ” εκφράζουν επιφυλάξεις για το ρόλο της Τουρκίας. Βέτο υπέβαλε η Ουγγαρία. Σε θρίλερ εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Ant1news

Ξεκάθαρο έχει γίνει πλέον στους Ευρωπαίους ηγέτες πως το «κλειδί» για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών δεν είναι τα κλειστά σύνορα αλλά ο ρόλος της Τουρκίας.

Μετά τη μεταβολή του κλίματος που υπήρχε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, δεν υφίσταται πλέον καμία κριτική έναντι της Ελλάδας και οι συζητήσεις έχουν επικεντρωθεί στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την Τουρκία.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, το νέο προσχέδιο συμπερασμάτων πάνω στο οποίο καλούνταν να συμφωνήσουν οι ηγέτες προέβλεπε διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας που προσφέρει η Ε.Ε. στην Άγκυρα για το προσφυγικό, από τα 3 στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ και απελευθέρωση των θεωρήσεων για τουρκικά διαβατήρια έως τα τέλη Ιουνίου. Αναφέρεται επίσης ότι η Ε.Ε. αποδέχεται αναλογία 1:1 ανάμεσα στις επαναπροωθήσεις που θα δέχεται η Τουρκία και την απευθείας μετεγκατάσταση προσφύγων από τουρκικό έδαφος σε χώρες-μέλη της Ε.Ε. 

Σε τουρκικό έδαφος θα επιστρέφονται, εξάλλου, όλες οι παράτυπες αφίξεις, ακόμα και Σύροι. Η Ευρώπη, από την πλευρά της, θα υποδέχεται από την Τουρκία έναν Σύρο πρόσφυγα για κάθε ομοεθνή που θα επαναπροωθείται από τα ελληνικά νησιά.

Με βέτο απειλούν τη Σύνοδο οι χώρες του Βίζεγκραντ

Οι 4 χώρες της «Ομάδας του Βίζεγκραντ» βάζουν σοβαρά εμπόδια και απειλούν με βέτο , καθώς διαφωνούν με την απόφαση να αιτούνται άσυλο μέσω Τουρκίας οι Σύροι, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα.

Υποκριτική χαρακτήρισε τη στάση τους ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διαμηνύοντας πως εάν δε θέλουν να υπάρξει απόφαση τότε θα πρέπει να διατηρηθούν ανοικτά τα σύνορα. Παράλληλα προειδοποίησε πως «αν δεν υιοθετηθεί το plan A που είναι επιστροφή στην Τουρκία και προσφύγων και μεταναστών και πάμε στο plan B που είναι είναι κλειστά σύνορα, μη νομίζετε ότι θα αποφύγετε κάτι, γιατί θα βρουν άλλους δρόμους».

Για τον συντονισμό των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, έχουν αναλάβει πρωτοβουλία Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ελλάδα, Κύπρος και Ολλανδία.

 

Η διαπραγμάτευση γίνεται, τελικά, επί του σχεδίου απόφασης της ΕΕ-Τουρκίας και όχι επί των αξιώσεων Αυστρίας και της ομάδας Βίζεγκραντ για κλείσιμο των βόρειων συνόρων και θεωρείται μεγάλη επιτυχία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η Ελλάδα όχι μόνο δεν απομονώθηκε, υποστηρίζουν, αλλά κατάφερε να απομονώσει την Αυστρία ενώ οι «Βίζεγκραντ» απειλούν με βέτο 

Ο Πρωθυπουργός απαίτησε να υπάρξει απόφαση για ΕΕ- Τουρκία, σε διαφορετική περίπτωση ζήτησε επαναφορά του συνοριακού στάτους της προηγούμενης συνόδου 

Βέτο υπέβαλε η Ουγγαρία

Καθώς αποφασίστηκε να εξεταστεί απόψε το σχέδιο ΕΕ και Τουρκίας παρά το βέτο που υπέβαλε τελικά, σύμφωνα με το Reuters, o Ούγγρος Πρωθυπουργός, Ορμπάν, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης με την Τουρκία της απαίτησής της να ανοίξουν τα 5 κεφάλαια.  Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε την άποψη ότι για να ανοίξουν τα κεφάλαια, πρέπει η Τουρκία να ανοίξει τα τουρκικά λιμάνια στα κυπριακά πλοία. 

Τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, τα οποία έχουν παραμείνει κλειστά με πρωτοβουλία της Λευκωσίας, θα ανοίξουν μόνο όταν η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ξεκαθάρισε και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Οι τελευταίες προτάσεις της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ως σκοπό τη διάσωση των προσφύγων, την αποθάρρυνση των διακινητών ανθρώπων και την είσοδο σε μια νέα εποχή για τις σχέσεις Βρυξελλών - Άγκυρας, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, που συναντήθηκε και με τον Γενικό Γραμματέα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Γενς Στόλτενμπεργκ, επιδιώκοντας, ουσιαστικά. την... εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον συριακό πόλεμο, "δείχνοντας" τη Ρωσία ως τον μοναδικό υπαίτιο του προσφυγικού.