X

Μέρκελ: Η τουρκική πλευρά δεν έχει το πάνω χέρι στις συνομιλίες με την ΕΕ

Τα πράγματα κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, αναφέρει. Καλεί την ΕΕ να εξετάσει τη θέσπιση ποσοστώσεων προσφύγων και από το Ιράκ.

Ant1news

Την πεποίθηση ότι τα πράγματα οδεύουν προς την σωστή κατεύθυνση, όσο αναφορά στις προσπάθειες που γίνονται από την Ευρώπη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση, εξέφρασε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, την Τρίτη, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

"Τα πράγματα θα μπορούσαν να προχωρούν πιο γρήγορα, αλλά σε γενικές γραμμές όλα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση" εκτίμησε η Μερκελ, μιλώντας στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία SWR

Παράλληλα, σημείωσε ότι μένει να διευκρινιστούν "μεμονωμένες λεπτομέρειες", διατυπώνοντας πάντως την άποψη ότι μια ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό ζήτημα βρίσκεται πιο κοντά.

Σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ είναι θετικό το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στις σχετικές διαπραγματεύσεις θα αξιοποιήσουν τον χρόνο που απομένει μέχρι την τακτική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Μαρτίου για να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία, "διότι στην περίπτωση αυτή πρόκειται για ένα εξαιρετικά περίπλοκο θέμα".

 "Αναζητούμε ένα συμβιβασμό συμφερόντων"

Λογική χαρακτήρισε η Γερμανίδα Καγκελάριος τη σχεδιαζόμενη αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τη στήριξη της Τουρκίας πέρα από το αρχικώς συμφωνηθέν ποσό των 3 δις ευρώ.

"Πρόκειται αποδεδειγμένα για χρήματα που αφορούν πρότζεκτ για Σύρους πρόσφυγες", εξήγησε, διαφωνώντας με την εκτίμηση ότι η Τουρκία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση έναντι της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις και διατυπώνοντας την άποψη ότι "αναζητούμε έναν συμβιβασμό συμφερόντων".

Παράλληλα, άσκησε κριτική στις μονομερείς αποφάσεις της αυστριακής κυβέρνησης που οδήγησαν σε κλείσιμο συνόρων κατά μήκος του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου και σε συνωστισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική επικράτεια.

Όπως επισήμανε, η διαδικασία εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης είναι μεν επίπονη και υπήρξαν "μεμονωμένες αποφάσεις που δεν μου άρεσαν και οι οποίες οδήγησαν σε επιβάρυνση της Ελλάδας". Συνολικά όμως, η ΕΕ σημείωσε σχετικά καλή πρόοδο, εκτίμησε η Άνγκελα Μέρκελ.

"Όλοι λένε ότι πρέπει να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, όλοι λένε ότι πρέπει να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση, όλοι τάχθηκαν υπέρ της επέμβασης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και επίσης όλοι καλωσόρισαν τώρα τη νέα πρόταση", κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.