X

Στρατό στην Ελλάδα θέλει να στείλει η Αυστρία

Σχέδιο από Αυστρία και "Βίζεγκραντ" για τη φύλαξη των συνόρων, ενόψει της συνόδου των υπουργών  Άμυνας της ΕΕ .

Ant1news


Πιέζουν την ΕΕ η Αυστρία και οι χώρες της «ομάδας του Βίζεγκραντ» να αποδεχθεί την δημιουργία δύναμης που θα αναλάβει την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Αυστρίας, Χανς Πέτερ Ντοσκότσιλ, η νέα  «αποστολή – γέφυρα» θα βοηθά την Frontex, έως ότου στελεχωθεί πλήρως,  να καταγράφει και απελαύνει μετανάστες  που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία.

Ο Αυστριακός υπουργός συζήτησε το σχέδιο  με αξιωματούχους από την Πολωνία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Κροατία και Βαλκανικές χώρες, την Πέμπτη. σε σύσκεψη, όπου, όπως αναφέρει το Reuters, είχαν προσκληθεί, αλλά δεν παρέστησαν, η Ελλάδα και η Ιταλία.

«Αυτή η πολιτικο-στρατιωτικό-αστυνομική αποστολή θα μπορεί αναπτυχθεί όπου είναι αναγκαίο» είπε ο Ντοσκότσιλ  εκφράζοντας, παράλληλα, φόβους ότι θα ανοιχθούν νέοι δρόμοι διέλευσης για τους μετανάστες στα Βαλκάνια, μέσω Αλβανίας ή Βουλγαρίας.

Ο Υπουργός Άμυνας της Αυστρίας προανήγγειλε πως η πρόταση θα υποβληθεί στην ύπατη εκπρόσωπο εξωτερικών και άμυνας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι ενόψει της συνόδου των υπουργών Άμύνας της ΕΕ στις 19 Απριλίου.

Συνδιάσκεψη για το προσφυγικό προανήγγειλε, εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατα τη συνάντηση με τον Βόζνιο ομολογό του. Στο ίδιο τραπέζι θα καθίσουν, περί τα τέλη Απριλίου, Ελλάδα, Αλβανία,  ΠΓΔΜ και Βουλγαρία.