X

ΠΓΔΜ: Ζητήσαμε την παρέμβαση της Ελλάδας στην Ειδομένη

Δεν έγινε χρήση σωματικής βίας, υποστηρίζει το ΥΠΕΞ των Σκοπίων. Κατηγορίες προς την Ελλάδα, σε συνέχεια των ανακοινώσεων του ΥΠΕΣ της χώρας.

Ant1news

«Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ενημερώνει πως ζήτησε από την Ελλάδα να παρέμβει και να ασφαλίσει τη δική της πλευρά των συνόρων κατά το περιστατικό της Κυριακής, όταν χιλιάδες μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα κοντά στη Γευγελή και να μπουν στην ΠΓΔΜ από την Ελλάδα», αναφέρει το σκοπιανό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ. Κατηγορεί δε «ακτιβιστές υπέρ των ανοιχτών συνόρων που δραστηριοποιούνται στον καταυλισμό στην ελληνική πλευρά, υποκίνησαν τους μετανάστες να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα», αναφέρεται σε νέα ανακοίνωση της ΠΓΔΜ, από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, αυτήν τη φορά.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας μαζί με αστυνομικούς από πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ που έχουν αναπτυχθεί στα νότια σύνορα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, αντέδρασαν άμεσα και κατάφεραν να εμποδίσουν την παράνομη είσοδο μεταναστών στη χώρα. Χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα για να διαλυθεί ο βίαιος όχλος. Κανένα άλλο μέσο ελέγχου δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε έγινε χρήση σωματικής βίας κατά του πλήθους. 23 αξιωματικοί ασφαλείας τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Κανένας δράστης  δεν τραυματίστηκε επί «μακεδονικού» εδάφους. Σε αρκετά σημεία καταστράφηκε ο προστατευτικός φράκτης», συνεχίζει η ανακοίνωση, ενώ σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, αναφερόταν ότι, οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης, προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στα εδάφη τους.

Σε δεύτερη ανακοίνωση του ΥΠΕΣ των Σκοπίων χθες, είχαν αφεθεί αιχμές για απραξία της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ στη σημερινή του ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας, σημειώνεται ότι, «οι αρχές της ΠΓΔΜ ζήτησαν την εμπλοκή των ελληνικών αστυνομικών αρχών καθώς οι βίαιες επιθέσεις που προέρχονταν από την ελληνική επικράτεια συνεχίζονταν. Έχουν υπάρξει επανειλημμένα αιτήματα για συνεργασία, ανταλλαγή πληροφοριών και προληπτική δράση ώστε να αποτραπούν βίαιες ταραχές από μετανάστες αλλά και η παράνομη διέλευση των συνόρων. Η επιβολή του νόμου και της τάξης στα σύνορα, μέσα και γύρω από τον καταυλισμό είναι απαραίτητη για την πρόληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον».

«Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, από την άλλη, διαμαρτυρήθηκε για το ότι η ΠΓΔΜ έκανε χρήση χημικών ώστε να απωθήσεις όσους παράνομα ήθελαν να εισέλθουν από τα ελληνικά εδάφη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 14 αστυνομικοί και εννέα στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των περιστατικών. Οκτώ στρατιωτικά οχήματα, επίσης, υπέστησαν φθορές. Σύμφωνα με το δικό τους δελτίου Τύπου, πάνω από 3.000 μετανάστες συμμετείχαν στα περιστατικά, κατά τη διάρκεια των οποίων η Ελληνική Αστυνομία δεν επενέβη.

Μετά από αυτές τις πληροφορίες σχετικά με το συμβάν, τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα αυξήθηκαν, με τη συμβολή δυνάμεων από την Ουγγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σερβία, την Σλοβενία, την Κροατία και την Αυστρία, ώστε να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση.

Σε συνάντηση που έγινε το πρωί μεταξύ εκπροσώπων μας και μεταναστών, οι δεύτεροι ενημερώθηκαν ότι, τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά.

Λεπτά αργότερα, ομάδα 1.000 – 2.000 ατόμων ξεκίνησε βίαιες διαμαρτυρίες κοντά στα σύνορα, πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα. Για να περιοριστούν τα επεισόδια η Αστυνομία και ο Στρατός έκαναν ρίψη δακρυγόνων. Μετά από μισή ώρα, ομάδα 20-30 ατόμων επιχείρησε να εισέλθει παράνομα στα εδάφη μας, αλλά τους εμποδίσαμε. Αργότερα το απόγευμα, ομάδα 100 μεταναστών πέταξε πέτρες προς τις δυνάμεις Ασφαλείας της ΠΓΔΜ. Η κατάσταση εκτονώθηκε όταν στις 18:30 οι μετανάστες επέστρεψαν στα εδάφη της Ελλάδας» καταλήγει η ανακοίνωση.