X

Μοσκοβισί: Η “Οδύσσεια” τελειώνει για την Ελλάδα

Τι λέει για τα μέτρα αλλά και την ελάφρυνση του χρέους. Πότε βλέπει έξοδο στις αγορές. Για ποιους λόγους επαινεί τον Αλέξη Τσίπρα.

Ant1news

Με μια ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί εκτιμά ότι η οδύσσεια για την Ελλάδα φτάνει στο τέλος της.

Ταυτόχρονα, ο επίτροπος επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για την ελληνική οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις αλλά και το δημόσιο χρέος. Την ίδια στιγμή αναρωτιέται για το «πού πραγματικά βρισκόμαστε, έξι χρόνια μετά την έναρξη των προγραμμάτων βοήθειας στη χώρα.»

Όπως, χαρακτηριστικά αναφέρει το Eurogroup της 9ης Μαΐου αποτέλεσε ένα σημείο καμπής αφού για πρώτη φορά μετά από το 2010 οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών συμφώνησαν να συζητήσουν για τη μείωση του ελληνικού χρέους «ώστε η χώρα να ανταποκριθεί θετικά στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση».

Ο Επίτροπος Οικονομικών εκφράζει ακόμη την πεποίθηση ότι αυτό ήταν το τελευταίο έτος κρίσης, το οποίο είχε εγείρει φόβους για μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Μάλιστα, τονίζει πως το σενάριο αυτό δεν είναι πλέον μέρος της ημερήσιας διάταξης.  

Επισημαίνει, ακόμη, ότι αυτά που είχαν συμφωνηθεί τον Αύγουστο του 2015 (μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά, δάνειο 86 δισ. ευρώ και ελάφρυνση χρέους από τους εταίρους), τιμήθηκαν από όλες τις πλευρές.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι έχουν μπει τα θεμέλια για μια πιο ισχυρή ανάπτυξη και περισσότερο ισορροπημένη και αυτό θα συμβεί με τον εξορθολογισμό του ΦΠΑ αλλά και του φόρου εισοδήματος ή τον καθορισμό των ισολογισμών των τραπεζών από επισφαλή δάνεια.

Τι λέει για τον Αλέξη Τσίπρα

Ο Πιερ Μοσκοβισί επαίνεσε, ακόμη τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως κατάφερε να οδηγήσει την ριζοσπαστική αριστερά να υιοθετήσει σκληρά μέτρα αλλά και ταυτόχρονα να πείσει τους Ευρωπαίους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις «ακόμη κι αν δεν είχε συμμάχους στην πολιτική του οικογένεια».

Την ίδια στιγμή ελπίζει πως οι οικονομικές εξελίξεις θα δημιουργήσουν μια πολιτική ανάκαμψη στην Ελλάδα.

"Μετά από ένα έλλειμμα 13% το 2013, η Ελλάδα θα πρέπει να πλησιάζει το 3% του ΑΕΠ στα τέλη 2016" αναφέρει ενώ τονίζει ότι η ελληνική ανάπτυξη θα πρέπει να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Πεπεισμένος εμφανίζεται, την ίδια στιγμή, για την ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

«Οι Έλληνες εξακολουθούν να υποφέρουν» τονίζει όμως, στη συνέχεια ο Ευρωπαίος Επίτροπος στην ανάρτησή  του στο προσωπικό του ιστολόγιο ενώ κάνει επίσης αναφορά στην ανεργία αλλά και στην επιβάρυνση της Ελλάδας από το προσφυγικό και υπογραμμίζει την ανάγκη επίτευξης ισορροπημένων αποφάσεων μεταξύ των Ευρωπαίων και ΔΝΤ, προκειμένου να μην προσθέσουμε, όπως σημειώνει, λιτότητα στη λιτότητα.

Σε ό,τι αφορά το χρέος σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι εργάζονται πάνω σε μια δέσμη μέτρων για την ελάφρυνσή του, μέσω της μείωσης του κόστους των επιτοκίων και των επιμηκύνσεων των περιόδων αποπληρωμής και χάριτος, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες, με τις προσπάθειες που κατέβαλαν, αξίζουν αυτές τις διευκολύνσεις.

Ολοκληρώνοντας, επισημαίνει ότι οι προκλήσεις παραμένουν τεράστιες «αλλά κινούμαστε με αποφασιστικότητα προς της επίλυσή τους. Και το κάνουμε με την ίδια θέληση για να βρεθεί μια ισορροπημένη για τα δύο μέρη. Μετά από πολλές δοκιμές, η Ελληνική Οδύσσεια φαίνεται τώρα να οδεύει προς μια θετική έκβαση. Παίρνουμε μια απότομη στροφή στις διαπραγματεύσεις».