X

Αβραμόπουλος: να προχωρήσει επειγόντως η μετεγκατάσταση από την Ελλάδα

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, τόνισε ο επίτροπος Μετανάστευσης.

Ant1news


Την επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα υπογράμμισε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από τη μετεγκατάσταση, ούτε σχέδιο Β. Η μετεγκατάσταση από την Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει και μάλιστα επειγόντως», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα, ενώ ο συνολικός αριθμός αιτούντων άσυλου που μετεγκαταστάθηκαν από την Ιταλία και την Ελλάδα μόλις που ξεπερνά τους 1.500. 

Ο Έλληνας επίτροπος εξέφρασε την απογοήτευσή του στους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ για τις χαμηλές επιδόσεις των κρατών-μελών όσον αφορά το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης. 

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην έκτακτη χρηματοδότηση που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Ελλάδα, ύψους 56 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. 

Όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι οι αφίξεις μεταναστών στα ελληνικά νησιά συνεχίζουν να μειώνονται, οι επιστροφές στην Τουρκία αυξάνονται, ενώ παράλληλα αυξάνονται και οι επανεγκαταστάσεις προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι η Επιτροπή έχει λάβει επαρκείς εγγυήσεις από την Τουρκία για την προστασία Σύρων και μη Σύρων πολιτών, και πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ στηρίζουν το γεγονός ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα. 

Επιστροφή στην Τουρκία παράτυπων μεταναστών 

 Συνολικά 51 παράτυποι μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων επιστράφηκαν, την Παρασκευή, από τη Λέσβο και την Κω στην Τουρκία, με δύο διαδοχικές επιχειρήσεις, υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και συνδρομή προσωπικού του Frontex,. Και στις δύο επιχειρήσεις, οι επιστροφές πραγματοποιήθηκαν διά θαλάσσης, με πλοία ναυλωμένα από την Frontex.  

- Από τη Λέσβο επιστράφηκαν στο Δικελί της Τουρκίας 23 άτομα. Συγκεκριμένα, 12 από τη Λέσβο (όλοι άνδρες), 6 από τη Χίο (3 άνδρες, 1 γυναίκα και 2 συνοδευόμενοι ανήλικοι) και 5 από τη Σάμο (1 άνδρας, 1 γυναίκα και 3 συνοδευόμενοι ανήλικοι). Ως προς τις εθνικότητες, επιστράφηκαν 6 από το Ιράκ, 6 από το Αφγανιστάν, 5 από την Αλγερία, 5 από το Ιράν και 1 από το Μαρόκο. 

- Από την Κω επιστράφηκαν στο Γκιουλούκ της Τουρκίας 28 άνδρες. Συγκεκριμένα, 17 από το Μπανγκλαντές, 9 από το Πακιστάν και 2 από το Νεπάλ. 

* Από αρχές του 2016 έχουν επιστραφεί στην Τουρκία:
•           Με βάση το  Διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, 1.048 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων.
•           Με  βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας 34 υπήκοοι Τουρκίας.
•           Με βάση  την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016, 441 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων. 

Η διαδικασία επιστροφής/επανεισδοχής τηρείται μόνο σε περιπτώσεις αλλοδαπών οι οποίοι είτε δεν κατέθεσαν αίτηση ασύλου είτε η αίτησή τους έχει απορριφθεί.