X

Welt: Ο Σόιμπλε μπορεί να “μπλοκάρει” την εκταμίευση της δόσης

Εκτενείς αναφορές στον γερμανικό τύπο για το ελληνικό ζήτημα. Παρότι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα έκανε όσα όφειλε, θέτουν ερωτηματικά για τις αποφάσεις του Eurogroup.

Ant1news

Με τον «γόρδιο δεσμό» της διελκυστίνδας, μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, για το ελληνικό χρέος, ασχολούνται κατά κόρον, τόσο ο γερμανικός Τύπος, όσο και κορυφαίοι γερμανοί οικονομικοί αναλυτές.

Σε όλα τα δημοσιεύματα εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο θα βρεθεί οριστική λύση στο σημερινό Eurogroup, καθώς η απόσταση ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ, στο συγκεκριμένο ζήτημα, παραμένει αγεφύρωτη.

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA, επισημαίνει σε τηλεγράφημα του ότι «μολονότι η αποστολή εξετελέσθη και οι Έλληνες σφίγγουν ακόμη περισσότερο το ζωνάρι», η διαμάχη μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου για το χρέος καλά κρατεί.

Σύμφωνα πάντα με το DPA, η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε πλήρως στις δεσμεύσεις που ανέλαβε, υιοθετώντας την Κυριακή άλλο ένα πακέτο μέτρων το οποίο, όπως σχολιάζει, «πλήττει κυρίως τους χαμηλόμισθους».

Την ίδια ώρα όμως το ΔΝΤ επιμένει στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που με τη σειρά της απορρίπτει η Γερμανία, η οποία όμως επιμένει παράλληλα στη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Άγνωστο παραμένει πώς θα λυθεί ο γόρδιος αυτός δεσμός, σχολίαζαν τις τελευταίες μέρες γερμανοί αναλυτές.

Από την πλευρά της η Welt, υποστηρίζει ότι όλα τα βλέμματα απόψε θα είναι στραμμένα στον Σόιμπλε και σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν αποκλείεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών να επιχειρήσει να καθυστερήσει την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, μέχρι να αποσαφηνιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ.

 Εντούτοις, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, με αυτή την τακτική ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενδέχεται να απομονωθεί μακροπρόθεσμα εντός της ευρωζώνης, καθώς κανείς δεν θέλει την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης.