X

“Βελούδινο” διαζύγιο fast track με τη Βρετανία θέλει η ΕΕ

Άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit, ζητούν οι αξιωματούχοι της ΕΕ. Έκτακτη σύσκεψη των ΥΠΕΞ των ιδρυτικών μελών της ΕΕ, το Σάββατο.

Ant1news

Μετά τον αρχικό της αιφνιδιασμό από το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος που έδειξε Brexit, οι εκπρόσωποι της ΕΕ, ζητούν να αρχίσει άμεσα η διαπραγμάτευση για το διαζύγιο, που κατ’ ευχή θα ήθελαν να είναι «βελούδινο», αλλά και άμεσο.

Σε κοινή τους δήλωση οι Τουσκ, Γιούνκερ, Σουλτς και Ρούτε, χαρακτήρισαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, ζήτησαν την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit και παράλληλα διαμηνύουν ότι μέχρι την έξοδο της χώρας θα ισχύουν οι νόμοι της ΕΕ. Ακόμη, χαρακτηρίζουν «νεκρή» τη συμφωνία του Φεβρουαρίου με τη Βρετανία και επισημαίνουν πως δε θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση. 

Ντάισελμπλουμ: Η Ευρώπη δεν είναι σε πανικό

Να διατηρηθεί η σταθερότητα προκειμένου να μπορέσει να συνεχιστεί η οικονομική ανάκαμψη αλλά και να διατηρηθεί η σταθερότητα στην ευρωζώνη, ζήτησε ο επικεφαλής του Eurgorgoup Γερούν Ντάισελμπλουμ ενώ τόνισε πως η Ευρώπη δεν είναι σε πανικό και οι Βρετανοί επέλεξαν την αστάθεια.

 «Οι Βρετανοί επέλεξαν την αστάθεια, εμείς στην ΕΕ πρέπει να κάνουμε μια άλλη επιλογή», τόνισε, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων,πως το μάθημα του Brexit είναι πως η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί στο να κάνει τα πράγματα καλύτερα.

 

Τουσκ: Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψει κανείς τις πολιτικές επιπτώσεις του γεγονότος

«Είμαστε προετοιμασμένοι γι αυτό το αρνητικό σενάριο» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σήμερα από τις Βρυξέλλες, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

«Θα θέλαμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα στο χθεσινό δημοψήφισμα. Έχω επίγνωση του πόσο σοβαρή, ακόμα και δραματική, είναι αυτή η στιγμή από πολιτικής σκοπιάς. Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψει κανείς όλες τις πολιτικές επιπτώσεις αυτού του γεγονότος, ιδιαίτερα για το Ηνωμένο Βασίλειο» ανέφερε ο ΝΤ. Τουσκ.

 

Σουλτς: Να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις για το Brexit

Να ξεκινήσουν γρήγορα οι συζητήσεις για την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ευρώπη ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ό ίδιος η Βρετανία διάλεξε το δικό της μονοπάτι «θα είναι ένα πολύ δύσκολο μονοπάτι».

 

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ "Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις"

Η απόφαση του βρετανικού λαού προκαλεί λύπη αλλά είναι σεβαστή ανέφερε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τόνισε πως πρόκειται για μια απόφαση που οδηγεί σε διαδικασίες "χωρίς προηγούμενο" την οποία, όπως είπε, οι άλλες 27 χώρες μέλη θα σεβαστούν, παραμένοντας ωστόσο πιστές στις αρχές τους.

Έκτακτη σύσκεψη 6 ιδρυτικών χωρών της ΕΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνέλθουν το Σάββατο στο Βερολίνο για να εξετάσουν τις συνέπειες του βρετανικού δημοψηφίσματος, ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ θα υποδεχθεί το Σάββατο 25 Ιουνίου τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, για συνομιλίες και ανταλλαγή απόψεων για την ευρωπαϊκή πολιτική», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Αντιδράσεις Ευρωπαίων ηγετών

«Είναι αναμφισβήτητα μια δύσκολη ημέρα για την Ευρώπη. Το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δέχτηκε σημαντικό πλήγμα. Η απόφαση του βρετανικού λαού είναι σεβαστή αλλά επιβεβαιώνει μια βαθιά πολιτική κρίση, κρίση ταυτότητας και στρατηγικής για την Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτικό μήνυμά του για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία.Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη ημέρα για την Ευρώπη επισημαίνοντας πως το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος προφανώς και πρέπει να γίνει σεβαστό. 

«Η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης ήταν μια ιδέα ειρήνης. Βλέπουμε όλοι ότι ο κόσμος βρίσκεται σε αναταραχή. Η ειρήνη που έχουμε στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια, δεν είναι αυτονόητη», σχολίασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας τη λύπη της για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Κρίστιαν Κερν ανέφερε ότι δεν αναμένει ότι θα υπάρξει "ντόμινο" δημοψηφισμάτων για την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά την ψήφο στη Βρετανία υπέρ της αποχώρησης από την Ένωση και πρόσθεσε πως η χώρα του δεν θα διεξαγάγει ένα αντίστοιχο δημοψήφισμα.

«Πρέπει να την αλλάξουμε για να την κάνουμε πιο δίκαιη και ανθρώπινη. Αλλά η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, είναι το μέλλον μας» έγραψε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στον λογαριασμό του μέσω Twitter ενώ όπως έγινε γνωστό συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο Πρόεδρο.

Η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ δείχνει "μη αναστρέψιμη", δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ωθήσει την ΕΕ να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια που υπάρχει και σε άλλες χώρες της ένωσης.