X

“Τσουνάμι” εξελίξεων φέρνει το Brexit

Ποια είναι τα επόμενα βήματα της ΕΕ. Σύσκεψη των ΥΠΕΞ των έξι ιδρυτικών κρατών της ΕΕ. To μήνυμα Σταινμάϊερ. Γιούνκερ: "Να μην περιμένουμε ώς τον Οκτώβριο" . "Βέλη" εναντίον Κάμερον.

Ant1news

Την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θέλουν οι εκπρόσωποι της ΕΕ ενώ Γιούνκερ και Σουλτς εξαπολύουν επίθεση εναντίον του Βρετανού Πρωθυπουργού.

Σήμερα συνεδρίασαν οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εξετάσουν τις συνέπειες του βρετανικού δημοψηφίσματος. 

Ο Σταιμάϊερ πριν απο τη σύσκεψη έστειλε αυστηρό μήνημα λέγοντας πως "δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας πάρει την Ευρώπη μας". Μετά τη συνάντηση ο Σταϊνμάιερ δήλωσε οτι "η διαδικασία αυτή (σ.σ. εξόδου από την ΕΕ)  πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν",.

O Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο γερμανικό ARD δήλωσε ότι θέλει να ξεκινήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν υπάρχει κανένας λόγος αναμονής έως τον Οκτώβριο, όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον παραιτηθεί από το αξίωμά του. Τόνισε επίσης ότι η ΕΕ θα ακολουθήσει μια «λογική προσέγγιση» στις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Brexit. «Δεν πρόκειται για ένα φιλικό διαζύγιο, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν επρόκειτο ακριβώς και για μια σφοδρή ερωτική σχέση» είπε χαρακτηριστικά.

Επίθεση στον Κάμερον

Ο κ. Γιούνκερ σε άλλη συνέντευξή του στην Bild εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Βερολίνο θα διαδραματίσει ακόμη πιο «κεντρικό ρόλο» στην ΕΕ μετά την ψήφο υπέρ του Brexit ενώ εμφανίστικε επικριτικός μιλώνατς για τον Ντέιβιντ Κάμερον λέγοντας πως «όταν καταφέρεσαι από τη Δευτέρα ως το Σάββατο εναντίον της Ευρώπης, είναι δύσκολο να περάσεις για θερμός Ευρωπαίος την Κυριακή».

Ενοχλημένος με τη στάση του Κάμερον εμφανίστηκε και ο Μάρτιν Σουλτς. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου χαρακτήρισε «σκανδαλώδες» το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον επέλεξε να μην εγκαταλείψει το αξίωμά του παρά τον Οκτώβριο μετά τη νίκη του Brexit, υποστηρίζοντας πως κατ' αυτόν τον τρόπο παίρνει «όμηρο ολόκληρη την (ευρωπαϊκή) ήπειρο».

 

Τουσκ, Γιούνκερ, Σουλτς και Ρούτε σε κοινή τους δήλωση χθες χαρακτήρισαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, ζήτησαν την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit και παράλληλα διαμηνύουν ότι μέχρι την έξοδο της χώρας θα ισχύουν οι νόμοι της ΕΕ. Ακόμη, χαρακτηρίζουν «νεκρή» τη συμφωνία του Φεβρουαρίου με τη Βρετανία και επισημαίνουν πως δε θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Βερολίνο μεταξύ Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι και τον Τουσκ.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με δημοσιεύματα δύο γερμανικών εφημερίδων που επικαλούνται εσωτερικα έγγραφα του Υπουργειου Οικονομικών της Γερμανίας, υπήρχε σχέδιο για το πώς θα δράσει η γερμανική κυβέρνηση κατά τις διαπραγματεύσεις εξόδου της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ.