X

Σε αναζήτηση “νέας ώθησης” για την ΕΕ

«Στόχος η συμφωνία των 27 πλέον χωρών για τις καινούριες προτεραιότητες της Ένωσης» το κοινό μήνυμα Μέρκελ – Ολάντ – Ρέντσι. «Οριστικό το Brexit, αλλά θα δούμε πότε», λέει ο Κάμερον. Συμμαχίες αναζητά ο Τσίπρας.

Ant1news


Να δώσουν “νέα ώθηση στην Ευρώπη” συμφώνησαν Μέρκελ, Ρέντσι, και Ολάντ, κατά τη συνάντησή τους  στο Βερολίνο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, και ξεκαθάρισαν ότι δεν  θα υπάρξουν ανεπίσημες διαπραγματεύσεις για το Brexit πριν από την ενεργοποίηση του άρθρου 50. Από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Κάμερον συγκρότησε ειδική ομάδα προετοιμασίας για την έξοδο από την ΕΕ και κάλεσε το βρετανικό κοινοβούλιο να μην μπλοκάρει το Brexit.   

Συμφωνήσαμε ότι δεν μπορούν να γίνουν ανεπίσημες διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από την υποβολή επίσημου αιτήματος από την Βρετανία, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση των “3”. 

Η κ. Μέρκελ ανέφερε πως η Σύνοδος Κορυφής της Τρίτης θα συμφωνήσει σε μια κοινή πορεία προς τα μπρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επεσήμανε πως το μπλοκ πρέπει να προχωρήσει σταδιακά με νέες προτάσεις για την ασφάλεια, την άμυνα και την οικονομία. 

Υπενθύμισε ότι το άρθρο 50 αναφέρει ρητά ότι η Βρετανία πρέπει να υποβάλει αίτημα αποχώρησης,  απέφυγε να εκτιμήσει πότε η Βρετανία θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ή πόσο θα διαρκέσουν, διεμήνυσε, όμως, ότι δεν πρέπει να διαιωνιστούν. 

Την ανάγκη να μην χαθεί χρόνος υπογράμμισε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και προσδιόρισε τις τέσσερις προτεραιότητες για τους ηγέτες της Ε.Ε. που είναι η ασφάλεια, η ανάπτυξη, η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και η φορολογική εναρμόνιση. 

Να μην υπάρξει χρονοτριβή μετά το Brexi ζήτησε και Ματέο Ρέντσι χρησιμοποιώντας την ελληνική λέξη “καιρός”. «Είναι καιρός» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός «να γυρίσει σελίδα η Ευρώπη».    

Το μήνυμα πάντως που έρχεται από το Λονδίνο είναι "οριστικό το brexit, αλλά...". Ο Ντέιβιντ Κάμερον συγκρότησε ειδική ομάδα που θα αρχίσει να εργάζεται για την αποχώρηση από την ΕΕ, ζήτησε από το βρετανικό κοινοβούλιο να μην μπλοκάρει το brexit αλλά ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί πότε θα υποβληθεί το αίτημα για ενεργοποίηση του άρθρου 50

Υποβάθμιση της Βρετανίας από S&P και Fitch 

Εν τω μεταξύ, την υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Μεγάλης Βρετανίας προχώρησαν  οίκοι αξιολόγησης S&P και Fitch. 

Ειδικότερα, η S&P Global Ratings υποβάθμισε της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Μ. Βρετανίας σε 'AA' από 'AAA' . Ο οίκος σημειώνει ότι το outlook είναι αρνητικό, ενώ επιβεβαίωσε την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε 'A-1+'. 

Υποβάθμισε επίσης σε 'AA' από 'AAA' την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England - BoE) και τις αξιολογήσεις στα προγράμματα της Network Rail Infrastructure Finance PLC, με αρνητικό outlook στην αξιολόγηση της BoE. 

Η Fitch από την πλευρά της υποβάθμισε τη Μ. Βρετανία σε "ΑΑ" από "ΑΑ+" , ενώ το outlook είναι αρνητικό. Παράλληλα, υποβάθμισε και σε "ΑΑ" από "ΑΑ+" την αξιολόγηση της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), με αρνητικό outlook. 

Κομισιόν: Οι Βρετανοί αποφάσισαν και τώρα υπάρχουν συνέπειες 

«Η Κομισιόν δεν ζήτησε δημοψήφισμα και αυτοί που το επέλεξαν πρέπει να δεχθούν τις συνέπειες. Ήταν στα χέρια του βρετανικού λαού να αποφασίσει, αποφάσισε και τώρα υπάρχουν συνέπειες»,  τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, από τις  Βρυξέλλες μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. 

Σε αναζήτηση συμμαχιών ο Τσίπρας μετά το Brexit   

Στη Σύνοδο θα συμμετάσχει και Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ζητά αλλαγή πλεύσης πριν είναι αργά για όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.  Ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να ενεργοποιήσει τις υπάρχουσες συμμαχίες, εκτός από τους Αριστερούς, με τους Πράσινους και τους σοσιαλιστές, που «θέλουν λίγο σπρώξιμο» όπως λένε στενοί του συνεργάτες, καθώς και με Σούλτς και Γιούνκερ τους οποίους θα συναντήσει στις Βρυξέλλες. Πολύ κρίσιμη θα είναι η συνάντηση με τους σοσιαλιστές πρωθυπουργούς, την Παρασκευή στο Παρίσι, μετά από πρόσκληση του Φρανσουά Ολάντ. Εκεί θα φανούν πολλά, αν υπάρχει δηλαδή η διάθεση να μπει η Ευρώπη, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, στις σωστές ράγες καθώς το Βερολίνο δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του τηρώντας στάση αναμονής.   

Σόιμπλε: Η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει όπως πριν 

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, πάντως, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σε πανεπιστήμιο στην πόλη Κινζελσάου. σημείωσε πως η Ευρώπη (ιδιαίτερα μετά το Brexit) δεν μπορεί να αδιαφορεί για την εικόνα που έχουν οι πολίτες της γι` αυτήν. 

H ΕΕ δεν μπορεί να λειτουργεί ακολουθώντας τη συνηθισμένη προσέγγιση αφού η Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από τους κόλπους της, δήλωσε ο Σόιμπλε Γερμανίας, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αντιμετωπίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια. 

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στην Ευρώπη στο να μεριμνήσουμε σχετικά με το γεγονός ότι ακόμα περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη –όχι μόνο στη Γερμανία, όχι μόνο στη Βρετανία, όχι μόνο στην Ελλάδα και όχι μόνο στη Δανία και όχι μόνο στη Γαλλία– δεν κατανοούν απολύτως τι ακριβώς κάνουμε», πρόσθεσε και κάλεσε τα εναπομείναντα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να μην να αντιδράσουν στο Brexit με μεγαλύτερη κοινωνικοποίηση των κινδύνων.