X

To Brexit στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

Σκληρή στάση απο τους Ευρωπαίους ηγέτες που δηλώνουν κατανόηση, αλλά ζητούν την άμεση υπαγωγή αιτήματος αποχώρησης από τη Βρετανία

Ant1news

Μια από τις κρισιμότερες Συνόδους Κορυφής είναι αυτή που διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες με το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος να ρίχνει «βαριά τη σκιά» του, πάνω της.

Διαδοχικές δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών έχουν δώσει το κλίμα πολύ πριν την έναρξη της με τους πάντες να δηλώνουν πως η Βρετανία θα πρέπει να ζητήσει άμεσα την ενεργοποίηση του άρθρου 50 και πως μέχρι τότε δεν θα γίνει καμιά συζήτηση έστω και ανεπίσημη.

Άλλωστε στην συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προηγήθηκε υιοθετήθηκε ψήφισμα το οποίο ζητάει από τη Βρετανία να υποβάλλει άμεσα το αίτημα αποχώρησης της από την ΕΕ και παράλληλα ζητείται η άρση της Βρετανικής προεδρίας για την ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2017, όπως ήταν προγραμματισμένο.

 

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου, δήλωσε μεταξύ άλλων πως η Βρετανία θα αποχωρήσει μεν από την ΕΕ, αλλά θα ήθελε η διαδικασία αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητική. Έσπευσε να προσθέσει πως παρά την αποχώρηση η χώρα του δεν γυρίζει την πλάτη της στην Ευρώπη, καθώς οι χώρες που μετέχουν στην ΕΕ είναι γείτονες, φίλοι και σύμμαχοι και ελπίζει ότι στο μέλλον θα έχουν όσο το δυνατότερο στενότερη σχέση σε τομείς όπως το εμπόριο και η ασφάλεια.

 

 

«Βρισκόμαστε σε δύσκολο σταυροδρόμι, η Ευρώπη έχει φτάσει σε μια προβλέψιμη κρίση, λόγω δημοκρατικού ελλείμματος, απουσίας κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης» τόνισε κατά την άφιξη του για την Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Βρετανία τόνισε ότι ελπίζει να προκαλέσει «την αφύπνιση των λαών. Πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις για να γίνει η Ευρώπη πιο ελκυστική στους πολίτες της».

Όπως υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας «είναι αναγκαίο να πάρουμε πρωτοβουλίες για να αντικαταστήσουμε την λιτότητα με ανάπτυξη, την ανεργία με απασχόληση», ενώ σημείωσε ότι πρέπει να σταματήσουν «οι συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες»

 

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες πως είναι σημαντικό να αρχίσουν συνομιλίες για το Brexit μόνο αφου η Βρετανία έχει ανακοινώσει επισήμως την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ΕΕ.Η καγκελάριος πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να βλέπουμε τη Βρετανία ως φίλη και εταίρο.

 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, επέμεινε στην κοινή γραμμή των Ευρωπαίων ηγετών, τονίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό γιατί δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Μίλησε για ιστορική μέρα και είπε πως η ιστορία δεν τελειώνει με το Brexit. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει.

Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, προσερχόμενος στη σύσκεψη έκανε λόγο για πολιτική και οικονομική κατάρρευση της Βρετανίας και ξεκαθάρισε πως είναι προς το συμφέρον της χώρας του η διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας να εξελιχθεί ομαλά.

 

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, δήλωσε μεταξύ άλλων, πως απ' ό,τι καταλαβαίνει κι απ' όσα έχει συζητήσει με τον Ντέιβιντ Κάμερον και από τις συναντήσεις που έγιναν το Βερολίνο, η ενεργοποίηση του άρθρου 50 για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε με τη σειρά του τον σεβασμό του στην ετυμηγορία των Βρετανών ψηφοφόρων και επίσης τον σεβασμό του στις συνθήκες βάση των οποίων ο νόμιμος τρόπος για την αποχώρηση της Βρετανίας είναι να υποβάλλει εκείνη το σχετικό αίτημα και θα πρέπει να δείξουν όλοι υπομονή, ασχέτως  του ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να ξεκινήσει την διαδικασία την άμεσα.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έδωσε ένα προσωπικό «χρώμα» στις δηλώσεις του, υπογραμμίζοντας ότι σέβεται την Βρετανική Δημοκρατία και τον τρόπο που εξέφρασε την άποψη της, αλλά δεν πρόκειται να γίνει καμιά διαπραγμάτευση μέχρι την κοινοποίηση του αιτήματος.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε με έμφαση ότι, «δεν είμαστε κουρασμένοι ή άρρωστοι όπως λένε οι γερμανικές εφημερίδες. Θα αγωνιστώ ως την τελευταία μου ανάσα για μια ενωμένη Ευρώπη. Δεν είμαι ρομπότ. Δεν είμαι ένας γκρίζος γραφειοκράτης», για να συμπληρώσει αναφερόμενος στον Φάρατζ ότι, «αυτή είναι η τελευταία φορά που χειροκροτεί εδώ…».

Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, δήλωσε αναφερόμενος στο Βρετανικό ζήτημα, «είτε είμαστε παντρεμένοι, είτε υπάρχει διαζύγιο. Εδώ δεν είναι Facebook. Δεν υπάρχει "it's complicated"».

 

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκρυμπαϊσκάιτε δήλωσε: Όλοι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο και να ηρεμήσουμε. Ο Κάμερον χρειάζεται να πει κάτι για εμάς, όχι εμείς σε αυτόν. Είμαι λίγο λυπημένη επειδή αγαπάμε τη Βρετανία. Διανοητικά και ψυχολογικά το Brexit έχει ήδη γίνει, λόγω της ψηφοφορίας και επειδή προτάθηκε εκ αρχής και λόγω των φιλοδοξιών των λίγων πολιτικών η χώρα έγινε όμηρος.

 Ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν δήλωσε πως οι Βρετανοί , «πρέπει να το ενεργοποιήσουν το άρθρο 50 το συντομότερο δυνατό, να αποφασίσουν το συντομότερο δυνατό».

Ο Πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε πως, «η συνέχιση της αβεβαιότητας θα μεταφραστεί σε περισσότερο φόβο από τους επενδυτές. Η Ευρώπη θα πρέπει να επιδείξει την ικανότητα να λάβει τις σωστές αποφάσεις. Το θεμελιώδες ερώτημα είναι αν μπορεί μια χώρα να είναι εκτός Ευρώπης και παράλληλα να απολαμβάνει όλα τα οφέλη από την ΕΕ».