X

Το “κύκνειο άσμα” του Κάμερον και της Βρετανίας στην ΕΕ

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε πως υπήρξε σεβασμός στη Σύνοδο Κορυφής, για την ετυμηγορία του δημοψηφίσματος, αλλά και θλίψη για το αποτέλεσμα.

Ant1news

Ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την λήξη της Συνόδου Κορυφής των «28», ξεκαθάρισε πως την ενεργοποίηση του άρθρου 50 θα την κάνει η επόμενη κυβέρνηση.

«Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι χρονοβόρα και δύσκολη. Πάντοτε μιλάμε για έναν οργανισμό. Παρά τις αντιξοότητες έβλεπα ότι μπορούμε να λύνουμε τις διαφορές μας με επιχειρήματα. Είμαι ίσως εδώ για τελευταία φορά, τους χαιρέτησα όλους. Απόψε είχα μια σημαντική συνάντηση με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Υπήρχε καθολικός σεβασμός της απόφασης. Ο τόνος της συνάντησης ήταν αυτός της θλίψης. Στην ΕΕ λυπούνται που θα αναγκαστούμε να αποχωρήσουμε. Υπήρξαν εποικοδομητικές συζητήσεις και κατανοήσαμε ότι η Μεγάλη Βρετανία και η ΕΕ θα πρέπει να έχουν τις στενότερες δυνατές σχέσεις. Φεύγουμε από την ΕΕ, όμως δεν πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στην Ευρώπη. Οι χώρες είναι σύμμαχοι, είναι φίλοι και εταίροι», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο κ. Κάμερον υποστήριξε πως, «είχαμε ήρεμες και εποικοδομητικές συζητήσεις για το πως θα διαχειριστούμε την ατζέντα της εξόδου. Επιπροσθέτως υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι μέχρι να φύγουμε από την ΕΕ, θα παραμείνουμε πλήρες μέλος και θα απολαμβάνουμε όλα τα προνόμια, μέχρι την πλήρη έξοδο. Πολύ σημαντικό μήνυμα πως ενώ αναζητούμε τη σχέση με την ΕΕ, είναι αδύνατον να έχουμε όλα τα πλεονεκτήματα, χωρίς το κόστος.

 Πρέπει να το σκεφτεί η επόμενη βρετανική κυβέρνηση. Όλοι θέλουν να δουν ένα ξεκάθαρο σχέδιο για τα επόμενα βήματα. Εξετάσαμε τις διαφορετικές επιλογές και είδαμε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει τη δική της προσέγγιση και θα πάρει τις αποφάσεις της. Το άρθρο 50 θα το ενεργοποιήσει εκείνη η κυβέρνηση», ολοκλήρωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.