X

EE: Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός θα ενεργοποιήσει το Brexit

Τουσκ: Το Brexit θα έχει συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Γιούνκερ: Η ενεργοποίηση του άρθρου 50 να γίνει το ταχύτερο δυνατόν.

Ant1news

Το βασικό θέμα συζήτησης στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτέλεσε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Όπως είπε οι ηγέτες της ΕΕ πήραν αποφάσεις για την αγορά την μετανάστευση και το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον κ. Τουσκ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τους ενημέρωσε για το δημοψήφισμα και όπως έκανε γνωστό η απόφαση ενεργοποίησης του άρθρου 50 θα παρθεί από τη νέα κυβέρνηση. 

Όπως είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «ασχοληθήκαμε με τις συνέπειες σε οικονομικό επίπεδο του Brexit. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ μας είπε ότι το Brexit θα έχει συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία».


Σύμφωνα με τον Τουσκ την Τετάρτη «θα ξεκινήσει μια συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ, θα είναι η πρώτη άτυπη συνάντηση χωρίς τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας». 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε πως «είχαμε μια ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση με τον Τουσκ και τους υπόλοιπους. Δεν θα υπάρχει ενεργοποίηση του άρθρου. Και καμία άλλη συζήτηση. Αυτό είπα και στην Κομισιόν ότι δεν θα υπάρχει καμία διαπραγμάτευση».

Όπως είπε ο Γιούνκερ «ο κ. Κάμερον θέλει κάποιο χρόνο για περισυλλογή. Αυτό που δεν κατανοώ είναι πως αυτοί που θέλουν να φύγουν, πως παραμένουν. Δεν είναι ικανοί να μας πουν τι θέλουν οι ίδιοι. Αυτοί που ήθελαν να φύγουν, τώρα ζητούν χρόνο. Αν θέλεις να φύγεις έχεις και σχέδιο».

«Το αίτημα, θα γίνει από την επόμενη βρετανική κυβέρνηση και αυτό θα γίνει το ταχύτερο. Εγώ, ο Μάρτιν Σουλτς και ο Ντόναλντ Τουσκ ζητήσαμε να γίνει το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο κ. Γιούνκερ. 

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα  Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου μετά το δείπνο εργασίας και στην ερώτηση αν αισθάνεται θυμωμένη με τον Κάμερον, απάντησε, «ο θυμός δεν εμπίπτει στην πολιτική δράση. Όλοι ξέρουμε ότι ως πολιτικοί θα πρέπει να βλέπουμε την κατάσταση και τις επιπτώσεις. Αυτό είναι πολιτική. Αυτό πρέπει να το λέμε και στον εαυτό μας. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης μιας δύσκολης κατάστασης».

Σε άλλη ερώτηση για το ποιος θα διαπραγματευτεί από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης το άρθρο 50, η κα. Μέρκελ τόνισε, «νομίζω ότι το άρθρο αυτό , είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχουν κανόνες. Στο άρθρο ορίζεται ότι η Ένωση διαπραγματεύεται αλλά ορίζει ξεκάθαρα. Το Συμβούλιο, το Κοινοβούλιο και η Κομισιόν».