X

Βρυξέλλες: Ενεργοποίηση του Brexit από τον νέο Βρετανό Πρωθυπουργό

Καμία διαπραγμάτευση με το Λονδίνο μέχρι την εκκίνηση της διαδικασίας εξόδου, τόνισαν Τουσκ, Γιούνκερ και Ρούτε. Αιχμηρός ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

Ant1news

Την κοινή θέση των θεσμών και των Ευρωπαίων ηγετών ότι δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση με το Λονδίνο πριν από την επίσημη κοινοποίηση από τη βρετανική κυβέρνηση της πρόθεσης εξόδου από την ΕΕ, εξέφρασαν οι τρεις πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του προεδρεύοντος του Συμβουλίου της ΕΕ Μαρκ Ρούτε. 

Ειδικότερα, ο πρόεδρος Τουσκ τόνισε πως παρόλο που χρειάζεται κάποιος χρόνος να «καταλαγιάσει η σκόνη» στο Ην. Βασίλειο, o Ντ. Κάμερον θα πάρει ένα «ξεκάθαρο» μήνυμα μαζί του, ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του το «συντομότερο δυνατό». Επίσης, αναφερόμενος στην παρουσίαση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τις οικονομικές επιπτώσεις ενός Brexit, ο Τουσκ σημείωσε πως θα είναι «σημαντικές» για τη Βρετανία με ενδεχόμενη επίδραση και στην παγκόσμια οικονομία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε πάντως πως οι συνέπειες θα είναι μικρότερες από αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί. 

 

Ιδιαιτέρως αιχμηρός ήταν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέναντι στον Βρετανό πρωθυπουργό. «Δεν καταλαβαίνω πως κάποιος που υποστηρίζει μια έξοδο, δεν έχει σχέδιο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, προειδοποίησε πως η διαδικασία «δεν θα πάρει μήνες», καθώς εάν ο νέος πρωθυπουργός είναι από το στρατόπεδο του Bremain θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία σε δύο βδομάδες και εάν είναι από το Brexit την επόμενη μέρα. O πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε επίσης πως ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι αυτό που οδήγησε στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι το μεταναστευτικό. «Δε συμφωνώ. Η εντύπωσή μου είναι ότι όταν για χρόνια λες ότι τα πράγματα είναι λάθος στην ΕΕ και κατηγορείς τις Βρυξέλλες κάθε μέρα, δεν θα πρέπει να εκπλαγείς αν οι ψηφοφόροι σε πιστέψουν» υπογράμμισε. 

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανές επιπτώσεις του Brexit στις ιταλικές τράπεζες, ανέφερε πως ο ίδιος τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για καμία τράπεζα, ωστόσο, η Επιτροπή θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει τον τραπεζικό τομέα.

Τέλος, ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε «απογοητευμένος» από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ωστόσο τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις οι οποίες αναμένονται «χρονοβόρες» πρέπει να διεξαχθούν σε «φιλικό κλίμα».

Επίσης, ανέφερε πως σημερα  οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν την επόμενη ημέρα της Ευρώπης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη μελλοντική σχέση με το Λονδίνο, αλλά και σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και σε άλλες χώρες. «Η ευρωπαϊκή συνεργασία πρέπει να δίνει συγκεκριμένα και σημαντικά αποτελέσματα, να δίνει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες» επισήμανε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα  Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου μετά το δείπνο εργασίας και στην ερώτηση αν αισθάνεται θυμωμένη με τον Κάμερον, απάντησε, «ο θυμός δεν εμπίπτει στην πολιτική δράση. Όλοι ξέρουμε ότι ως πολιτικοί θα πρέπει να βλέπουμε την κατάσταση και τις επιπτώσεις. Αυτό είναι πολιτική. Αυτό πρέπει να το λέμε και στον εαυτό μας. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης μιας δύσκολης κατάστασης».

Σε άλλη ερώτηση για το ποιος θα διαπραγματευτεί από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης το άρθρο 50, η κα. Μέρκελ τόνισε, «νομίζω ότι το άρθρο αυτό , είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχουν κανόνες. Στο άρθρο ορίζεται ότι η Ένωση διαπραγματεύεται αλλά ορίζει ξεκάθαρα. Το Συμβούλιο, το Κοινοβούλιο και η Κομισιόν».