X

Συναντήσεις της Πρωθυπουργού της Σκωτίας με Σουλτς και Γιούνκερ

Την παραμονή της Σκωτίας στην ΕΕ επιθυμεί η πρώτη Υπουργός της. Η συνάντησή της με τον Σουλτς, λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Ant1news

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε σήμερα η Πρωθυπουργός της Σκωτίας, η οποία το απόγευμα θα γίνει δεκτή και από τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Η Νίκολα Στέρτζον εξέφρασε στον Μάρτιν Σουλτς την επιθυμία της χώρας της να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από αυτήν

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, από την πλευρά του, ανέφερε ότι, «άκουσε και έμαθε» και δεν προχώρησε σε περαιτέρω δηλώσεις.

Η Στέρτζον θα γίνει δεκτή από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις 17:00 (18:00 ώρα Ελλάδος), όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ δεν θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Οι Σκωτσέζοι ψήφισαν 62% υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα. Θα ήταν συνεπώς "δημοκρατικά απαράδεκτο" οι Σκωτσέζοι να αποχωρήσουν από την ΕΕ "παρά τη θέλησή τους", δήλωσε χθες η ηγέτις του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP).

 

Από την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η Στέρτζον είχε δηλώσει ότι είναι "πολύ πιθανό" ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, έπειτα από αυτό του 2014, στο οποίο επικράτησε το "όχι".

Μεταβαίνοντας στις Βρυξέλλες για να μιλήσει για τη Σκωτία μεσούσης της συνόδου κορυφής της ΕΕ, η Στέρτζον βρίσκεται στη δύσκολη θέση να αρχίσει συνομιλίες ενώ η Βρετανία δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμη τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αρνήθηκε να συναντήσει χθες την πρωθυπουργό της Σκωτίας.