X

Θετικές εξελίξεις για το χρέος “βλέπει” ο Τσίπρας

"Να δώσουμε σήμα στους επενδυτές" - "να μην έχουμε νέες κρίσεις στην ΕΕ" δήλωσε μετά την Σύνοδο Κορυφής. Τα μηνύματα απο Μέρκελ, Ολάντ και Σουλτς.

Ant1news


Θετικές εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους έως το Eurogroup  του Δεκεμβρίου αναμένει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Υπογράμμισε και τη σημασία να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ο κ. Τσίπρας, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, επανέλαβε την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από την πλευρά των εταίρων, τονίζοντας πως η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της. Επεσήμανε εκ νέου πως αυτό που έχει ανάγκη και δικαιούται η χώρα είναι να δοθεί ένα ισχυρό σήμα προς επενδυτική κοινότητα. Και αυτό, όπως είπε, δεν μπορεί να δοθεί με διαρκείς αναβολές και καθυστερήσεις σε όσα έχουν συμφωνηθεί.

Προειδοποίησε πως αν δεν σταματήσει η αναβλητικότητα υπάρχει κίνδυνος για την επιτυχία του προγράμματος, διαμηνύοντας κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις στην Ευρώπη, εν όψει μάλιστα μίας εκλογικής χρονιάς για κάποιες χώρες.

 

Ταυτοχρόνως σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί το συντομότερο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ «και έτσι να γίνει πόλος επενδύσεων που θα δημιουργήσουν πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2017».

Ξεκαθάρισε ότι η βιώσιμη λύση για το χρέος δεν είναι ζήτημα εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης, είναι εθνικός στόχος και αφορά την Ελλάδα. Επίσης σημαίνει ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε μία χώρα που έχει υποστεί μία τρομακτική αποεπένδυση να δεχτεί επενδύσεις.

«Τα προγράμματα προσαρμογής έγιναν για να προετοιμάσουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές αλλιώς θα είναι αναγκασμένοι οι Ευρωπαίοι να έχουν την Ελλάδα σε προγράμματα και να τη δανείζουν οι ίδιοι και φυσικά η χώρα να είναι στον γύψο» είπε ο Πρωθυπουργός.

 

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι δεν έθεσε στην Άνγκελα Μέρκελ θέμα για τις θέσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξηγώντας ότι ποτέ δεν θέτει ζητήματα που αφορούν υπουργούς της, απλώς ζητάω από την ίδια τις θέσεις της και της απόψεις της.

Κυπριακό

Αναφορικά με το Κυπριακό, ανέφερε ότι βρήκε κατανόηση τόσο από τον Ολάντ όσο και τη Μέρκελ πως πρόκειται για ένα ζήτημα «παράνομης εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου» και ότι «δεν μπορεί να θεωρείται βιώσιμη λύση μια λύση που προβλέπει την μόνιμή παραμονή κατοχικών στρατευμάτων».

Για το θέμα των εγγυήσεων επανέλαβε ότι η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και τόνισε ότι «το πλαίσιο των εγγυήσεων είναι αναχρονιστικό και πρέπει να καταργηθεί».

Όπως είπε, χρειάζεται δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων, αν και πρόσθεσε ότι με τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου «δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχείς και αισιόδοξοι ότι δημιουργείται θετικό κλίμα για την επίλυση του Κυπριακού».

 

Προσφυγικό

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό δήλωσε πως η πλειονότητα των κρατών - μελών στήριξε τον πυρήνα των ελληνικών θέσεων, ενώ έστειλε εκ νέου μήνυμα για τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι Ευρωπαίοι.

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της συνόδου έγινε σαφής η κυρίαρχη αντίθεση εντός της Ε.Ε., με χώρες προσηλωμένες στις αρχές της αλληλεγγύης και μια σειρά άλλων χωρών που έχουν την άποψη των αποκλεισμών, των τειχών, ενώ θεωρούν πως οτιδόποτε δεν είναι στη δική τους αυλή δεν τους απασχολεί.

«Εμείς είπαμε ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να εφαρμόζεται α λα καρτ» τόνισε, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα σηκώνει σχεδόν το σύνολο του βάρους της προσφυγικής κρίσης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την υποδοχή των ροών.

Είπαμε ότι οι συμφωνίες που έχουμε κάνει πρέπει να τηρούνται από όλους και όχι μόνο από τους αδύναμους. Είναι απαράδεκτο να υπάρχει η δέσμευση για εκατοντάδες εμπειρογνώμονες στα νησιά και σήμερα να είναι μόλις 32. Απαράδεκτο να υπάρχει απόφαση για μετεγκατάσταση 66000 προσφύγων από την Ελλάδα και μέχρι τώρα να έχουν μετεγκατασταθεί μόνο 5200. Κάποιοι επιμένουν να λειτουργούν με φράκτες, με αστερίσκους. Το κείμενο μιλά για ολοκληρωμένη πολιτική προσέγγισης, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

 

Υποσχέσεις για στήριξη από Ολάντ και Μέρκελ

Την ανάγκη να υλοποιηθούν «το ταχύτερο δυνατό» οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις προς την Ελλάδα για το ζήτημα του δημοσίου χρέους, υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Ο κ. Ολάντ ανέφερε ότι η Γαλλία ενθαρρύνει όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, πως και η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

 

Η γερμανίδα Καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και ερωτηθείσα για το περιεχόμενο των συζητήσεων της με τον Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου, δεν επεκτάθηκε σε λεπτομέρειες για το τι ειπώθηκε στο κρίσιμο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά περιορίστηκε να διευκρινίσει πως η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη στο Προσφυγικό.