X

Αξιολόγηση την άνοιξη “βλέπουν” οι Βρυξέλλες

Τα εμπόδια που βάζουν "φρένο" στην ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης. Ανεβάζει "στροφές" η αντιπαράθεση Κυβέρνησης - Αντιπολίτευσης.

Ant1news

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Το δόγμα της πολιτικής διαπραγμάτευσης δεν φαίνεται να βρίσκει πρόσφορο έδαφος και οι δανειστές δείχνουν να παραπέμπουν τη λύση της εκκρεμότητας… την άνοιξη.

«Στην καλύτερη των περιπτώσεων μιλάμε για ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Μάρτιο» ανέφερε αξιωματούχος της Ευρωζώνης στην Καθημερινή της Κυριακής.

Οι θεσμοί έχουν αποχωρήσει και οι διαπραγματεύσεις στα ανοιχτά θέματα συνεχίζονται εκ του μακρόθεν. Όσο η αξιολόγηση δεν κλείνει και εξακολουθεί η εκκρεμότητα με την ένταξη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, απομακρύνεται η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στις 19 Ιανουαρίου. Επόμενα, δε, προγραμματισμένα Eurogroup είναι στις 26 Ιανουαρίου και 20 Φεβρουαρίου.

«Το ότι δεν τα βρίσκουν το ΔΝΤ με την ΕΕ φαίνεται να αποτελεί μια προσπάθεια από πλευράς του άξονα Σόιμπλε – Τόμσεν να αποβεί σε βάρος μας. Αντί δηλαδή να κερδίσει ένας από τους δύο ή να κάνουν μια υποχώρηση, θα τα βρουν μεταξύ τους με στόχο να συντριβεί η Ελλάδα ανάμεσα στους ελέφαντες» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Στο εσωτερικό η αντιπαράθεση Κυβέρνησης - ΝΔ ανεβάζει "στροφές".

«Αν έχει φιλότιμο, αντί να κουνάει το δάχτυλο, να βγει να ζητήσει συγνώμη. Φτάσαμε στο έσχατο σημείο πολιτικού ξεπεσμού να ρωτάει “με ποιον είμαστε”» σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κομοτηνή . «Τα φιλαράκια του Τσάβες και του Μαδούρο, δεν θα κάνουν μαθήματα πατριωτισμού στην παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Με την Ελλάδα και τους Έλληνες είμαστε. Με την Ελλάδα και τους Έλληνες που στενάζουν από την πολιτική σας», συμπλήρωσε.

Το Μαξίμου κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν ψήφισε την εφάπαξ «13η σύνταξη» μετά από τηλεφώνημα των δανειστών. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο του Πρωθυπουργού αναφέρει: «εκλιπαρούσε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα "βάστα Σόιμπλε" συνεχίζοντας τον ανένδοτο όχι κατά της κυβέρνησης αλλά κατά της χώρας. Μήπως και του πετάξουν κανένα ξεροκόμματο εξουσίας. Μάταια...»

«Προφανώς, το Μέγαρο Μαξίμου προσέλαβε τον κ. Πολάκη για να γράφει ανακοινώσεις. Δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε στη χυδαιότητα» ήταν η απάντηση της ΝΔ.

Απέναντι στην κυβέρνηση και η υπόλοιπη αντιπολίτευση. «Συζητά ήδη τα νέα επώδυνα μέτρα ,το νέο μνημόνιο, αναζητώντας το φύλλο συκής για να τα κρύψει. Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, αλλαγή Κυβέρνησης με εθνική συνεννόηση» σχολίασε η Φώφη Γεννηματά ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα προσπαθήσει να παίξει το χαρτί του δικού της success- story αντίστοιχο με αυτό που προσπάθησαν να παρουσιάσουν πριν δύο χρόνια η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ».

«Μέρα με τη μέρα, παγιώνεται η αίσθηση ότι οδεύουμε σε εκλογές και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απομόνωσε τη χώρα, από τα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης και επιστρέφει στον αντιευρωπαϊκό κακό εαυτό του» ήταν το σχόλιο της Ένωσης Κεντρώων.