X

Αυτός είναι ο επικρατέστερος αντικαταστάτης του Μάρτιν Σουλτς

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος ψηφοφορίας για την εκλογή του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Τα αποτελέσματα και η διαδικασία.

Ant1news

Ο Αντόνιο Ταγιάνι είναι ο επικρατέστερος για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της ψηφοφορίας. Η νίκη του Ταγιάνι έρχεται λίγη ώρα μετά την απόσυρση του υποψηφίου των Φιλελεύθερων Γκι Φέρχοφστατ από την κούρσα διεκδίκησης της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου

Αντόνιο Ταγιάνι (Antonio Tajani) 274

Τζιάνι Πιτέλα (Gianni Pitella) 183

Έλγκα Στίβενς (Helga Stevens) 77

Ζαν Λαμπερτ (Jean Lamberts) 56

Ελεονόρα Φορέντζα (Eleonora Forenza) 50

Λαουρέντιου Ρεμπέγκα (Laurentiu Rebega) 43

Συνολικές έγκυρες ψήφοι του πρώτου γύρου: 683

 

Ο Ταγάνι, πρώην συνεργάτης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 751 βουλευτών είτε να κερδίσει τον τέταρτο γύρο εναντίον του επόμενου σε ψήφους υποψηφίου.

Λίγες ώρες πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας απέσυρε την υποψηφιότητά του ο υποψήφιος των Φιλελεύθερων Γκι Φέρχοφστατ ανοίγοντας τον δρόμο για μία συμμαχία της ομάδας του με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπέρ του υποψήφιου Αντόνιο Ταγιάνι.

 

Σε email του ο κ Φερχόφστατ ανακοίνωσε στους βουλευτές της ομάδας του πως «Οι τελευταίες εβδομάδες είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική στο κοινοβούλιο είναι εμφανώς διασπασμένη. Είμαι βέβαιος πως αν η κατάσταση συνεχίσει, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα καταλήξει αποδυναμωμένο ενώ οι Ευρωπαίοι πολίτες αναμένουν από εμάς να δουλέψουμε μαζί για να βρούμε λύσεις στις πολλές κρίσεις που απειλούν την Ηπειρό μας».

Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου θα γίνουν γνωστά στις 16:00, του τρίτου γύρου στις 20:00 και του τέταρτου και τελευταίου γύρου στις 22:00.