X

Μάλτα: συναντήσεις Τσίπρα με Μέρκελ και Γιούνκερ

Συνέρχεται η άτυπη Σύνοδος Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μάλτα. Τι θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Ant1news

Στην άτυπη, μονοήμερη, Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται στη Μάλτα, συμμετέχει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία θα αρχίσει στις 8 το πρωί (9 το πρωί ώρα Ελλάδος), ενώ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο της Συνόδου θα έχει κατ' ιδίαν ξεχωριστές συναντήσεις με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός θα έχει ιδιωτική συνομιλία με την Βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. 

Στην άτυπη Σύνοδο της Μάλτας θα διεξαχθούν δύο συνεδρίες: Η πρωϊνή συνεδρία θα αφορά το μεταναστευτικό και η απογευματινή θα αποτελέσει μια ευκαιρία για τους ευρωπαίους ηγέτες να προετοιμάσουν την 60η επέτειο, στις 25 Μαρτίου 2017, της υπογραφής των Συνθηκών της Ρώμης.

Το πρόγραμμα της συνόδου έχει ως εξής (σε ώρα Ελλάδος):

10:00-10:40         Άφιξη των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων

11:00-13:30         1η συνεδρία εργασιών

13:45-14:00         Οικογενειακή φωτογραφία

14:45-16:30         Ανεπίσημο γεύμα

17:00-18:00         Συνεντεύξεις Τύπου

18:15-20:15         2η συνεδρία εργασιών

Τι θα συζητηθεί

Στη διάρκεια της πρωϊνής συνεδρίασης, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εστιάσουν στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών στον "δρόμο" της Κεντρικής Μεσογείου και της Λιβύης και, ενόψει της επερχόμενης άνοιξης, αναμένεται να συμφωνήσουν στη λήψη σειράς άμεσων και συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές, να εξαρθρωθούν τα κυκλώματα των λαθρεμπόρων ανθρώπινων ζωών, και να σωθούν ζωές.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επικεντρωθούν ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα αναβάθμισης της συνεργασίας τους με τις αρχές της Λιβύης, τονίζοντας την υποστήριξη της ΕΕ στην κυβέρνηση της χώρας, και σχεδιάζοντας την βοήθεια της ΕΕ προς τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, καθώς και στους διεθνείς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην Λιβύη.

Επιπλέον, οι ηγέτες θα επισημάνουν την αναγκαιότητα αρωγής, ώστε να μειωθεί η πίεση στα σύνορα της Λιβύης, ενισχύοντας την δυνατότητα συνοριακής διαχείρισης εκ μέρους της Λιβύης, και σε συνεργασία με γειτονικά κράτη.

Οι συζητήσεις στη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίασης αναμένεται να επικεντρωθούν στο μέλλον της ΕΕ με 27 κράτη-μέλη, συζητήσεις που ξεκίνησαν αμέσως μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και συνεχίστηκαν στη Μπρατισλάβα.