X

“Βόμβα” Γιούνκερ: το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να καταρρεύσει!

Επισφαλές το χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξή του στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία.

Ant1news

Την ώρα που κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι είναι θέμα χρόνου η γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Αθήνας και Θεσμών, μετά και τη χθεσινή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, έρχεται η συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία να φέρει τα πάνω-κάτω.

Το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θα μπορούσε να καταρρεύσει καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει λάβει ακόμη την απόφασή του για το εάν θα συμμετάσχει στη χρηματοδότησή του, δηλώνει ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο Deutschlandfunk, η οποία θα μεταδοθεί την Κυριακή.

«Ναι, είναι σε έδαφος που τρέμει, υπό την έννοια ότι δεν βλέπουμε πώς το ΔΝΤ θα χειριστεί αυτό το ζήτημα», συμπληρώνει.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι «καμία χώρα δεν έχει κάνει μεγαλύτερα βήματα για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της από την Ελλάδα».

 

Ανησυχία για τη διατήρηση ενιαίου μετώπου της ΕΕ για το Brexit

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα καταφέρουν να διατηρήσουν ένα ενιαίο μέτωπο στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Οι άλλες 27 χώρες της ΕΕ δεν το ξέρουν ακόμη, αλλά οι Βρετανοί γνωρίζουν πολύ καλά πώς να χειριστούν την κάτασταση» φέρεται να είπε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandunk. «Θα μπορούσαν να υποσχεθούν ένα πράγμα στη μια χώρα, κάτι άλλο σε άλλη χώρα και κάτι διαφορετικό σε τρίτη χώρα και στο τέλος να μην υπάρχει ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο», τόνισε.

Ο Γιούνκερ επεσήμανε και αυτός ότι η Βρετανία δεν μπορεί να διαπραγματευτεί μόνη της εμπορικές συμφωνίες για όσο διάστημα παραμένει μέλος της ΕΕ.

 

Δεν θα είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Κομισιόν το 2019

Ο 62χρονος πρώην Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είπε επίσης ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν το 2019. Το 2014 «έκανα μια ωραία προεκλογική εκστρατεία, αλλά δεν θα υπάρξει δεύτερη γιατί δεν θα είμαι υποψήφιος και δεύτερη φορά», εξήγησε.

Η θητεία του προέδρου της Επιτροπής είναι πενταετής, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα πέντε χρόνια.