X

Γιούνκερ: το Brexit θα κάνει τις χώρες της ΕΕ να αγαπήσουν ξανά την Ευρώπη

«Το παράδειγμα της Βρετανίας θα κάνει τους πάντες να αντιληφθούν ότι δεν αξίζει τον κόπο να φύγουν».

Ant1news


Δεν ανησυχεί ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν και άλλες χώρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Βρετανία γιατί με το Brexit θα διαπιστώσουν ότι αυτή δεν είναι μια καλή επιλογή, όπως είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag.

«Το παράδειγμα της Βρετανίας θα κάνει τους πάντες να αντιληφθούν ότι δεν αξίζει τον κόπο να φύγουν είπε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ και συμπλήρωσε «αντιθέτως, οι υπόλοιπες χώρες-μέλη θα αγαπήσουν ξανά η μία την άλλη και θα ανανεώσουν τους όρκους τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Σημείωσε, εξάλλου, ότι η Βρετανία θα πρέπει να συνηθίσει το γεγονός ότι θα αντιμετωπίζεται σαν να μην είναι μέλος της ΕΕ.

"Η μισοσυμμετοχή και η επιλεκτική εφαρμογή (σ.σ. των κανόνων) δεν είναι εφικτές. Στην Ευρώπη είτε τρως αυτό που σερβίρεται στο τραπέζι είτε δεν κάθεσαι στο τραπέζι", εξήγησε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι στο μέλλον θα ενταχθούν στην ΕΕ και άλλες χώρες, κάτι όμως που δεν αναμένεται να γίνει μέχρι να λήξει η θητεία του, το 2019, επειδή καμία από τις υποψήφιες δεν πληροί ακόμη τους όρους.

Παράλληλα, προειδοποίησε πως ένας εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη δεν θα ήταν προς το συμφέρον για καμία από τις δύο πλευρές.

Ο Γιούνκερ είπε πως τα σχόλια της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περί προστατευτισμού πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και επίσης ότι πρέπει να υπάρξει προετοιμασία.