X

Γιούνκερ σε Τσίπρα: ισχύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά…

Η απάντηση του προέδρου της Κομισιόν στην επιστολή του Αλέξη Τσίπρα για τα εργασιακά. Χαιρετίζει η κυβέρνηση τη δήλωση Γιούνκερ.

Ant1news


«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κοινωνικό κεκτημένο της ΕΕ εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε.», αναφέρει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας στην επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εγείρει ζήτημα για τις εργασιακές σχέσεις, με όχημα τη διακήρυξη για τα 60 χρόνια της ΕΕ.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραμμίζει, πάντως, ότι «δεν υπάρχει ένα μέγεθος που να ταιριάζει σε όλους» στο κοινωνικό κεκτημένο ή στο οικονομικό εγχειρίδιο, όταν πρόκειται για την οργάνωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας πως «σε αυτά τα θέματα δεν πρέπει να υπάρχει ούτε χώρος για ιδεολογικές προσεγγίσεις».

Παράλληλα, εκφράζει την κατανόησή του «στο ευρωπαϊκό πνεύμα και την έκκληση για επιστροφή στην ομαλότητα μετά από τόσες προσπάθειες του ελληνικού λαού».

Αναφέρει επίσης ότι ήδη από τον Μάιο του 2015 εξέφρασε την υποστήριξή του «σε δίκαια και αποτελεσματικά συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων», ενώ σημειώνει ότι η Επιτροπή προέβη σε αξιολόγηση των κοινωνικών επιπτώσεων του νέου προγράμματος, ενώ απευθύνθηκε σε και ομάδα εμπειρογνωμόνων.

Ο κ. Γιούνκερ παρατηρεί ότι, βάσει της εμπειρίας του, «αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι το πώς το σύστημα έχει σχεδιαστεί στα χαρτιά, αλλά αυτό που οι κοινωνικοί εταίροι πράττουν, μέσω της ικανότητάς τους να συμμετέχουν αυτόνομα αλλά και από κοινού με τις δημόσιες αρχές».

Επισημαίνει ότι τα ζητήματα αυτά αποτελούν μέρος της συζήτησης σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος για την Ελλάδα και δηλώνει σύμφωνος ότι είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρωθεί γρήγορα. «Δεν είμαστε μακριά: σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί τις τελευταίες βδομάδες και τις τελευταίες μέρες ακόμα μέχρι και αργά χθες το βράδυ».

Εκφράζει επίσης την πεποίθηση ότι πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα σέβεται τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από όλες τις πλευρές κατά την έναρξη του προγράμματος: οι δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών να μην αντιστρέψουν τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο παρελθόν για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας. Και η δέσμευση των πιστωτών να δώσουν στην Ελλάδα το επιθυμητό και απαραίτητο περιθώριο ελιγμών για να δημιουργήσει το δικό της μέλλον. «Όλα αυτά με σεβασμό προς το κοινωνικό κεκτημένο, του οποίου είμαστε οι θεματοφύλακες», συμπληρώνει.

Δηλώνει ότι το επόμενο ραντεβού θα πρέπει να είναι στο Eurogroup  της 7ης Απριλίου, συμπληρώνοντας ότι «ιδανικά, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τότε και εμείς θα συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε για τον σκοπό αυτό».

 

Μαξίμου: "Προφανής η δικαίωση της προσπάθειας της Ελλάδας"

Ως θετικό βήμα σχολίαζαν πηγές της κυβέρνησης την αναγνώριση εκ μέρους του προέδρου Γιούνκερ ότι η Ελλάδα δεν εξαιρείται από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Σημείωναν ως προφανή τη δικαίωση της προσπάθειας της Ελλάδας και επισήμαιναν πως "το μόνο που μένει τώρα να διευκρινιστεί είναι ποια είναι η θέση της ΝΔ".