X

Δραματικό μήνυμα Παυλόπουλου για το προσφυγικό

Τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες της EE ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τι είπε για το Κυπριακό.

Ant1news

Συγκινησιακά φορτισμένος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε από το βήμα της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης τα κράτη-μέλη να μοιραστούν τις προσφυγικές ροές και να αναγνωρίσουν την προσφορά της χώρας μας.

"Δεν είναι αποδεκτές εικόνες με πτώματα, δεν ζητάμε οικονομική βοήθεια αλλά να μοιραστούμε βάρος και να αναγνωριστούν οι προσπάθειες των νησιωτών μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να αντέξει το προσφυγικό βάρος με αξιοπρεπείς θυσίες, αλλά δεν μπορεί να ανεχθεί να της λένε ότι δεν φυλάει καλά τα σύνορά της, κυρίως τα θαλάσσια. «Δεν ζητούμε τόσο πολύ οικονομικά μέσα, όσο την πρακτική συμπαράσταση των εταίρων μας», σημείωσε και τόνισε την ανάγκη να γίνει καταμερισμός των προσφύγων, λέγοντας ότι ένας λαός από μόνος του, δεν μπορεί να σηκώσει τόσο μεγάλο όγκο προσφύγων και μεταναστών, κυρίως όταν μέσα σε αυτούς υπάρχουν πολλοί παράνομοι μετανάστες.

Παράλληλα, τάχθηκε κατά της ανεξέλεγκτης λειτουργίας αγορών και οίκων αξιολόγησης λέγοντας χαρακτηριστικά "δεν μιλώ για αγορές που σέβονται κανόνες αλλά έχουν παρατηρηθεί ακραίες συμπεριφορές αγορών που μπορούν να κάμψουν την ισχύ ολόκληρων αγορών". 

 

Σχετικά με το Κυπριακό ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «η οποιαδήποτε λύση πρέπει να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο» και διερωτήθηκε: «τι προηγούμενο θα δημιουργούσαμε για οποιοδήποτε κράτος-μέλος της ΕΕ, αν δεχόμαστε σήμερα επίλυση του κυπριακού με παραμονή στρατευμάτων κατοχής;».

Νέα επίθεση Κοτζιά σε Έιντε

Στον απόηχο της αιχμηρής επιστολής του προς τον γραμματέα του ΟΗΕ με την οποία στηλίτευε την στάση του διαμεσολαβητή Έσπεν Μπαρθ Έιντε υπέρ της Τουρκίας, ο Νίκος Κοτζιάς τον στοχοποίησε και μέσω twitter.

 «Λαθεύουν όσοι παράγοντες νομίζουν ότι δικαιούνται να πιέζουν χωρίς να πιέζονται ή ότι ψέματα τους πρέπει γίνονται αποδεκτά άνευ αντιρρήσεις», έγραψε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.