X

Μογκερίνι: έχουμε προειδοποιήσει πολλές φορές την Τουρκία

Οι συστάσεις της ΕΕ στην Άγκυρα για τον σεβασμό των εθνικών συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ant1news

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες και έχει επισημάνει στην Τουρκία ότι οφείλει να τηρεί αυστηρά τους όρους καλής γειτονίας και των διεθνών συνθηκών, ανέφερε σε απάντηση της στον Δημήτρη Παπαδημούλη, η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας, απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζει ότι «στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία και σύμφωνα με προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου, η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί ρητά υπέρ της διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας, της εφαρμογής διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εάν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο».

Όπως επισημαίνει η κ. Μογκερίνι, η ΕΕ έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες και έχει καλέσει την Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε απειλή ή ενέργεια που στρέφεται κατά κράτους μέλους ή οποιαδήποτε αιτία προστριβής ή τυχόν ενέργειες που θίγουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών” και επίσης τόνισε την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους».

 

Μάλιστα, στην απάντηση της προς τον Δημήτρη Παπαδημούλη, η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και «υπουργός εξωτερικών της ΕΕ», αναφέρει ότι «η ΕΕ έχει τονίσει επανειλημμένως ότι οι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται. Οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μια από τις θεμελιώδεις αρχές τις οποίες η Τουρκία καλείται να τηρήσει ως υποψήφια προς ένταξη χώρα».

Με την ερώτηση του, ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, που υποστήριξε δημοσίως ότι το Αγαθονήσι «ανήκει στην Τουρκία», ζήτησε να μάθει αν η Κομισιόν είναι ενήμερη για αυτές τις επιθετικές δηλώσεις, αλλά και όσες έχουν προηγηθεί από την τουρκική κυβέρνηση, αμφισβητώντας ευθέως την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

Παράλληλα, επεδίωξε απαντήσεις για το πώς σκοπεύει η ΕΕ να αντιδράσει στην συνεχιζόμενη επιθετική πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και συνολικά απέναντι στην ΕΕ.