X

Πρόταση “βόμβα” του Τουσκ: τέλος στην κατανομή προσφύγων μέσω ποσοστώσεων

Τι αναφέρεται στο έγγραφο που επικαλείται ο Guardian για την κατάργηση του μέτρου, που θα είχε επιπτώσεις σε Ελλάδα και Ιταλία.

Ant1news

Πρόταση «βόμβα» για το προσφυγικό φέρεται να ετοιμάζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, η οποία στην περίπτωση που εφαρμοστεί όλο το βάρος θα πέσει πάνω στις χώρες υποδοχές, δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία.

«Το σχέδιο της Ε.Ε. για κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων υπήρξε διχαστικό και αναποτελεσματικό», υποστηρίζει σε επιστολή του προς τους  Ευρωπαίους ηγέτες -ενόψει της συνόδου κορυφής την Πέμπτη- ο Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα οριστεί προθεσμία έξι μηνών στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να καταλήξουν σε ομόφωνη συμφωνία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, θα καταθέσει ο ίδιος ο Τουσκ εναλλακτικές προτάσεις.

Η αναφορά αυτή θα μπορούσε να παραπέμπει και σε κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων τις οποίες αρνούνται να υλοποιήσουν η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία, με αποτέλεσμα να έχουν παραπεμφθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο από την Κομισιόν. Πάντως, δεν αποκλείεται στην περίπτωση αυτή ο Τουσκ να βρεθεί αντιμέτωπος με αντιδράσεις από άλλα όργανα της Ε.Ε. μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τουσκ εκφράζει σκεπτικισμό για την ομοφωνία, καθώς και τον Οκτώβριο είχε δηλώσει πως οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις είχαν ως αποτέλεσμα την πρόκληση μονίμων διαμαχών μεταξύ των κρατών – μελών.

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, μέσω της επιστολής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα καλέσει τις κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους παρά να αφήσουν τις Βρυξέλλες να ορίσουν τον ρυθμό για τη διαχείριση της πολιτικής για το μεταναστευτικό.

«Μόνο τα κράτη-μέλη μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη μεταναστευτική κρίση», αναφέρεται στην επιστολή του Τουσκ ενώ επισημαίνεται ότι «ο ρόλος της Ε.Ε. είναι να προσφέρει την πλήρη στήριξή της με κάθε δυνατό τρόπο για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη αλλά η Ε.Ε. δεν έχει ούτε την ικανότητα αλλά ούτε και τις νομικές δυνατότητες να αντικαταστήσει τα κράτη-μέλη».

Σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ, ορισμένα κράτη μέλη έχουν εκφράσει την έκπληξή τους για την επιστολή του Τουσκ «επειδή δεν φαίνεται να είναι σε αρμονία» με την εργασία που ανέλαβαν οι Υπουργοί εσωτερικών που εργάζονται στον φάκελο με θέμα την προσφυγική κρίση.