X

Σχοινάς για συντάξεις: Οι πηγές και οι …κρουνοί να μας αφήσουν ήσυχους

Στο απώτερο μέλλον παρέπεμψε τυχόν εξελίξεις για τις περικοπές. Τι είπε για τον ρόλο του Γιούνκερ το 2015.

Ant1news

Έντονα ενοχλημένος από τις «ευρωπαϊκές πηγές» που μίλησαν, την Παρασκευή στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Επειδή το θέμα είναι σοβαρό και αφορά πολύ κόσμο, δεν νομίζω ότι προσφέρεται για εύκολες κουβέντες ή για ενημερώσεις μέσω πηγών όπως διάβασα πρόσφατα», επεσήμανε ο κ. Σχοινάς, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, τονίζοντας με νόημα ότι πρέπει «οι πηγές, οι κρουνοί και τα …ρυάκια να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας».

Ο Εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε «κλειδί» την συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου, λέγοντας πως έχει πλέγμα δεσμεύσεων και είναι η βάση της εξόδου, το κλειδί της επιτυχίας, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν είναι ο εγγυητής της ομαλής τήρησης της συμφωνίας, που όπως είπε χαρακτηριστικά είναι μια κατάσταση… «erga omnes». «Πρέπει η σταθερότητα της Ελλάδας που βγαίνει από τα μνημόνια να είναι κατανοητή παντού, γι’ αυτό είπαμε ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται» υπογράμμισε

Αφήνοντας μια… χαραμάδα αισιοδοξίας για τις συντάξεις ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι σε διαδικασία διαλόγου με την Κομισιόν για το πως θα διαμορφωθεί ο προϋπολογισμός του 2019 στο πλαίσιο του λεγόμενου «ευρωπαϊκού εξαμήνου», κατά το οποίο όλες οι χώρες της ευρωζώνης περνούν από… κόσκινο.

 «Θα δούμε τα περιθώρια που δίνουν τα πλεονάσματα. Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε όσους το έχουν ανάγκη».

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ρωτήθηκε και για το πρώτο εξάμηνο του 2015. Απαντώντας έκανε λόγο για εφιαλτικές στιγμές που «δεν θέλω να τις σκέφτομαι δεν θα ήθελα να τις ξαναζήσω», τονίζοντας ότι χωρίς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ η Ελλάδα δεν θα είχε καταφέρει να παραμείνει στο ευρώ.