X

Τσίπρας: το προσφυγικό χωρίζει την Ευρώπη σε δυο στρατόπεδα

"Η προσφυγική κρίση είναι το πολιτικό και ιδεολογικό ζήτημα για το μέλλον της Ευρώπης", τόνισε ο Πρωθυπουργός από το Σάλτσμπουργκ.

Ant1news

Να επικρατήσει ο ρεαλισμός και η λογική, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από το Σάλτσμπουργκ όπου για άλλη μια φορά φάνηκε το χάσμα στο θέμα του προσφυγικού.

Σε πολλές Συνόδους Κορυφής έχουμε συζητήσει το θέμα της προσφυγικής κρίσης, είναι το κεντρικό πολιτικό και ιδεολογικό ζήτημα της περιόδου, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου.

Παραδέχτηκε ότι είναι το θέμα που χωρίζει την Ευρώπη σε δυο στρατόπεδα. «Σε όσους θεωρούν ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί φτιάχνοντας ο καθένας ένα δικό του φρούριο στη χώρα του και από την άλλη όσοι πιστεύουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε πρωτίστως τις γενεσιουργές αιτίες και να έχουμε ένα μηχανισμό ελέγχου των συνόρων και διαμερισμού των βαρών».

Όσοι ανήκουν στο πρώτο στρατόπεδο έχουν κοντόφθαλμη λογική. Η Ελλάδα κυριαρχεί στο δεύτερο στρατόπεδο, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. Εξήγησε πως «η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να είναι στο πρώτο στρατόπεδο. Όσοι θέλουν να τη γυρίσουν στο πρώτο στρατόπεδο πρέπει να σκεφτούν πολύ σοβαρά ότι η χώρα μας είναι πρώτης γραμμής. Πρέπει να επικρατήσει ο ρεαλισμός και η λογική».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας συμφωνήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών για αναβάθμιση της Frontex σε Συνοριοφυλακή και αυτό θα δώσει την δυνατότητα να υπάρξει μηχανισμός επιστροφής για όσους δεν χρίζουν προστασίας. Είναι θετική εξέλιξη και η χώρα αγωνίζεται για να γίνει πράξη.

Παράλληλα δήλωσε ότι θα πρέπει να προτεραιοποιηθεί η προοπτικές δίκαιης αναθεώρησης του Δουβλίνου με πρωτοβουλία της Αυστριακής Προεδρίας και να υπάρξει ένας μηχανισμός σε περίπτωση που υπάρξει απότομη αύξηση των προσφυγικών ροών.

«Έθεσα την πρόταση για επιτάχυνση των διαδικασιών δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας μετά την τραγωδία στο Μάτι και τις πυρκαγιές στη Σουηδία. Η πρόταση είναι η δημιουργία, με ενίσχυση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, ενός μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Έγινε δεκτή και υπάρχει ελπίδα ότι μέχρι τις ευρωεκλογές θα έχει γίνει σημαντική δουλειά από την Κομισιόν», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σε ότι αφορά το Brexit είπε ότι είναι μια συζήτηση που θα πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει. Πρέπει να βρούμε την καλύτερη λύση για να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις για την Ευρώπη, την Ιρλανδία αλλά και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για καλή μελλοντική σχέση με την Μεγάλη Βρετανία. «Έχουμε ακόμα μέλλον μπροστά μας».