X

Θρηνεί η ελληνική ποίηση

Έφυγε από τη ζωή την Τρίτη ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης. Την ερχόμενη Παρασκευή στις 4 το απόγευμα θα γίνει από το πρώτο νεκροταφείο Αθηνών η κηδεία του.

Ant1news

Έφυγε από τη ζωή την Τρίτη ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης. Ο Σαχτούρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1919 και ήταν δισέγγονος του ναυάρχου της επανάστασης του 1821, καπετάν Γιώργη Σαχτούρη από την Ύδρα.

Το 1937 γράφτηκε στη Νομική Σχολή του πανεπιστήμιου Αθηνών, αλλά το 1940 εγκατέλειψε τη νομική επιστήμη για να αφοσιωθεί στην ποίηση. Η πρώτη του εμφάνιση στα ελληνικά γράμματα ήταν το Μάιο του 1944 με ποιήματα στο περιοδικό "Νέα γράμματα". Μετέφρασε Μπέρτολτ Μπρεχτ ενώ τιμήθηκε και με τρία κρατικά βραβεία.

Τιμήθηκε με το Β Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 1962, με το Α Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 1987 και με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος του 1995. Έργα του, μεταξύ άλλων: "Οι λησμονημένοι" (1945), "Παραλογαίς" (1948), "Με το πρόσωπο στον τοίχο" (1952), "Όταν σας μιλώ" (1956), "Τα φάσματα ή η χαρά στον άλλο δρόμο" (1958), "Ο περίπατος" (1960), "Τα στίγματα" (1962), "Σφραγίδα ή όγδοη Σελήνη" (1964) , "Το σκεύος" (1971) κα.

Αυτό που προέχει στην ποίηση του Σαχτούρη, σύμφωνα με τον κριτικό λογοτεχνίας Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, "είναι η εικόνα, οι εικόνες που εξελίσσονται σε αυτοδύναμες συμβολικές ενότητες". Η τελευταία ποιητική συλλογή του Μίλτου Σαχτούρη εκδόθηκε το 1998 από τις εκδόσεις "Κέδρος" με τίτλο "Ανάποδα γύρισαν τα ρολόγια". Τα ποιήματα του Μ. Σαχτούρη έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες.

Την ερχόμενη Παρασκευή στις 4 το απόγευμα θα γίνει από το πρώτο νεκροταφείο Αθηνών η κηδεία του ποιητή που έφυγε από τη ζωή στις 5 τα ξημερώματα της Τρίτης. Επιθυμία της οικογένειάς του είναι αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές σε διάφορα ιδρύματα.

Ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού Κώστας Καραμανλής, αναφέρει σε συλλυπητήριο τηλεγράφημά του πως "ο Μίλτος Σαχτούρης υπήρξε ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους της μεγάλης γενιάς της νέας ελληνικής ποίησης. Η τολμηρή, ασυμβίβαστη γραφή του, η διαρκής αναζήτηση της ελευθερίας στην τέχνη και τη ζωή, συνόδευσαν μια ολόκληρη εποχή περιπετειών και αγώνων. Ανέδειξαν το έργο του πέρα και πάνω από τους περιορισμούς του χρόνου".

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου δήλωσε πως "ο Μίλτος Σαχτούρης υπήρξε από τις μεγαλύτερες ποιητικές μορφές της σύγχρονης Ελλάδας. Υπηρέτησε τα ελληνικά γράμματα με πίστη, με σεμνότητα και ήθος. Η οικουμενικότητα των μηνυμάτων του πάντα ζωντανή και έντονη, μένει σε μας διαχρονική κληρονομιά".

Η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του ποιητή Μίλτου Σαχτούρη έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η Ελλάδα υπέστη μια μεγάλη απώλεια. Έφυγε ο Μίλτος Σαχτούρης, ο μεγάλος μας ποιητής. Η πνευματική ζωή της Ελλάδος και ειδικότερα της Αθήνας γίνεται φτωχότερη. Ο Μίλτος Σαχτούρης έζησε μετρημένα μέσα σε μια επιλεγμένη απλότητα και με τις ποιητικές του συλλογές καθιερώθηκε ως μια από τις εξέχουσες μορφές των Ελληνικών γραμμάτων. Θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς και τους φίλους του".